Κίνδυνος για Αιγαίο και Θράκη

Στιγμιότυπο από το Καστελόριζο ή Μεγίστη, το οποίο βρίσκεται στο νοτιοανατολικότερο άκρο της Ελλάδας, 1,25 ναυτικά μίλια από τις νοτιοδυτικές ακτές της Τουρκίας και 72 ναυτικά μίλια ανατολικά της Ρόδου. Το Καστελόριζο είναι η μεγαλύτερη νησίδα μικρού αρχιπελάγους που περιλαμβάνει τα βραχονήσια  Άγιο Γεώργιο, Αγριέλαια, Μαύρο Ποινί, Πολύφαδο, Ρω, Στρογγυλή, Ψωμί και Ψωραδιά. Ο μοναδικός οικισμός του νησιού, το Καστελόριζο, βρίσκεται γύρω από το φυσικό λιμάνι, αποτελείται από τις συνοικίες Πηγάδια, Χωράφια και Μανδράκι και είναι γεμάτο από παλιά αρχοντικά, τα περισσότερα από τα οποία έχουν ερημώσει. (EUROKINISSI // ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)
Στιγμιότυπο από το Καστελόριζο ή Μεγίστη, το οποίο βρίσκεται στο νοτιοανατολικότερο άκρο της Ελλάδας, 1,25 ναυτικά μίλια από τις νοτιοδυτικές ακτές της Τουρκίας και 72 ναυτικά μίλια ανατολικά της Ρόδου. Το Καστελόριζο είναι η μεγαλύτερη νησίδα μικρού αρχιπελάγους που περιλαμβάνει τα βραχονήσια Άγιο Γεώργιο, Αγριέλαια, Μαύρο Ποινί, Πολύφαδο, Ρω, Στρογγυλή, Ψωμί και Ψωραδιά. Ο μοναδικός οικισμός του νησιού, το Καστελόριζο, βρίσκεται γύρω από το φυσικό λιμάνι, αποτελείται από τις συνοικίες Πηγάδια, Χωράφια και Μανδράκι και είναι γεμάτο από παλιά αρχοντικά, τα περισσότερα από τα οποία έχουν ερημώσει. (EUROKINISSI // ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) EUROKINISSI

Μια χώρα υπό κατάρρευση δεν μπορεί να υπερασπιστεί το Αιγαίο και τη Θράκη, υποστήριξε στη Βουλή ο Απόστολος Κακλαμάνης. Τα συνεχή επεισόδια και οι δηλώσεις που αποκαλύπτουν την τακτική και τους στόχους της Τουρκίας (Vid)

Σε μια εποχή που οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο, συνδυάζονται με τις φήμες περί χρεωκοπίας της Ελλάδας, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την ασφάλεια της χώρας.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για τα ομόλογα, ο κ. Κακλαμάνης προειδοποίησε ότι η οικονομική κατάρρευση ίσως σημάνει απώλεια της Θράκης ή νησιών στο Αιγαίο.

"Εάν η χώρα δε σταθεί όρθια αυτό το διάστημα, κι αν οι βλακείες περί κυβερνήσεων προσωπικοτήτων, τεχνοκρατών, όλα αυτά που στο λαό καθημερινά εντυπώνονται στη συνείδηση συνεχιστούν, καταλαβαίνετε ότι μία κατάρρευση της οικονομίας, θα είναι κατάρρευση της χώρας" τόνισε ο Απόστολος Κακλαμάνης.

Συνεχίζοντας, κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις να αναλάβουν τις ευθύνες τους, καθώς όπως είπε μια χώρα υπό κατάρρευση, δεν θα μπορεί να υπερασπιστεί το Αιγαίο και τη Θράκη.

"Και δεν είμαι κανένας εθνικιστής όπως μου έλεγαν από την αμερικάνικη πρεσβεία, στο CBS, ότι ηγούμαι των εθνικιστών του ΠΑΣΟΚ, αλλά η Θράκη και το Αιγαίο δεν μπορούν να τύχουν υπεράσπισης από μία χώρα που είναι υπό κατάρρευση! Θα σημαίνει εθνική τραγωδία εάν όλοι αντί να είναι όπως είπα «τρεις λαλούν και δυο χορεύουν», αν όλοι δεν καταλάβουμε και ομαδικά και ατομικά κυρίως την ευθύνη".

Η προειδοποίηση του έμπειρου πολιτικού, έρχεται μετά από μια σειρά επεισοδίων στο Αιγαίο και δηλώσεων που δείχνουν ότι η Άγκυρα ουδόλως στενοχωριέται για το ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο χείλος της χρεωκοπίας.

Η αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο είναι διαρκής, με τελευταίο και σημαντικότερο επεισόδιο τις

η Τουρκία στο ιταλικό πλοίο "Explora" για έρευνες εντός της ελληνικής ΑΟΖ.

Όπως αποδείχθηκε λίγες μέρες αργότερα η πλοιοκτήτρια εταιρεία πέρα από τις ελληνικές αρχές,

της Τουρκίας!

Είχε προηγηθεί

του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου για το Καστελόριζο. Ο κ. Νταβούτογλου είχε υποστηρίξει ότι το νησί δεν ανήκει στο Αιγαίο, αλλά στη Μεσόγειο!

Ακολούθησαν οι απαράδεκτες δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Επικρατείας Μπουλέντ Αρίντς για τους Έλληνες που θα

και η καθυστερημένη απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης.

Πλέον κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στο Αιγαίο και τη Θράκη με την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας να επιδεινώνεται, την ώρα που η Τουρκία συνεχίζει με μεθοδικότητα την τακτική των παραβιάσεων και της αμφισβήτησης.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ακριτική Ελλάδα, Άμυνα
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ζήτησαν άδεια από την Τουρκία

Νέα τουρκική πρόκληση στην ελληνική ΑΟΖ

"Οι Έλληνες θα ανοίξουν μαντήλι για να ζητιανεύουν"

Επιμένουν για Καστελόριζο

SHARE:

24Media Network