“112”: Σήμερα τα πρώτα SMS – Πού θα χτυπήσουν τα κινητά

“112”: Σήμερα τα πρώτα SMS – Πού θα χτυπήσουν τα κινητά
Πιλοτική δοκιμή του αριθμού "έκτακτης ανάγκης" 112 στο Αρχηγείο της Πυροσβεστικής. Eurokinissi

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ξεκινά την δοκιμαστική λειτουργία του Ευρωπαϊκού Αριθμού Κλήσης. Τι θα γράφει το μήνυμα, πότε θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία το σύστημα.

Αρχίζει σήμερα, Τετάρτη δοκιμαστικά η λειτουργία του Ευρωπαϊκού Αριθμού Κλήσης 112 από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Όπως ανακοινώθηκε, η πρώτη δοκιμαστική εκπομπή μηνυμάτων SMS του 112, θα πραγματοποιηθεί στην Σύρο για ένα δίωρο, από τις 14.00 έως τις 16.00.

Η δοκιμαστική αυτή εκπομπή επιλέχτηκε ως μία ενδιάμεση λύση μέχρι την ολοκληρωμένη λειτουργία του 112 στο τέλος του έτους, όπως είχε δεσμευθεί ο πρωυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από τις 10 Ιουλίου.

Στο πλαίσιο αυτό, συστήθηκαν ομάδες εργασίας από το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και το Κέντρο Επιχειρήσεων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, με τη συνεργασία και των παρόχων της κινητής τηλεφωνίας για να προχωρήσουν το έργο.

Σύμφωνα με πηγές της ΓΓΠΠ, από τις 10 Αυγούστου, το 112 θα λειτουργεί ολόκληρο το 24ωρο, 7 μέρες την εβδομάδα, σε όλη την Ελλάδα.

Σε δηλώσεις του στο Αθηναικό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε οτι  “από 10 Αυγούστου θα ξεκινήσει πιλοτικά σε όλη την Ελλάδα η ενδιάμεση λειτουργία του 112 και μέχρι το τέλος του έτους θα είναι όλα έτοιμα, όπως προβλέπει το σχέδιο».

Σε ό,τι αφορά την αυριανή δοκιμή στη Σύρο, θα πραγματοποιηθούν εκπομπές-μηνύματα της υπηρεσίας Cell Broadcast και SMS.

Οι εκπομπές Cell Broadcast θα ληφθούν από όσες κινητές συσκευές βρίσκονται εντός της περιοχής και υποστηρίζουν την υπηρεσία εκπομπής κυψέλης (Cell Broadcast) ή/και έχουν γίνει ρυθμίσεις ώστε να είναι ενεργοποιημένη.

Τα μηνύματα θα είναι της μορφής

«ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΗΗ-ΜΜ-ΕΕΕΕ ΩΩ:ΛΛ ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΝΕΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΓΚΑΙΡΗΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗΣ ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΚΑΜΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΠΟ ΣΑΣ».

Πώς θα λειτουργεί το “112”

Σημειώνεται ότι ο αριθμός 112 στην ολοκληρωμένη του λειτουργία θα έχει και αυτόματο γεωεντοπισμό του καλούντα για βοήθεια, ενώ θα μπορεί να στέλνει και μηνύματα για εκκένωση περιοχών ή οδηγίες προς τους πολίτες, εκτός από τα κινητά και σε σταθερά.

Η διαχείριση των κλήσεων για βοήθεια θα γίνεται απευθείας μέσα από δύο Κέντρα Επιχειρήσεων 112, που θα εδρεύουν, το ένα μαζί με το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στην Πυροσβεστική στο Χαλάνδρι και το άλλο στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, επανδρωμένα με 50 εκπαιδευμένους υπαλλήλους το καθένα, από την ΕΛ.ΑΣ, το Πυροσβεστικό Σώμα, το Λιμενικό Σώμα και το ΕΚΑΒ.

Τώρα, οι κλήσεις του 112 λαμβάνονται από ειδικευμένους τηλεφωνητές του ΟΤΕ, οι οποίοι, αν αφορούν κλήσεις για βοήθεια, τις προωθούν στο 199 της Πυροσβεστικής, ή όπου αλλού χρειαστεί. Και στην παρούσα φάση υπάρχει δυνατότητα γεωεντοπισμού του καλούντος, αλλά αυτό γίνεται με άμεσο αίτημα προς τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας και διαρκεί από δύο έως οκτώ λεπτά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα