Σαρώνει την Ελλάδα η κακοκαιρία: Καταιγίδες και στην Αττική – Πως θα εξελιχθούν τα έντονα καιρικά φαινόμενα

Σαρώνει την Ελλάδα η κακοκαιρία: Καταιγίδες και στην Αττική – Πως θα εξελιχθούν τα έντονα καιρικά φαινόμενα
Κεραυνοί, Αρχείο EUROKINISSI

Αττική, Ιόνιο, Δυτική Ελλάδα μόνο κάποιες από τις περιοχές που πλήττονται από σφοδρό κύμα κακοκαιρίας. Πού θα χτυπήσουν τα φαινόμενα τις επόμενες μέρες. Πότε θα εκτονωθεί η κατάσταση. Ανάλυση από τον Θοδωρή Κολυδά.

Η μανία της κακοκαιρίας που πλήττει από το μεσημέρι της Τρίτης τη χώρα, έφτασε και στην Αττική. Ήδη, από τον Σαρωνικό εισβάλουν βροχοπτώσεις και κατά τόπους θα εκδηλωθούν μπόρες και καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα διαρκέσουν τη νύχτα για λίγες ώρες πριν τον κύριο όγκο του νερού που αναμένεται να φτάσει από τα δυτικά.

Όπως μάλιστα ξεκαθαρίζει ο μετεωρολόγος μας Θοδωρής Κολυδάς, το βραδινό έντονο φαινόμενο με τις βροχοπτώσεις δεν είναι το κύριο μέτωπο που θα επηρεάσει την Αττική από το μεσημέρι της Τετάρτης.

Η εξέλιξη των φαινομένων.

Η παραπάνω εικόνα μας δείχνει ότι τα φαινόμενα θα διαρκέσουν για περίπου μία ώρα. “Όμως αν παρατηρήσουμε καλύτερα η κόκκινη γραμμή στα δυτικά σημαίνει ενίσχυση. Αυτό θα αποτελέσει έναυσμα για δεύτερο γύρο αύριο στα ανατολικά” σημειώνει με νόημα ο Θοδωρής Κολυδάς.

Στο έλος της κακοκαιρίας η Κέρκυρα

Βροχές και καταιγίδες σημειώθηκαν από το μεσημέρι στα δυτικά, ενώ από αργά το απόγευμα βροχές σημειώνονται στο μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής χώρας και το Ιόνιο στο οποίο οι άνεμοι έφτασαν ακόμη και τα 9 μπορόφ.

Τα ύψη βροχής μέχρι στιγμής έχουν φτάσει τα 25 με 40 χιλιοστά βροχής στα νησιά του Ιονίου και τα Δυτικά ηπειρωτικά όμως μέσα στο 12ωρο μέχρι τα μεσάνυχτα σε ορισμένες περιοχές στα βορειοδυτικά θα ξεπεράσουν τα 100 mm.

Σε ποταμούς έχει μετατρέψει το οδικό δίκτυο σε πολλές περιοχές της Κέρκυρας, η έντονη κακοκαιρία, που ονομάσθηκε «Βικτώρια» και πλήττει το νησί από τις πρώτες μεσημβρινές ώρες. Οι δυνατοί άνεμοί που πνέουν στο νησί και φτάνουν μέχρι και τα εννέα μποφόρ, έχουν κρατήσει δεμένα τα πλοία στα λιμάνια της Κέρκυρας, της Λευκίμμης και της Ηγουμενίτσας, ενώ η Πυροσβεστική Υπηρεσία Κέρκυρας, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειακός διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ιονίων Νήσων, Ανδρέας Ρίζος, «έχει δεχθεί δεκάδες κλήσεις για απεγκλωβισμό δρόμων από δέντρα και κλαδιά, αλλά και άντληση νερών από πλημμυρισμένα σπίτια και καταστήματα».

Σε πολλά σημεία του νησιού έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις, ενώ υποχώρησε τοιχίο στην παλιά εβραϊκή συνοικία. Η κακοκαιρία προκάλεσε πολλές διακοπές ρεύματος και υδροδότησης, ενώ στην παραλιακή της Γαρίτσας έχει διακοπεί η κυκλοφορία, καθώς τα κύματα της θάλασσας κατάφεραν να «πνίξουν» τον παραλιακό δρόμο.

Οι Πυροσβεστική έχει δεχτεί περισσότερες από από 20 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και κοπές δέντρων.

Η πρόγνωση της Τετάρτης

Την Τετάρτη θα συνεχιστούν οι βροχές και οι ισχυρές καταιγίδες στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο, με εξασθένηση από τις απογευματινές ώρες. Από τις πρωινές ώρες και μέχρι το μεσημέρι θα επηρεαστεί η κεντρική Μακεδονία, η ανατολική Πελοπόννησος, η ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), η Εύβοια και πιθανώς πρόσκαιρα η Θεσσαλία και οι Σποράδες. Από τις πρώτες πρωινές ώρες και μέχρι το βράδυ η δυτική Κρήτη, σταδιακά οι Κυκλάδες, η ανατολική Μακεδονία και η υπόλοιπη Κρήτη.

Αργά το βράδυ η Θράκη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Η κακοκαιρία θα απομακρυνθεί από το μεσημέρι της Πέμπτης σε όλη τη χώρα.

Ακούστε τι είχε πει νωρίτερα ο Θοδωρής Κολυδάς:

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα