Σπάνιο φαινόμενο: Θαλάσσιος "καπνός" λόγω της κακοκαιρίας και πώς εξηγείται

Σπάνιο φαινόμενο: Θαλάσσιος "καπνός" λόγω της κακοκαιρίας και πώς εξηγείται
ARGOLIKESEIDHSEIS.GR

Ένα σπάνιο φαινόμενο κατά το οποίο παρατηρούνται εικόνες σαν να αχνίζει η θάλασσα, έκανε την εμφάνισή του σε ορισμένες περιοχές λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών. Πώς εξηγείται.

Λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών που θα επικρατούσαν με την έλευση του τρίτου κύματος του χιονιά στα κατώτερα κύματα της ατμόσφαιρας και των υψηλών θερμοκρασιών της επιφανείας της θάλασσας, ήταν αναμενόμενο λόγω αυτής της μεγάλης διαφοράς που ξεπερνούσε ακόμη και τους 15 βαθμούς Κελσίου μεταξύ των αερίων μαζών, να δημιουργηθεί ένα σπάνιο για την χώρα μας φαινόμενο, αυτό του θαλάσσιου καπνού.

Το γεγονός αυτό επαληθεύτηκε και έτσι σήμερα το meteo.gr ανέβασε ένα άρθρο με αναφορά στο φαινόμενο, δημοσιεύοντας 2 πολύ ωραίες φωτογραφίες

Σπάνιο φαινόμενο: Θαλάσσιος
LIMNOSREPORT.GR


Όπως παρατηρείτε και στην παραπάνω φωτογραφία από τις ακτές της Λήμνου ο θαλάσσιος καπνός αναπτύχθηκε μειώνοντας την ορατότητα κοντά στην επιφάνεια της θάλασσας.

Σπάνιο φαινόμενο: Θαλάσσιος
ARGOLIKESEIDHSEIS.GR

Και εάν οι φωτογραφίες είναι υπέροχες τo βίντεο που ελήφθη στον Αργολικό Κόλπο είναι καταπληκτικό.

Η ΕΞΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ

Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όλοι γνωρίζουμε ότι ψυχρές εισβολές επηρεάζουν τη χώρα μας πολλές φορές με ιδιαίτερη σφοδρότητα και αυτές είναι μάζες αρκτικής ή πολικής προέλευσης. Οι μάζες αρκτικής προέλευσης είναι πιο ξηρές από τις υπόλοιπες πολικές αέριες μάζες, καθώς δεν εμπλουτίζονται με υδρατμούς όπως κινούνται προς την περιοχή μας. Επίσης καθ’ ύψος το προφίλ της θερμοκρασίας έχει τέτοια δομή, ώστε όταν αυτές οι ψυχρές αέριες μάζες κινηθούν πάνω από τη θερμή θάλασσα να είναι ικανές να δημιουργήσουν αστάθεια, δηλαδή απότομη πτώση της θερμοκρασίας καθ’ ύψος και έτσι οι αέριες μάζες αναγκάζονται σε κατακόρυφη ανύψωση με αποτέλεσμα να ψυχθούν και να δημιουργήσουν νέφη.

Σπάνιο φαινόμενο: Θαλάσσιος


Ο τύπος υετού που θα προκαλέσουν εξαρτάται από τη θερμοκρασία των αερίων μαζών αλλά και της θάλασσας. Πολλές φορές στο Αιγαίο, μέσω αυτού του μηχανισμού δημιουργίας νεφών, παρατηρούμε χιονοκαταιγίδες (χιονοπτώσεις συνοδεία ηλεκτρικών φαινομένων) κατά τη διάρκεια ψυχρών εισβολών.

Αυτά τα δύο φαινόμενα εκτίμησα ότι θα έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και γι’ αυτόν τον λόγο τα τόνισα στο καιρικό ρεπορτάζ του Star. Βλέπετε καμμιά φορά στην τηλεόραση θα πρέπει να υπάρχει και το στοιχείο του εντυπωσιασμού , το οποίο θα «ανεβάζει» το καιρικό θέμα χωρίς υπερβολές και ακρότητες.

Στη συνέχεια σας παρουσιάζω και τους δύο χάρτες με τις θερμοκρασίες θάλασσας που επικράτησαν στο βόρειο Αιγαίο και την περιοχή της Αργολίδος.

Σπάνιο φαινόμενο: Θαλάσσιος


Στη Λήμνο οι θερμοκρασίες της θάλασσας ήταν γύρω στους 16.8 βαθμούς Κελσίου , ενώ στην περιοχής της Αργολίδος λίγο υψηλότερες στους 17 βαθμούς.

Σπάνιο φαινόμενο: Θαλάσσιος


Με βάση λοιπόν τις θερμοκρασίες της θάλασσας σε αυτές τις δύο περιοχές και παρατηρώντας ότι η θερμοκρασία των κατώτερων στρωμάτων του αέρα πάνω από την επιφάνεια των κόλπων της Μύρινας και του Αργολικού κόλπου θα ήταν κοντά στο μηδέν, το στοιχείο αυτό με οδήγησε στο συμπέρασμα να εκφράσω την άποψη και πρόγνωση δημιουργίας θαλάσσιου ή «λευκού καπνού», του φαινομένου που μας δίνει την αίσθηση ότι η υδάτινη επιφάνεια αχνίζει.

Σπάνιο φαινόμενο: Θαλάσσιος


Ανάλογη περίπτωση θαλάσσιου καπνού είχε παρουσιαστεί την άνοιξη του 2018 στη χώρα μας όπως φαίνεται στην παραπάνω δορυφορική εικόνα της 13 ης Απριλίου 2018, που δείχνει τον θαλάσσιο καπνό στο Ιόνιο και στο Αιγαίο Πέλαγος, αλλά κυρίως το έντονο φαινόμενο στη Μαύρη Θάλασσα. Παράλληλα διακρίνεται στις νότιες θαλάσσιες περιοχές η σκόνη από την Αφρική.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κακοκαιρία, Θοδωρής Κολυδάς
SHARE:

24Media Network