Ακαδημία Αθηνών: Πρωτοφανής αξίωση από ερευνητές να επιστρέψουν δεδουλευμένα – Στη Βουλή το θέμα

Ακαδημία Αθηνών: Πρωτοφανής αξίωση από ερευνητές να επιστρέψουν δεδουλευμένα – Στη Βουλή το θέμα
Το κτήριο της Ακαδημίας Αθηνών Eurokinissi

Η Ακαδημία Αθηνών αξιώνει από εργαζόμενους ερευνητές να επιστρέψουν δεδουλευμένα χρήματα σε μία πρωτοφανή κίνηση. Το θέμα ήδη ήρθε στη Βουλή και η Νίκη Κεραμέως καλείται να δώσει απαντήσεις.

Αντιμέτωποι με μία αν μην τι άλλο ιδιαίτερα στρεσογόνο συνθήκη βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες τρεις ερευνητές οι οποίοι από το 2005 έως και το 2020 εργάζονταν με διαδοχικές συμβάσεις στην Ακαδημία Αθηνών.

Οι Γιώργος Κατσαμάκης, Κυριακή Αδαμ και Κέλλυ Φατούρου προς έκπληξή τους προ ημερών έμαθαν ότι η Ακαδημία αξιώνει από τους ίδιους το ποσό των 13000 ευρώ (από τον καθέναν) χρήματα που αντιστοιχούν στους μισθούς για το διάστημα που οι τρεις ερευνητητές εργάστηκαν στο πόστο τους με ασφαλιστικά μέτρα.

Οπως ο ίδιος ο κ. Κατσαμάκης ενημέρωσε μέσω facebook “την Παρασκευή 24 Ιουνίου η Ακαδημία Αθηνών με εξώδικη εντολή υπογεγραμμένη από το Γενικό Γραμματέα της Χρ. Ζερεφό ζητά από τον καθένα από τους τρεις μας να πληρώσουμε ως αχρεωστήτως καταβληθέντα σχεδόν 13.000 ευρώ, τους μισθούς μας δηλαδή για το διάστημα που βάσει δικαστικών αποφάσεων εργαστήκαμε με ασφαλιστικά μέτρα στη βιβλιοθήκη της. Αν σε 30 ημέρες δεν “επιστρέψουμε” τα χρήματα, το “χρέος” θα πάει στην εφορία για τα περαιτέρω”.

Και αυτό γιατί “αφού διερευνήσαμε τη βούληση του ιδρύματος για την ανανέωση των συμβάσεών μας, αναγκαστήκαμε να καταφύγουμε σε ασφαλιστικά μέτρα και αγωγή διεκδικώντας τη μονιμοποίησή μας. Με αλλεπάλληλες αποφάσεις μπορέσαμε να εργαστούμε για 1 χρόνο ακόμη αποκαθιστώντας δύο από τις σημαντικότερες συλλογές βιβλίων που έχει αυτή τη στιγμή η χώρα, οπότε μας ανακοινώθηκε η αρνητική απόφαση του δικαστηρίου σχετικά με την αγωγή μας (το Σύνταγμα δεν επιτρέπει μονιμοποίηση συμβασιούχων) και πλέον διωχθήκαμε από τη Βιβλιοθήκη της Ακαδημίας το Σεπτέμβριο του 2020”.

Δεν είναι βέβαια ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία φορά που συμβασιούχοι εργαζόμενοι χάνουν κατ’ αυτόν τον τρόπο τη δουλειά τους μετά από χρόνια εργασίας. Είναι ωστόσο η πρώτη φορά που αξιώνεται από εργαζόμενους να επιστρέψουν ποσά που αντιστοιχούν σε αποδοχές μόνο και μόνο επειδή διεκδίκησαν δικαστικά να συνεχίσουν να εργάζονται!

Για την εν λόγω αξίωση, όπως πληροφορείται το NEWS24/7 ουδέποτε η Ακαδημία είχε προειδοποιήσει τους τρεις επιστήμονες-ερευνητές. Η Ακαδημία, παράλληλα, επικαλείται οικονομικά προβλήματα για να στηρίξει την απόφασή της να πληρώσει τους τρεις ερευνητές για το τελευταίο έτος της εργασίας τους με χρήματα που ζήτησε μέσω του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους το οποίο εν τέλει προβάλλει και την αξίωση για την επιστροφή των χρημάτων.

Είναι επίσης σαφές ότι το τοπίο στις τάξεις της Ακαδημίας τα τελευταία χρόνια παραμένει θολό αφού δεν λείπουν οι εσωτερικές έριδες και οι ίντριγκες. Ωστόσο, τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει την πρωτοφανή αυτή αξίωση η οποία χαρακτηρίζεται, εύλογα, ως παράνομη από ειδικούς νομικούς με γνώση του εργατικού δικαίου.

Οπως έχει γίνει φανερό, οι ερευνητές έχουν πέσει θύματα της εσωτερικής έντασης στο χώρο της Ακαδημίας η οποία κατά τη διάρκεια της νομικής αντιδικίας των δύο πλευρών εκφράστηκε και με το επιχείρημα ότι η Ακαδημία αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα αφού τα κληροδοτήματά της δεν αποφέρουν πλέον χρήματα.

Ακόμα και μετά τη δημοσιοποίηση του θέματος και αυτής της πρωτοφανούς αξίωσης, ούτε η Ακαδημία Αθηνών αλά ούτε και το Υπουργείο Παιδείας άλλαξαν στάση ή πλησίασαν τους εργαζόμενους για να βρεθεί μία άλλη λύση. Το ζήτημα ήρθε στη Βουλή με ερωτήσεις τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΚΚΕ ενώ το Κομμουνιστικό Κόμμα προχώρησε ένα βήμα παραπάνω καταθέτοντας επίκαιρη ερώτηση και αναγκάζοντας κατά αυτόν τον τρόπο την Υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως να τοποθετηθεί δημοσίως από το βήμα της Βουλής μέχρι την Παρασκευή.

Σε περίπτωση που δεν παρουσιαστεί η οποιαδήποτε πρόοδος, οι τρεις ερευνητές επιφυλλάσονται για περαιτέρω νομικές κινήσεις που θα διασφαλίσουν το αυτονόητο. Οτι, δηλαδή, δεν είναι δυνατόν να δωθούν πίσω χρήματα που αντιστοιχούν σε εργασία η οποία εξασφαλίστηκε μέσω της νομικής οδού.

Τη συμπαράστασή τους, τέλος, στους επιστήμονες έχουν εκφράσει με ανακοινώσεις τους σειρά επαγγελματικών συλλόγων.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα