Πιο ζεστές οι θάλασσες, ειδικά στο Αιγαίο – Η πρόγνωση για τις επόμενες μέρες 

Πιο ζεστές οι θάλασσες, ειδικά στο Αιγαίο – Η πρόγνωση για τις επόμενες μέρες 
Δύση ηλίου στον Παγασητικό Κόλπο, όπως φαίνεται από την παραλία της Μηλίνας στο νότιο Πήλιο Eurokinissi

Με βάση τα προγνωστικά στοιχεία οι ζεστές θάλασσες θα διατηρηθούν περίπου μέχρι και το τέλος της εβδομάδος στο Αιγαίο με αισθητή μάλιστα άνοδο στο Ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα.

Μπορεί  στα τέλη Μαΐου η θερμοκρασία της θάλασσας να υποχώρησε σημαντικά, όμως τον Ιούνιο και ειδικότερα το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει παρουσιαστεί αισθητή άνοδος της θερμοκρασίας κυρίως στην περιοχή του Αιγαίου.

Ημερήσιος χάρτης θερμοκρασιών θαλάσσης για την Μεσόγειο:

 

Ημερήσιος χάρτης αποκλίσεως θερμοκρασιών θαλάσσης από τις κανονικές τιμές για την Μεσόγειο:

 

Στον παραπάνω χάρτη διακρίνονται πολύ χαμηλές τιμές οι θερμοκρασίες θαλάσσης , κάτω από 4 βαθμούς απόκλισης από το κανονικό στα νότια τμήματα της Ισπανίας. Η μεγάλη αυτή απόκλιση οφείλεται στο ισχυρό δυτικό επιφανειακό και θαλάσσιο ρεύμα στην περιοχή .

ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΘΑΛΑΣΣΩΝ

Από τις δορυφορικές μετρήσεις παρουσιάζονται θερμοκρασίες της τάξεως των 23 °C τόσο στην περιοχή του Βορείου Αιγαίου (Χάρτης α’) όσο και στην περιοχή των Κυκλάδων ( Χάρτης β’). Η μεταβολή αυτή και αύξηση της θερμοκρασίας οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο νοτιοδυτικό ρεύμα που επικρατεί πάνω από τις ανατολικές θάλασσες.

Χάρτης θερμοκρασιών θαλάσσης Ελλάδος:   

 

Στον αντίποδα βέβαια (Χάρτης Ελλάδος γ’)  λόγω του δυτικού βορειοδυτικού ρεύματος που επικρατεί στο Ιόνιο υπάρχει υποχώρηση της θερμοκρασίας της θάλασσας με τις χαμηλότερες τιμές περί τους 21 βαθμούς στη Νοτιοδυτική Πελοπόννησο καθώς επίσης και στον Κορινθιακό.

Με βάση τα προγνωστικά στοιχεία του συστήματος Poseidon οι ζεστές θάλασσες θα διατηρηθούν περίπου μέχρι και το τέλος της εβδομάδος στο Αιγαίο με αισθητή μάλιστα άνοδο στο Ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα.

Δείτε το βίντεο που παρουσιάζει την πρόγνωση θερμοκρασιών ελληνικών θαλασσών:

Κατά τα άλλα τις επόμενες ημέρες ο καιρός θα κυλήσει βελτιωμένος στις περισσότερες περιοχές και οι θερμοκρασίες θα κυμαίνονται σε κανονικά επίπεδα.

Στο μετεώγραμμα που ακολουθεί βλέπουμε την τάση του καιρού για την Αθήνα με κανονικές τιμές της θερμοκρασίας, ενώ φαινόμενα αστάθειας προβλέπονται στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα