Καιρός: Πότε έχουμε ισχυρούς χιονιάδες στη χώρα μας

Καιρός: Πότε έχουμε ισχυρούς χιονιάδες στη χώρα μας
Χιόνια στη Βοιωτία Eurokinissi

Κρύο καιρό και χιονοπτώσεις δείχνουν τα μετεωρολογικά στοιχεία. Πότε είναι οι πλέον ευνοϊκές συνθήκες για μία έντονη ψυχρή εισβολή στην χώρα μας και τι θα πει "κατάντη ανάπτυξη των συστημάτων".

Κατά την χειμερινή περίοδο, οι πλέον ευνοϊκές συνθήκες για έντονη ψυχρή εισβολή στην χώρα μας αρχίζουν με την επικράτηση ισχυρού νοτιοδυτικού ρεύματος στην περιοχή του Ατλαντικού. Με απλό γραφιστικό τρόπο στο βίντεο που ακολουθεί παρουσιάζεται η αλλαγή στη ροή της ατμόσφαιρας πάνω από την Ευρώπη στα μέρη που βρίσκονται στην κάτω πλευρά (κατάντη) του χάρτη. Στην Μετεωρολογία οι διαδικασίες αυτές ονομάζονται διαδικασίες της κατάντη ανάπτυξης (downstream development), των συστημάτων.

Για τις διαδικασίες της κατάντη ανάπτυξης (downstream development), των συστημάτων απαραίτητη είναι η παρουσία του jet stream (αεροχείμμαρου), καθώς ο πυρήνας του αεροχειμμάρου (το Jet Streak) μετέχει σε διαδικασίες που ενισχύουν τα συστήματα στις κατώτερες στάθμες της τροπόσφαιρας, (με μεταφορά στροβιλισμού), αλλά αυτή η ανάπτυξη ξεφεύγει από τον χαρακτήρα του άρθρου.

Καιρός: Πώς θα είναι η ροή των συστημάτων τις επόμενες μέρες

Η ροή των συστημάτων από την Παρασκευή και μετά μέχρι στιγμής δεν πληροί τις ίδιες προϋποθέσεις που είδαμε στο προηγούμενο βίντεο καθώς δεν σχηματίζεται πολύ ισχυρή Νοτιοδυτική ροή στον Ατλαντικό, ο αντικυκλώνας στη Βόρεια Ευρώπη υποχωρεί και τέλος δεν καταλήγει το ρεύμα στη χώρα μας να γίνεται ΒΑ. Αυτά μέχρι στιγμής.


Όπως βρίσκεται ο αντικυκλώνας στη Βόρεια Ευρώπη, αν πάμε λίγο πιο κάτω θα παρατηρήσουμε ότι από την δεξιά μεριά στην κάτω πλευρά αυτού του χάρτη (τα κατάντη) δημιουργούνται και περνάνε διαδοχικές διαταραχές. Στο παραπάνω video όμως είδαμε ότι τελικώς η κυκλοφορία δεν γίνεται ποτέ ΒΑ στην περιοχή μας. Όλη αυτή η διαδικασία συμβαίνει διότι η κυκλοφορία της ατμόσφαιρας στην Βόρεια Ευρώπη δεν μπορεί μέχρι στιγμής να μετατραπεί τελικώς σε φρασσομένη τύπου «Ωμέγα» (Omega Blocking ) όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν στο “Εγχειρίδιο του Μετεωρολόγου” οι Ζιακόπουλος και Φραγκούλη . Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν θα έχουμε φαινόμενα, απλά με μια πρώτη ματιά όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι δεν θα έχουμε μεγάλη υποστήριξη των διαταραχών από την ανώτερη ατμόσφαιρα.

Τίποτε πάντοτε δεν έχει “κλειδώσει ” καιρικά και αυτό ας το κρατήσουμε μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη.

Καιρός: Πού θα σημειωθούν χιονοπτώσεις

Πάντως στις κατώτερες στάθμες ο καιρός δείχνει ότι θα κρυώσει σημαντικά και αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα έχουμε χιονοπτώσεις όχι μόνο σε ορεινά και ημιορεινά αλλά, ακόμη και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο στα κεντρικά και βόρεια. Αν είχαμε παράλληλα εντονότερη κατάβαση ψυχρών μαζών και στα 500 hPa με ΒΑ ρεύμα η κατάσταση θα ήταν εντονότερη. Μάλιστα, θυμίζουμε ότι στις κλασικές περιπτώσεις όπου δημιουργούνται επιφανειακά χαμηλά στο Ιόνιο ή το Αιγαίο Πέλαγος και αυτά συνδυάζονται με τον αντικυκλώνα που ακολουθεί, μπορούν να προκαλέσουν έντονα καιρικά φαινόμενα σε όλη την χώρα.

Παρότι δεν υπάρχει σημαντική υποστήριξη από την ανώτερη ατμόσφαιρα, εν τούτοις τα δεδομένα δείχνουν ότι η ύπαρξη και η δημιουργία επιφανειακού χαμηλού το Σάββατο στο Ιόνιο, είναι πολύ πιθανή σύμφωνα με τα στοιχεία της Δευτέρας και αυτό το στοιχείο δίνει ένα σαφές σήμα ότι το χαμηλό αυτό με την σειρά του θα μπορέσει να “τροφοδοτήσει” με υγρασία τις πολύ ξηρές μάζες που έρχονται από τα βόρεια Βαλκάνια.

Σε κάποιο βαθμό έγινε κατανοητό γιατί υπάρχουν και δημιουργούνται αυτές οι αντικειμενικές “αδυναμίες” στην πρόγνωση, ειδικά σε συστήματα που κάνουν μεγάλη διαδρομή από τα Βορειοανατολικά τμήματα της Ευρώπης για να καταλήξουν στην περιοχή μας. Όσο και να έχουν προχωρήσει τα προγνωστικά μοντέλα, δεν παύουν να ισχύουν οι αβεβαιότητες και έχουμε μιλήσει πολλές φορές γι’ αυτό. Καταλήγοντας πάντως μέχρι στιγμής σημειώνω: Ναι το κρύο θα έρθει από την Κυριακή, αλλά για τα ύψη χιονιού και τις περιοχές που θα επηρεαστούν, ας κάνουμε λίγο υπομονή.

Τα άρθρα για την πρόγνωση του καιρού στο news247.gr επιμελείται ο Θοδωρής Κολυδάς, διευθυντής του Διευθυντής Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου ΕΜΥ. Αναλυτικές και έγκυρες προβλέψεις για τον καιρό στην Αθήνα & σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα με την αξιοπιστία του Θοδωρή Κολυδά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα