Παγετός: Ποια είναι τα επίπεδα παγοποίησης και πώς καθορίζονται

Χιόνια στον Κίσσαβο
Χιόνια στον Κίσσαβο EUROKINISSI

Σημαντικό ρόλο για τα επίπεδα παγοποίησης παίζει μεταξύ άλλων η δομή της ατμόσφαιρας, η οποία καθορίζει σε μεγάλο βαθμό για το αν το χιόνι θα φθάσει στο έδαφος.

Ένα σημαντικό στοιχείο του καιρού που μελετούν οι μετεωρολόγοι σε ψυχρές εισβολές είναι το επίπεδο παγοποίησης, ένας δείκτης σημαντικός, διότι με με βάση τη τιμή του, καθορίζεται το ύψος δημιουργίας του χιονιού, καθώς και το σημείο έναρξης της τήξης του.

Σημαντικό ρόλο παίζει και η δομή της ατμόσφαιρας κάτω από το επίπεδο παγοποίησης και μέχρι το έδαφος, καθορίζοντας σε μεγάλο βαθμό για το αν το χιόνι θα φθάσει στο έδαφος.

ADVERTISING
Παγετός: Ποια είναι τα επίπεδα παγοποίησης και πώς καθορίζονται

Οι φίλοι των χειμερινών σπορ χρησιμοποιούν πολύ συχνά αυτόν το δείκτη όταν πρόκειται να ταξιδέψουν για τους χειμερινούς προορισμούς τους. Στη παραπάνω εικόνα μπορείτε να διακρίνετε όχι μόνο τα επίπεδα παγοποίησης, αλλά και πολλές άλλες πληροφορίες καιρού, φέροντας ως παράδειγμα το Καρπενήσι μέσα από τη γνωστή ιστοσελίδα snow-forecast

Είναι γνωστό ότι το νέφος πάνω από το επίπεδο παγοποίησης του, αποτελείται κυρίως από υδροσταγονίδια και παγοκρυστάλλους σε υπέρτηξη, με αποτέλεσμα το χιόνι να δημιουργείται πάνω από το επίπεδο παγοποίησης. Το μέγεθος και η μορφή των νιφάδων εξαρτώνται από τις επικρατούσες μετεωρολογικές συνθήκες. Έτσι, καθώς το χιόνι πέφτει και βρίσκεται κάτω από το επίπεδο παγοποίησης, όταν συναντήσει στρώματα αέρα με θερμοκρασία μεγαλύτερη των 0˚C, τότε οι νιφάδες τήκονται και πέφτουν στο έδαφος με μορφή βροχής, διαφορετικά πέφτουν σαν χιόνι.

Παγετός: Ποια είναι τα επίπεδα παγοποίησης και πώς καθορίζονται

Στη γνωστή ιστοσελίδα Windy μπορούμε να βρούμε πολλές πληροφορίες καιρού και ειδικά χιονιού όπως το επίπεδο παγοποίησης, το πάχος χιονιού κ.ά. Στην παραπάνω φωτογραφία βλέπουμε ότι το επίπεδο παγιοποίησης πχ. για την περιοχή των Μεγάρων είναι τα 300 μέτρα το πρωί της Δευτέρας. Πειραματιστείτε με την επιλογή μοντέλου (κάτω δεξιά) ή με την επιλογή παραμέτρου και γίνετε και εσείς “μικροί” μετεωρολόγοι.  Αν πατήσετε τον σύνδεσμο εδώ και πάτε στο είδος υετού θα δείτε ότι εκεί που για παράδειγμα το επίπεδο παγοποίησης είναι 300 μ το είδος υετού μπορεί να είναι βροχή, ενώ κάπου αλλού χιόνι.

Για την ιστορία υπενθυμίζεται ότι ο Murray από το 1952, εξέτασε την παρουσία βροχής και χιονιού σε διάφορα ισοβαρικά επίπεδα στην περιοχή των Βρετανικών νήσων και βρήκε να συνυπάρχουν παγωμένες και μη παγωμένες μορφές, όταν το επίπεδο παγοποίησης είναι κοντά στα 300 μέτρα κάτι που ισχύει σε γενικές γραμμές σε ηπειρωτικές και ωκεάνιες περιοχές.

Στη χώρα μας παρατηρείται ότι κατά την επικράτηση του "Ωμέγα εμποδισμού, το επίπεδο παγοποίησης παίρνει τη μεγαλύτερη τιμή από τις υπόλοιπες συνοπτικές καταστάσεις, κοντά στα 1001 hPa ειδικά για την περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Δείτε τα επίπεδα παγοποίησης σε βίντεο για το επόμενο τριήμερο στην Κεντρική Ελλάδα και την Αττική από το ECMWF:

Κλείνοντας θα πρέπει να σημειωθεί ότι όλα αυτά τα στοιχεία του καιρού που πλέον κυκλοφορούν στο διαδίκτυο είναι κατά κανόνα αξιόπιστα, τα λαμβάνουμε πάντα υπόψη μας, όμως όταν πρόκειται να λάβουμε κάποιες αποφάσεις που θα τις χρησιμοποιήσουμε επιχειρησιακά, συνήθως εμπιστευόμαστε το μοντέλο το οποίο έχουμε αξιολογήσει και το οποίο διαχρονικά μας έχει αποδείξει σταθερότητα και αξία.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κακοκαιρία
SHARE:

24Media Network