Ακόμη μία νύχτα μάχης με τις φλόγες – Πάνω από 650.000 στρέμματα έγιναν στάχτη

Ακόμη μία νύχτα μάχης με τις φλόγες – Πάνω από 650.000 στρέμματα έγιναν στάχτη
Στις φλόγες η Β.Εύβοια ⓒ 2021 Petros Karadjias/Associated Press

Φλέγεται επί μία εβδομάδα και ανεξέλεγκτα η Β. Εύβοια-Καίγονται σπίτια στο Πευκί, στην Γερακιού, στις Γούβες, στο Αγριοβότανο και τους Γαλατσάδες-Απελπισία αλλά και υπεράνθρωπες προσπάθειες των κατοίκων που μάχονται με κάθε μέσο για να σώσουν τα σπίτια τους.

Δυστυχώς οι φόβοι γίνονται πραγματικότητα αφού η καταστροφική φωτιά μπήκε στο Πευκί και οι κάτοικοί έδωσαν μάχη να κρατήσουν όρθια όσα σπίτια μπορούσαν, κάτι που το κατάφεραν σε ικανό βαθμό, μαζί με την δύναμη των πυροσβεστών που επιχειρούσε εκεί αλλά και να μην επιτρέψουν στην φωτιά όσο αυτό είναι δυνατό να φτάσει στην θάλασσα…

Μέσα στο Πευκί μπήκαν οι φλόγες 2021 @ AP Photo/Petros Karadjias

Κάηκαν ωστόσο σπίτια στο Πευκί, στην Γερακιού, στις Γούβες, στο Αγριοβότανο και τους Γαλατσάδες και όλα δείχνουν ότι και αυτή η νύχτα θα είναι εφιαλτική.

Γούβες: Καρέ από τη μάχη των κατοίκων να σώσουν τα σπίτια τους EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Τα 650.000 στρέμματα έχει φτάσει η καταστροφή έως τώρα από τις τελευταίες φωτιές

Ενδεικτικό της καταστροφής είναι πως ο ευρωπαϊκός περιβαλλοντικός δορυφόρος Sentinel-2 κατέγραψε εικόνες υψηλής ανάλυσης από τις καμένες περιοχές σε Εύβοια, Αττική και Λακωνία, βοηθούμενος από τις ανέφελες συνθήκες που επικράτησαν στη χώρα.

Μέσα στο Πευκί μπήκαν οι φλόγες 2021 @ AP Photo/Petros Karadjias

Όπως προκύπτει από την ανάλυση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, έως το μεσημέρι της Κυριακής κάηκαν περίπου 460.000 στρέμματα στην Εύβοια, 80.000 στρέμματα στην Αττική και 110.000 στρέμματα στη Λακωνία, ανεβάζοντας το σύνολο των καμένων εκτάσεων στα 650.000 στρέμματα τουλάχιστον. Με δεδομένο ότι οι πυρκαγιές στην Εύβοια συνεχίζουν να καίνε, η παραπάνω εκτίμηση είναι πολύ πιθανό να μεταβληθεί τις επόμενες ημέρες.

Με διαφορετική ανάλυση από το Copernicus υπολογίζεται για την Εύβοια η μισή έκταση από αυτή που αναφέρει το Αστεροσκοπείο αλλά η ίδια στο σύνολο των καμένων εκτάσεων στη χώρα και αναμένεται τις επόμενες ημέρες ο απολογισμός να πάρει τελική μορφή.

Μάχονται επί μια βδομάδα οι κάτοικοι-Τεράστια η διασπορά των δυνάμεων σε όλα τα μέτωπα

Απελπιστικά μόνοι τους οι κάτοικοι της Εύβοιας, μία ολόκληρη εβδομάδα πάλευαν έναν άνισο αγώνα και πλέον με την συνδρομή δυνάμεων που αν και από επίσημα χείλια ακούγονται εντυπωσιακοί αριθμοί, στα μέτωπα φαίνονται πολύ λίγες δυνάμεις καθώς είναι απλωμένες σε τεράστια διασπορά, με αποτέλεσμα η συνδρομή των κατοίκων να είναι καθοριστική σε μεγάλο βαθμό.

Στιγμιότυπο από τις φωτιές στο Πευκί Ευβοίας EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Οι νέοι των χωριών δεν εγκαταλείπουν παρά τα μηνύματα για εκκενώσεις και μένουν πίσω να πολεμήσουν τις φλόγες για να σώσουν ό,τι μπορούν από τα σπίτια και τα χωριά τους. Επίσης, παρότι ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας έκανε λόγο σήμερα ακόμη και για 17 αεροσκάφη στο σημείο, ήταν περιορισμένες οι ώρες που είδαν συνεχείς ρίψεις οι κάτοικοι και την περιορισμένη χρήση εναερίων ο Υφυπουργός την απέδωσε στην δυσκολία που είχαν τα εναέρια να επιχειρήσουν σε σχεδόν μηδενική ορατότητα. Δεν βοηθούσε και το γεγονός ότι στο Αιγαίο είχε καιρό και έπρεπε να ανεφοδιάζονται νερό από τον Ευβοϊκό καλύπτοντας μεγαλύτερες αποστάσεις.

Μάχη κατοίκων και πυροσβεστών με τις φλόγες στο Πευκί Ευβοίας INTIME NEWS

Την ίδια ώρα μαίνεται και το νότιο μέτωπο έξω από το Μαντούδι προς το όρος Καντήλι, και συγκεκριμένα στα Καλύβια και στο Τρούπι, με μικρότερους ρυθμούς όμως από το βόρειο μέτωπο λόγω και τον νοτιάδων.

Κάτοικοι του Πευκίου Ευβοίας προσπαθούν αβοήθητοι να σώσουν τα υπάρχοντά τους ⓒ 2021 Petros Karadjias/Associated Press

Από νωρίς έχει δοθεί εντολή για εκκένωση στους οικισμούς Πευκί, Αρτεμίσιο, Γούβες και Βουλίκι ζητώντας τους το «112» να κινηθούν προς Ιστιαία. Αντίστοιχα, με μήνυμά του το «112» καλεί τους κατοίκους Ιστιαίας, Αιδηψού, Λουτρών Αιδηψού να κλείσουν τις καμινάδες, τα παράθυρα και τις πόρτες, ώστε να μην διεισδύσουν οι καύτρες στο εσωτερικό του σπιτιού.

Πευκί: Καρέ από τη μάχη των κατοίκων να σώσουν τα σπίτια τους EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Στην περιοχή σύμφωνα με την Πυροσβεστική, επιχειρούν 575 πυροσβέστες με 35 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 89 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων που έχουν διατεθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από την Ουκρανία με 100 πυροσβέστες και από τη Ρουμανία με 112 πυροσβέστες και 23 οχήματα. Αναμένονται σήμερα το βράδυ 34 πυροσβέστες και 14 οχήματα από την Σερβία.

Για την αεροπυρόσβεση διατέθηκαν στην κορύφωσή τους συνολικά 17 εναέρια μέσα. Αυτά βεβαίως επιχείρησαν όπως εξήγησε ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη όποτε αυτό κρινόταν δυνατό και ασφαλές λόγω των ακραίων συνθηκών. Συνδρομή παρέχουν το Λιμενικό Σώμα, οι Ένοπλες Δυνάμεις με πεζοπόρα τμήματα, εθελοντές πυροσβέστες και η τοπική αυτοδιοίκηση με υδροφόρες και μηχανήματα έργου.

Για την προσωρινή φιλοξενία των πληγέντων κατοίκων στην Εύβοια, όπως ανακοίνωσε χθες ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας έχει επίσης θέσει στη διάθεσή τους δύο κλειστά γυμναστήρια σε Χαλκίδα και Σχηματάρι, το 1ο Δημοτικό Σχολείο Αρτάκης, καθώς και τον χώρο στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας, στη Λειβαδιά. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας μερίμνησε και ήδη απέστειλε απαραίτητο εξοπλισμό, ώστε να είναι εφικτή και εξασφαλισμένη η φιλοξενία συνολικά 500 ατόμων. Η Περιφέρεια ήδη παρέχει προσωρινή στέγαση σε πάνω 2.000 πολίτες.

Άνθρωποι εγκαταλείπουν τις εστίες τους στην Εύβοια EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Σε ύφεση όλα τα υπόλοιπα μέτωπα

Οι δασικές πυρκαγιές σε Ηλεία, Αρκαδία, Λακωνία, Μεσσηνία και Κρήτη είναι σε ύφεση. Οι ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής παραμένουν και επιχειρούν στις περιοχές αυτές σπεύδουν όπου ξεσπούν μικρές αναζωπυρώσεις, όπως παρατηρείται τις τελευταίες ώρες ειδικά στο κομμάτι της πυρκαγιάς που πέρασε στην Γορτυνία Αρκαδίας από την Ηλεία. Οι δυνάμεις εκεί αναμένεται να ενισχυθούν με 34 άτομα και 13 οχήματα από την Τσεχία.

Έως τις 13 Αυγούστου παρατείνεται η απαγόρευση διέλευσης από δάση και άλση

Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που τέθηκε σε ισχύ στις 6 Αυγούστου παρατείνεται έως την ερχόμενη Παρασκευή 13 Αυγούστου, όπως τόνισε κατά την σημερινή ενημέρωση για την πορεία των πυρκαγιών ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Σύμφωνα με αυτήν, απαγορεύεται σε ολόκληρη τη χώρα η μετακίνηση, διέλευση ή παραμονή σε δάση, εθνικούς δρυμούς, περιοχές Natura και άλση. Ταυτόχρονα, απαγορεύεται κάθε δραστηριότητα ή εργασία που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά, όπως, π.χ. οξυγονοκόλληση, ή καύση εύφλεκτης ύλης.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα