Αχτσιόγλου: Έκπτωση στα πρόστιμα για αδήλωτη εργασία, όταν υπάρχει πρόσληψη

Αχτσιόγλου: Έκπτωση στα πρόστιμα για αδήλωτη εργασία, όταν υπάρχει πρόσληψη
H υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου Menelaos Myrillas / SOOC

Στο τελικό στάδιο ο νέος σχεδιασμός του υπουργείου για την αδήλωτη εργασία και στην σύνδεσή του με την πρόσληψη του εργαζόμενου

Στο τελικό στάδιο βρίσκεται ο νέος σχεδιασμός του προστίμου για την αδήλωτη εργασία και στη σύνδεσή του με την πρόσληψη του εργαζόμενου. Όπως ανέφερε η Υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου «Με τη διάταξη που σχεδιάζουμε δίνουμε τη δυνατότητα έκπτωσης στο πρόστιμο σε περίπτωση πρόσληψης από την επιχείρηση του εργαζόμενου που βρέθηκε αδήλωτος. Η μείωση θα είναι κλιμακωτή ανάλογα με τη διάρκεια της πρόσληψης». Η νέα αρχιτεκτονική του προστίμου για την αδήλωτη εργασία προβλέπει την διασφάλιση κινήτρων στον αδήλωτο εργαζόμενο ώστε να απευθυνθεί στην επιθεώρηση εργασίας και να προχωρήσει σε καταγγελία καθώς προβλέπεται και αναδρομική καταβολή ενσήμων. Επίσης, ο εργοδότης που έχει ήδη εντοπιστεί με αδήλωτο εργαζόμενο θα γνωρίζει ότι το ύψος του προστίμου πολλαπλασιάζεται αν εντοπιστεί ξανά να απασχολεί αδήλωτο εργαζόμενο.

Η κ. Αχτσιόγλου αναφερόμενη στην αλλαγή της αρχιτεκτονικής του προστίμου για την αδήλωτη εργασία και στη σύνδεσή του με την πρόσληψη του εργαζόμενου, υπογράμμισε ότι αποτελεί μία ακόμη πρωτοβουλία για την καταπολέμηση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας η οποία ενισχύει τη θέση των εργαζομένων, καθώς από την εισπρακτική λογική περνάμε στην απόδοση δικαιοσύνης στον εργαζόμενο που δούλευε αδήλωτος. Υπογράμμισε ότι η οικονομία έχει επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και καταγράφεται μείωση της ανεργίας, επισήμανε ότι πρέπει να τεθούν «τα θεμέλια για μια βιώσιμη και κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη. Ο σχεδιασμός ενός τέτοιου μοντέλου ανάπτυξης φέρει ως υποχρέωση την αξιοπρεπή εργασία. Για τον λόγο αυτό νομοθετήσαμε την επαναφορά, τον Αύγουστο του 2018, των δύο βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων, της επεκτασιμότητας και της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης, οι οποίες είχαν ανασταλεί την περίοδο της κρίσης».

Στους άξονες δράσης για τη βελτίωση της θέσης των εργαζομένων, την αξιοπρεπή εργασία και την καταπολέμηση της παραβατικότητας στη αγορά εργασίας, αναφέρθηκε σήμερα η Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, μιλώντας στο 11ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Κεντρικής Μακεδονίας, στη Θεσσαλονίκη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα