5 +1 υποθέσεις που θα αναβιώσουν στις δικαστικές αίθουσες το 2022

5 +1 υποθέσεις που θα αναβιώσουν στις δικαστικές αίθουσες το 2022
Ο Δημήτρης Λιγνάδης ανάμεσα σε αστυνομικούς Eurokinissi

Με την έναρξη του νέου έτους σημαντικές υποθέσεις που έχουν απασχολήσει τη δημοσιότητα, αναμένεται να πάρουν ξανά σάρκα και οστά, αυτή τη φορά μέσα στις δικαστικές αίθουσες. Το NEWS 24/7 παρουσιάζει τις δικογραφίες που σύντομα θα μονοπωλήσουν  και πάλι το ενδιαφέρον.

Υποθέσεις που μονοπώλησαν το ενδιαφέρον ιδίως το περασμένο έτος, κυρίως εγκλήματα που σχετίζονται με το κίνημα #metoo, αλλά και με γυναικοκτονίες, θα απασχολήσουν το έτος 2022 την ελληνική Δικαιοσύνη. Οι δικογραφίες που σχηματίστηκαν και οδήγησαν διάσημους και άσημους στη φυλακή, για πράξεις ειδεχθείς και σοβαρές, μέσα στους επόμενους 12 μήνες, θα απασχολήσουν και τα δικαστήρια, αφού οι περισσότερες δίκες έχουν ήδη προσδιοριστεί για να διεξαχθούν μέσα στο πρώτο τρίμηνο.

Μάλιστα, καθώς πρόκειται για υποθέσεις, όπου οι κατηγορούμενοι κρατούνται προσωρινά -με ανώτατο όριο κράτησης του 18 μήνες- ακόμα και στο σενάριο ενός καθολικού lockdown, οι ακροαματικές διαδικασίες θα διεξαχθούν κανονικά, χωρίς ενδεχόμενο αναβολής τους. Έτσι, μαζί με σημαντικές δικαστικές αποφάσεις που αναμένονται, όπως η δίκη για το Ζακ Κωστόπουλο και εκείνη για την εγκληματική δράση του «ψευτογιατρού», στο προσκήνιο έρχονται και άλλα εγκλήματα.

Το NEWS 24/7 παρουσιάζει σήμερα τις 5 + 1 υποθέσεις που θα φτάσουν στις δικαστικές αίθουσες με το νέο έτος.

1. Η «μακρόχρονη δράση» του Δημήτρη Λιγνάδη

Τέσσερις από τις καταγγελίες βιασμού σε βάρος του πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, Δημήτρη Λιγνάδη, φτάνουν ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, το οποίο αναμένεται να συνεδριάσει για πρώτη φορά στις 11 Φεβρουαρίου.

Οι αποκαλύψεις για τη «μακρόχρονη δράση» και «αμετανόητη στάση» του Δημ. Λιγνάδη -χαρακτηρισμοί που του αποδίδονται από την ίδια τη Δικαιοσύνη- τον οδηγούν πλέον στο εδώλιο, αντιμέτωπο με την πράξη του βιασμού κατά συρροή. Απέναντί του, αναμένεται να σταθούν τέσσερις άνδρες, οι οποίοι έχουν καταγγείλει ότι όταν ήταν ανήλικοι, υπήρξαν θύματα του προφυλακισμένου σκηνοθέτη. Όσο για τις υπόλοιπες καταγγελίες που έχουν δημοσιοποιηθεί, ορισμένες εκ των οποίων έχουν φτάσει και στις δικαστικές αρχές, δεν πρόκειται να αποτελέσουν αντικείμενο της δίκης, καθώς οι πράξεις που του καταλογίζονται, έχουν παραγραφεί, ωστόσο οι καταγγέλλοντες θα κληθούν να καταθέσουν στο δικαστήριο ως μάρτυρες.

Ο Δημήτρης Λιγνάδης Dimitris Grivas / SOOC

Ήδη το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών έχει εκδώσει το σχετικό παραπεμπτικό βούλευμά του, με το οποίο υιοθέτησε πλήρως την εισήγηση της εισαγγελέως Συμέλας Σαπίδου. «Από την επανειλημμένη τέλεση της πράξης, η μακρόχρονη δράση του, η μέθοδος που έχει αναπτύξει, για να προσεγγίσει τα θύματα του, χτίζοντας μαζί τους σχέση εμπιστοσύνης αλλά και εξάρτησης, εκμεταλλευόμενος την κοινωνική, επαγγελματική και οικονομική του θέση για να τα δελεάσει, αλλά και τη δική τους ευάλωτη οικονομικά και κοινωνικά θέση, το γεγονός ότι κυκλοφορούσε δημόσια με τα ανήλικα θύματα του, δίχως καμία αναστολή, αλλά και η αμετανόητη στάση του μέχρι σήμερα, καταδεικνύουν ότι πρόκειται για άτομο επικίνδυνο, με πάθη και εμμονές, εμφορούμενο από έντονα αντικοινωνικά αισθήματα» ανέφερε η εισαγγελική λειτουργός. Ο κατηγορούμενος από την πλευρά του αρνείται όσα του αποδίδονται.

2. Π. Φιλιππίδης: «Εκμεταλλεύθηκε την εμπιστοσύνη τους»

Για τον άλλοτε δημοφιλή και αγαπητό κωμικό ηθοποιό, η 18η Μαρτίου αποτελεί μία σημαντική ημέρα, καθώς τότε έχει προσδιοριστεί να ξεκινήσει η σε βάρος του δίκη ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου.

Μέχρι τότε, ο Πέτρος Φιλιππίδης θα παραμένει προσωρινά κρατούμενος στις Φυλακές Τριπόλεως, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, όπως έχει συμβεί σε όλη τη μέχρι σήμερα ποινική διαδικασία. Ωστόσο, αυτό αναμένεται να αλλάξει με την έναρξη της δίκης, αφού ο κατηγορούμενος για βιασμό κατ’ εξακολούθηση και για δύο απόπειρες βιασμού, θα κληθεί να βρεθεί στο δικαστήριο και στη δημοσιότητα που το συνοδεύει.

Ο Πέτρος Φιλιππίδης οδηγείται στις Φυλακές Τρίπολης Giannis Karamanis / SOOC

Ο κατηγορούμενος ηθοποιός αρνείται όλες τις καταγγελίες που έχουν υποβληθεί σε βάρος του, τόσο εκείνες που τον οδήγησαν στη φυλακή, όσο και άλλες που έχουν παραγραφεί. Όμως, η ελληνική Δικαιοσύνη, και συγκεκριμένα το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών που τον παρέπεμψε σε δίκη, έκρινε διαφορετικά.

«Από τα συγκεκριμένα ιδιαιτέρα χαρακτηριστικά́ των πράξεων αυτών για τις οποίες κατηγορείται, ήτοι από την εξακολουθητική́ δράση για μεγάλο χρονικό́ διάστημα (2008 έως 2014) σε βάρος περισσοτέρων θυμάτων και ενόψει του ότι είχε μεθοδολογία και σχέδιο στον τρόπο προσέγγισης των θυμάτων του, εκμεταλλευόμενος τη θέση ισχύος, το εγνωσμένο κύρος και την καταξίωσή του στον χώρο, όντας ηθοποιός, σκηνοθέτης, θιασάρχης, επεδίωκε συναντήσεις με τα θύματά του με αφορμή τη λήψη βιογραφικών» αναφέρει το δικαστικό συμβούλιο, εξηγώντας ότι «εκμεταλλευόμενος την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπό του και την ανάγκη τους για εύρεση εργασίας, τις απομόνωνε σε ιδιωτικούς χώρους (γραφείο, καμαρίνι, αυτοκίνητο), όπου με ιδιαίτερη σκληρότητα, επιμονή και αναλγησία κατά τις επιθέσεις και χωρίς να πτοείται από τη σθεναρή αντίσταση, τις φωνές, τα κλάματα και τον τραυματισμό των παθουσών κατά την απόπειρα διαφυγής τους, καθώς επίσης και από το γεγονός ότι ήταν αμετανόητος και απτόητος και μετά την τέλεση των πράξεών του απευθύνοντας χυδαίες εκφράσεις και απειλές κατά των θυμάτων του, καταδεικνύεται ιδιαίτερη επικινδυνότητα ως στοιχειό του χαρακτήρα του και σταθερή́ ροπή́ του στην τέλεση συναφών εγκληματών» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο παραπεμπτικό βούλευμα.

3. Η συζυγοκτονία των Γλυκών Νερών

Θέμα μηνών είναι να καθίσει στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας και ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος, ο άνδρας που αφού δολοφόνησε τη 19χρονη σύζυγό του Κάρολαϊν μπροστά στο λόγων μηνών βρέφος τους, επιχείρησε να αποπροσανατολίσει για εβδομάδες τις αρχές. Ο συζυγοκτόνος έχει ήδη παραπεμφθεί σε δίκη με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, και πλέον αναμένεται να προσδιοριστεί η ημερομηνία διεξαγωγής της.

Στον προφυλακισμένο πιλότο έχουν αποδοθεί δυο κακουργήματα -ανθρωποκτονία από πρόθεση τελεσθείσα σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και κακοποίηση ζώου- και δύο πλημμελήματα -ψευδή καταγγελία, επειδή κατέστησε άλλους ύποπτους των πράξεών του και ψευδή κατάθεση κατ’ εξακολούθηση. Το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο και σε αυτή την υπόθεση, υιοθέτησε απόλυτα την πρόταση – καταπέλτη του εισαγγελέα Γ. Νούλη, ο οποίος αναφέρθηκε στην «υποκριτική και αμετανόητη στάση” του συζυγοκτόνου, στη “θρασύτητα και την έλλειψη μεταμέλειας” και στον “κυνισμό και φιλαυτία” που τον διακατέχουν.

O δολοφόνος της Καρολάιν Μπάμπης Αναγνωστόπουλος. ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ/ EUROKINISSΙ

Ο εισαγγελικός λειτουργός έκανε λόγο για μια «σκληρή και ανάλγητη προσωπικότητα», που συνέβαλε το “αφήγημα της ληστρικής βιαιότητας», το σχέδιο δηλαδή «εξόντωσης της συζύγου του, που από καιρό καλλιεργούσε στην σκέψη του, με σκοπό να απαλλαγεί από την παρουσία της και να απομείνει μόνος με το παιδί τους». Όπως επεσήμανε, «το θύμα ήταν μόλις 20 ετών, ενώ εκείνος ήταν 13 χρόνια μεγαλύτερος και θα έπρεπε να είναι ο προστάτης της, δεν είχε καμία αναστολή για την πράξη του αν και επρόκειτο για την μητέρα του παιδιού του, ενώ ταυτόχρονα δεν υπήρχε αφορμή για την πράξη του, την οποία εκδήλωσε όταν το θύμα ήταν ανυποψίαστο και ανύποπτο, καθώς κοιμόταν ήδη για 2,5 ώρες».

4. Το φρικτό τέλος της Ελένης Τοπαλούδη

Για δεύτερη φορά θα καθίσουν στο εδώλιο οι δύο καταδικασθέντες για τη δολοφονία της φοιτήτριας Ελένης Τοπαλούδη, στη Ρόδο. Η δίκη αναμένεται να ξεκινήσει στις 14 Φεβρουαρίου ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Εφετείου.

Οι δύο κατηγορούμενοι εκτίουν ήδη την ποινή που τους έχει επιβάλει το πρωτοβάθμιο δικαστήριο, δηλαδή ισόβια κάθειρξη για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας και 15 έτη κάθειρξης για το αδίκημα του ομαδικού βιασμού.

Το Νοέμβριο του 2018 κλιμάκιο του Λιμενικού εντόπισε το άψυχο σώμα της Ελένης Τοπαλούδη. Οι έρευνες στο νησί της Ρόδου έδειξαν ότι το προηγούμενο βράδυ οι δύο καταδικασθέντες, ζήτησαν από την φοιτήτρια να συνευρεθούν ερωτικά στο σπίτι του ενός εκ των δύο. Η ίδια ακολούθησε τους δύο άντρες, αλλά αρνήθηκε οποιαδήποτε σεξουαλική επαφή, κάτι που οδήγησε σε βίαιη αντίδραση των δραστών. Σύμφωνα με τα όσα ακούστηκαν στο δικαστήριο, το κορίτσι βιάστηκε ομαδικώς και στη συνέχεια δέχθηκε επίθεση με σιδερένιο αντικείμενο και έχασε τις αισθήσεις της. Οι δύο άνδρες κατάφεραν έτσι να μεταφέρουν το σώμα της στη παραλία σε κοντινή περιοχή και να την πετάξουν στη θάλασσα.

Η Κούλα Αρμουτίδου, μητέρα της Ελένης Τοπαλούδη. INTIME NEWS

Η ετυμηγορία του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου είχε γίνει δεκτή με χειροκροτήματα από το ακροατήριο. Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση της εισαγγελέως της έδρας, η οποία μεταξύ άλλων είχε υποστηρίξει: «οι δυο κατηγορούμενοι με τη στάση τους ενέπαιζαν καθ’ όλη τη διάρκεια της δίκης το δικαστήριο, δεν μεταμελήθηκαν πραγματικά αλλά συνεχίζουν να διασύρουν τη μνήμη της Ελένης Τοπάλούδη. Άνθρωποι σαν και αυτούς δεν αξίζουν κανένα ελαφρυντικό. Αυτή η συγγνώμη που ακούστηκε από τον έναν κατηγορούμενο δεν ήταν ειλικρινής, αυτοί μεταξύ τους γελάνε, καμία μεταμέλεια, καμία ειλικρινής συγνώμη. Ο αλβανικής καταγωγής κατηγορούμενος ήταν το δόλωμα ως ο πιο ωραίος και τις οδηγούσε στον πλούσιο Ροδίτη κατηγορούμενο. Ήταν ο κινητήριος μοχλός όλων αυτών των ενεργειών».

5. Η «εγκληματική οργάνωση» της Folli – Follie

Με την έναρξη του νέου έτους, η οικογένεια Κουτσολιούτσου, μαζί με τους υπόλοιπους συγκατηγορούμενούς τους, θα καθίσουν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, καθώς η δίκη για την υπόθεση των παραποιημένων ισολογισμών της Folli – Follie, έχει προσδιοριστεί για την 10η Ιανουαρίου.

Ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος, ιδρυτής της εταιρίας – κολοσσού, ο γιος του και μέχρι πρότινος ισχυρός άνδρας της εταιρείας, Τζώρτζης, η σύζυγος του ιδρυτή, Καίτη, και ακόμα 10 στελέχη, αντιμετωπίζουν βαρύτατες κακουργηματικές κατηγορίες. Τα αδικήματα που έχουν αποδοθεί κατά περίσταση είναι αυτά της εγκληματικής οργάνωσης, της πλαστογραφίας από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, με συνολικό όφελος και αντίστοιχη ζημία άνω των 120.000 ευρώ, της απάτης κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση τελεσθείσας κατά φυσικών και νομικών προσώπων, ΝΠΙΔ και ΝΠΔΔ, με προξενηθείσα ζημία άνω των 120.000 ευρώ, της χειραγώγησης της αγοράς από κοινού, κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση.

Ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος οδηγείται στον ανακριτή Eurokinissi

Όπως περιγράφεται στο πολυσέλιδο βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος και ο γιος του, Τζώρτζης, φέρονται ως ηθικοί αυτουργοί της απάτης, συγκροτώντας από το 2006 εγκληματική οργάνωση, στην οποία εντάχθηκαν τουλάχιστον 13 άτομα με διακριτούς ρόλους το καθένα. Φέρονται δε να κατήρτιζαν πλαστά έγραφα τραπεζών (statement) και να παρουσίαζαν ψευδώς τεράστια χρηματικά ποσά, ώστε να δείχνουν μια εύρωστη, οικονομικά, εικόνα.

5+1. Οι φονικές πυρκαγιές της Ανατολικής Αττικής

Εν αναμονή της κρίσης του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, το οποίο και θα αποφανθεί αν και ποιοι θα καθίσουν στο εδώλιο ως υπεύθυνοι -μέσα από ενέργειες ή παραλείψεις τους- της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, είναι οι δεκάδες κατηγορούμενοι της δικογραφίας.

Ο εισαγγελέας Γ. Πολυκράτης έχει υποβάλει τη σχετική εισήγησή του στο αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο ήδη από τον περασμένο Οκτώβριο και πλέον αναμένεται η τελική κρίση των δικαστών. Πάντως, ο εισαγγελικός λειτουργός έχει καταλήξει 27 κατηγορούμενοι θα πρέπει να παραπεμφθούν σε δίκη για πλημμεληματικές πράξεις και συγκεκριμένα για ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή από υπόχρεο δια παραλείψεως και για σωματική βλάβη από αμέλεια κατά συρροή από υπόχρεο δια παραλείψεως.

Φωτιά στο Μάτι Eurokinissi

Ανάμεσα τους περιλαμβάνονται τα ονόματα της πρώην περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου, του πρώην δημάρχου Μαραθώνα Ηλία Ψινάκη, του πρώην γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Ιωάννη Καπάκη, του σημερινού αρχηγού της πυροσβεστικής Στέφανου Κολοκούρη, στελεχών της Πολιτικής Προστασίας, της ΕΛ.ΑΣ., της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, του 70χρονου που ευθύνεται για την έναρξη της φωτιάς στο Νταού Πεντέλης.

Η εισαγγελική πρόταση αριθμεί τις 680 σελίδες, μέσα στις οποίες περιγράφονται όλες εκείνες οι παραλείψεις που οδήγησαν στο να πάρει η πυρκαγιά ανεξέλεγκτες διαστάσεις, αφήνοντας πίσω της 102 νεκρούς πολίτες. Οι καταστροφικές συνέπειες «ανάγονται στη σύγχυση, έλλειψη σχεδιασμού συντονισμού και αναποτελεσματική συνεργασία των συναρμόδιων κρατικών αρχών που επέδειξαν ανετοιμότητα, αιφνιδιασμό και καθυστέρηση στην κινητοποίηση όλων των υφιστάμενων δυνατοτήτων αρχικά πρόληψης και ακολούθως περιστολής των τραγικών συνεπειών της φωτιάς (έγκαιρη εκκένωση οικισμών, απομάκρυνση και διάσωση πολιτών, άμεση κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης)» τονίζεται.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα