Ο καιρός τα Χριστούγεννα: Γιατί είναι “λοταρία”

Ο καιρός τα Χριστούγεννα: Γιατί είναι “λοταρία”
Eurokinissi

Οι διαφορετικές όψεις και... απόψεις του καιρού ενόψει εορτών. Γράφει ο Θοδωρής Κολυδάς.

Έχουμε αναφερθεί πολλές φορές σε άρθρα μας πώς μπορούμε να διαβάσουμε και να αποκωδικοποιήσουμε τους χάρτες του καιρού και να τους χρησιμοποιήσουμε στην καθημερινότητά μας.

Όπως θα δείτε παρακάτω, δεν χρειάζεται να ξέρετε και πολλά πράγματα από μετεωρολογία , για να κατανοήσετε τις μεγάλες διαφοροποιήσεις που υπάρχουν μεταξύ των μοντέλων και μάλιστα μεταξύ των δύο κυριότερων -και έγκυρων κατά τα άλλα μοντέλων- του Αμερικάνικου GFS και του ECMWF. Θυμίζουμε ότι αυτά τα βασικά μοντέλα τα χρησιμοποιούν οι επαγγελματίες μετεωρολόγοι, αλλά πλέον και όλοι οι πολίτες μέσω των υπολογιστών ή των εφαρμογών από τα κινητά τους.

Σε παλαιότερα άρθρα μου έχω αναφερθεί στην Windy την τσεχική εταιρεία που παρέχει υπηρεσίες πρόγνωσης καιρού για όλο τον κόσμο. Κατά την προσωπική μου άποψη αποτελεί την κορυφαία ελεύθερη και αξιόπιστη πύλη καιρού, καθώς χρησιμοποιεί 5 από τα κορυφαία προγνωστικά μοντέλα σε όλο τον κόσμο και είναι ο σύντροφος του ερασιτέχνη αλλά και του επαγγελματία μετεωρολόγου. Η εταιρεία αυτή όπως θα έχετε διαπιστώσει έχει φέρει επανάσταση στην Μετεωρολογία, καθώς έχει δώσει από τη μια μεριά την δυνατότητα σε όλους τους πολίτες να κατανοήσουν τις δυσκολίες της πρόγνωσης του καιρού και από την άλλη έχει καταφέρει έμμεσα να απομυθοποιήσει κάποιους από τους “μετεωρολόγους” που πολλές μέρες πριν, εκφράζουν απόψεις για τον καιρό δημιουργώντας εντυπώσεις

Για πάμε λοιπόν πρώτα να δούμε τι μας λέει σήμερα το Αμερικάνικο μοντέλο, για την παραμονή των Χριστουγέννων.

Το μοντέλο λοιπόν μας “υπόσχεται πολλά χιόνια σε όλη σχεδόν την ηπειρωτική χώρα, καθώς το βαρομετρικό χαμηλό στα ΝΔ της Ελλάδος με τους νοτιάδες , φέρνει θερμές και υγρές μάζες , οι οποίες έρχονται σε αντίθεση με τις ψυχρές μάζες που έχει ο Αντικυκλώνας στα Βόρεια Βαλκάνια.

Από την άλλη μεριά το Ευρωπαϊκό μοντέλο, μας “υπόσχεται ” μια άλλη Version του καιρού με νότια κυκλοφορία, δηλαδή έναν ήπιο θερμοκρασιακά καιρό λόγω του χαμηλού που υπάρχει στην Ιταλία . Δεν αποκλείει μάλιστα και ισχυρές καταιγίδες στα νότια της Πελοποννήσου , ενώ στην Ανατολική Τουρκία έχει εγκατασταθεί ένας ισχυρός Αντικυκλώνας (Υ) . Οι διαφορές είναι τεράστιες μεταξύ τους . Αν έφταναν οι προγνωστικές ώρες και των άλλων 3 μοντέλων θα έλεγα χαριτολογώντας ότι ,δεν αποκλείεται να βλέπατε ακόμη και …4 γνώμες !

Το συμπέρασμά μας είναι ότι ακόμη είναι νωρίς για ασφαλή πρόγνωση μέχρι τα Χριστούγεννα . Όσο περνούν πάντως οι μέρες, θα έχουμε την δυνατότητα να ελέγξουμε καλύτερα την επικρατέστερη άποψη και να σας την ανακοινώσουμε. Κλείνοντας με τις ευχές μου για καλές γιορτές, θέλω να σας εκφράσω ότι αισθάνομαι πολύ ευτυχής ως επιστήμονας που πλέον με αυτή την τεχνολογική επανάσταση που έφερε η εφαρμογή του WINDY, έχει γίνει κατανοητό από όλους, αυτό που έλεγα εδώ και πολλά χρόνια . Ότι τα προγνωστικά συμπεράσματα θα πρέπει να ανακοινώνονται όταν συγκεντρώνουν μεγάλες πιθανότητες επιτυχίας και ότι δεν είναι έξυπνος αυτός που πολλές μέρες πριν εκφέρει απόψεις για τον καιρό, λες και η πρόγνωση δεν είναι επιστήμη, αλλά… Λοταρία”.

Τα άρθρα για την πρόγνωση του καιρού στο NEWS 24/7 επιμελείται ο Θοδωρής Κολυδάς, διευθυντής του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου ΕΜΥ. Αναλυτικές και έγκυρες προβλέψεις για τον καιρό στην Αθήνα & σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα με την αξιοπιστία του Θοδωρή Κολυδά.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα