Θεσσαλονίκη: Η εντατικοποίηση της αστυνόμευσης απέδωσε καρπούς

Θεσσαλονίκη: Η εντατικοποίηση της αστυνόμευσης απέδωσε καρπούς

Εμφανής είναι πλέον η βελτίωση ειδικά στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης από την εντατικοποίηση των περιπολιών που εφαρμόζεται σε εντατικούς ρυθμούς, ειδικά από τις 24 Ιουλίου και μετά.

Εξαιρετική είναι η απόδοση της ΕΛ.ΑΣ. στην Θεσσαλονίκη με μία εμφανή βελτίωση ειδικά στο ιστορικό κέντρο της πόλης, μετά και την εντατικοποίηση των περιπολιών πεζών και εποχούμενων που έχουν σαν αποτέλεσμα απανωτές επ’ αυτοφώρω συλλήψεις κλεφτών και ληστών, με στόχο την εμπέδωση του αισθήματος της ασφάλειας στην συμπρωτεύουσα σε κατοίκους, επαγγελματίες και επισκέπτες της πόλης.

Ειδικά από τις 24 Ιουλίου και μετά, οι περιπολίες στο κέντρο και οι έλεγχοι έχουν εντατικοποιηθεί και αυτό έχει απτά αποτελέσματα με τα οποία οφείλουν να παραδειγματιστούν όλες οι Αστυνομικές Διευθύνσεις της χώρας.

Ενδεικτικά, στο πλαίσιο των καθημερινών πεζών και εποχούμενων περιπολιών, αλλά και αστυνομικών ερευνών που διενεργούνται από τις Υπηρεσίες της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, για τον εντοπισμό και την ταυτοποίηση ατόμων που εμπλέκονται σε διάφορα αδικήματα, κατά το τελευταίο 24ωρο συνελήφθησαν και σχηματίσθηκαν δικογραφίες σε βάρος δραστών για περιπτώσεις κλοπών και ληστείας.

Συγκεκριμένα:

  • Δικυκλιστές αστυνομικοί ομάδας «Ζ» συνέλαβαν βραδινές ώρες χθες στο κέντρο της πόλης δύο Αλγερινούς, ηλικίας 35 και 32 ετών, οι οποίοι με τη χρήση βίας αφαίρεσαν από 55χρονη μία αλυσίδα λαιμού.
  • Συνελήφθη από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Καλαμαριάς, μεσημβρινές ώρες χθες, ένας 36χρονος Έλληνας, ο οποίος προσπαθούσε να αφαιρέσει δίκυκλη μοτοσικλέτα. Επιπλέον, στην κατοχή του βρέθηκε και κατασχέθηκε ένα πτυσσόμενο μαχαίρι – σουγιάς.
  • Συνελήφθη από αστυνομικούς ομάδας «Ζ» απογευματινές ώρες χθες, στην ευρύτερη περιοχή της οδού Γιαννιτσών, ένας 20χρονος Σύρος, καθώς αφαίρεσε από κατάστημα ειδών ένδυσης, αξεσουάρ κ.α., διάφορα προϊόντα.
  • Αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Παύλου – Μελά συνέλαβαν δύο Αλβανούς, ηλικίας 32 και 19 ετών αντίστοιχα, οι οποίοι αποπειράθηκαν να αφαιρέσουν διάφορα σιδερένια αντικείμενα από εγκαταλελειμμένη αποθήκη.
  • Επίσης, στο πλαίσιο ερευνών για την ταυτοποίηση δραστών περιπτώσεων κλοπών που έλαβαν χώρα σε προγενέστερο χρόνο, αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Καλαμαριάς σχημάτισαν επιπλέον δικογραφίες.

Αναλυτικότερα, σχηματίσθηκαν δικογραφίες σε βάρος:

  • 23χρονου Σύρου, καθώς όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, το Μάιο του 2019 εισήλθε από ανασφάλιστη μπαλκονόπορτα σε οικία και αφαίρεσε φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή, το χρηματικό ποσό των 150 ευρώ, τραπεζικές κάρτες κ.α..
  • 29χρονου Έλληνα, για τον οποίο προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ότι τον Ιανουάριο του 2019 εισήλθε σε Ι.Χ. αυτοκίνητο και αφαίρεσε τσάντα που περιείχε διάφορα αντικείμενα.
  • Δύο Σύροι, ηλικίας 31 και 26 ετών αντίστοιχα, καθώς προέκυψε από την αστυνομική έρευνα ότι προ τεσσάρων μηνών περίπου, παραβίασαν μπαλκονόπορτα οικίας και αφαίρεσαν από το εσωτερικό της διάφορα αντικείμενα.
  • Ενός Σύρου και ενός Αλγερινού, ηλικίας 26 και 30 ετών αντίστοιχα, για τους οποίους προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ότι το Μάιο του 2019 εισήλθαν από μπαλκόνι σε διαμέρισμα και αφαίρεσαν ηλεκτρική συσκευή. Οι συλληφθέντες με τις σχηματισθείσες δικογραφίες θα οδηγηθούν στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Από τον Αύγουστο και μετά εφαρμόστηκε εντατικοποίηση των ένστολων πεζών και εποχούμενων περιπολιών και κυρίως αυτών με ευέλικτα δίκυκλα (ομάδες «ΔΙ.ΑΣ» και «Ζ»), σε διάφορα σημεία του Νομού Θεσσαλονίκης για την πρόληψη κλοπών και ενίσχυση περιπολιών αφανούς αστυνόμευσης με συμβατικά περιπολικά, με κύριο καθήκον την επιτήρηση εμπορικών κέντρων, τραπεζών, καταστημάτων κλπ.

Στο ευρύ πλέγμα δράσεων που ανέπτυξε η Διεύθυνση Αστυνομίας Θεσσαλονίκης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο Τμήμα Περιπολιών, που ξεκίνησε αρχικά τη λειτουργία του με πεζές περιπολίες και επέκτεινε τη δράση του με τη διενέργεια περιπολιών με ποδήλατα.

Κινούμενες σε τρείς τομείς, κυρίως στο ιστορικό και εμπορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, δραστηριοποιούνται καθημερινά έως οκτώ πεζές περιπολίες και δύο περιπολίες με ποδήλατα.

Οι αστυνομικοί που υπηρετούν στο Τμήμα Περιπολιών:

  • επιλαμβάνονται άμεσα σε περιστατικά αστυνομικού ενδιαφέροντος,
  • περιπολούν με στόχο την πρόληψη της παραβατικότητας,
  • βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τους πολίτες και τους επαγγελματίες που κινούνται και δραστηριοποιούνται στην περιοχή αρμοδιότητάς τους, ενώ ταυτόχρονα
  • ενημερώνουν και παρέχουν τις κατάλληλες οδηγίες και τις απαραίτητες πληροφορίες, τόσο τουριστικού όσο και ευρύτερου ενδιαφέροντος σε επισκέπτες και μόνιμους κατοίκους.

Από τον Ιανουάριο έως τα μέσα Αυγούστου διενεργήθηκαν έλεγχοι σε περισσότερα από 13.000 άτομα, προσήχθησαν, εφόσον συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις, πάνω από 500 άτομα και συνελήφθησαν σχεδόν 700 άτομα για περιπτώσεις παρεμπορίου, κλοπών – ληστειών, για παραβάσεις των Νόμων περί τελωνειακού κώδικα, αλλοδαπών, όπλων, εξαρτησιογόνων ουσιών και για άλλα αδικήματα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα