Αλόννησος: Προκαταρκτική εξέταση για τον θάνατο του “Κωστή”, της φώκιας που σκότωσαν με ψαροντούφεκο

Αλόννησος: Προκαταρκτική εξέταση για τον θάνατο του “Κωστή”, της φώκιας που σκότωσαν με ψαροντούφεκο
Φωκια. Φωτο αρχείου. Shutterstock

Εισαγγελική παρέμβαση για τη δολοφονία της φώκιας στην Αλόννησο, που έχει γίνει θέμα και σε διεθνή ΜΜΕ, προκαλώντας την οργή του κόσμου και την κινητοποίηση των αρχών.

Προκαταρκτική έρευνα στον Λιμενικό Σταθμό Αλοννήσου ανέθεσε η εισαγγελέας υπηρεσίας, μετά και τις μηνύσεις που κατατέθηκαν από τον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Θαλασσίου Πάρκου Αλοννήσου Βορείων Σποράδων και τον Οργανισμό προστασίας Μεσογειακής φώκιας “MOm – Monachus monachus” για τη δολοφονία του “Κωστή”, της διάσημης φώκιας του νησιού, την οποία σκότωσαν με ψαροντούφεκο.

Το θέμα έχει προκαλέσει την οργή της κοινής γνώμης, την ευαισθητοποίηση του κόσμου, την κινητοποίηση των αρχών, ενώ έχει πάρει και διεθνείς εκτάσεις, καθώς αναφορά στον θάνατο της φώκιας έχει γίνει και σε ΜΜΕ του εξωτερικού.

Μέσω της προκαταρκτικής ζητείται από τη Λιμενική Αρχή του νησιού να εντοπιστεί ο άγνωστος δράστης, που κατηγορείται για θανάτωση ζώου σε βαθμό κακουργήματος. Επίσης, όπως αναφέρει το Magnesianews, ζητείται να ληφθούν καταθέσεις λουόμενων αν παρατήρησαν κάτι ύποπτο για το θέμα, αλλά και να διερευνηθεί κατά πόσο επιτρέπεται η αλιεία με ψαροντούφεκο σε προστατευόμενο χώρο, όπως το Εθνικό θαλάσσιο πάρκο Β. Σποράδων.

Νεκρή βρέθηκε η διάσημη φώκια της Αλοννήσου E. Tounta/Mom

Να σημειωθεί πως, μηνύσεις κατ’ αγνώστου δράστη που σκότωσε με ψαροντούφεκο την αρσενική φώκια «Κωστής», που ήταν η μασκότ της Αλοννήσου, κατέθεσαν την Κυριακή ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Θαλασσίου Πάρκου Αλοννήσου Βορείων Σποράδων και ο Οργανισμός προστασίας Μεσογειακής φώκιας MOm – Monachus monachus. Το θηλαστικό βρέθηκε εκβρασμένο σε βραχώδη ακτή της Νήσου Περιστέρα, απέναντι από την Αλόννησο, ενώ έφερε διαμπερές τραύμα από καμάκι ψαροντούφεκου (δελφινιέρα).

Ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Θαλασσίου Πάρκου Αλοννήσου Βορείων Σποράδων με ανακοίνωσή του καταδίκασε απερίφραστα το αποτρόπαιο έγκλημα εντός της προστατευόμενης περιοχής ευθύνης του.

Όπως αναφέρει, το μεσημέρι το Σαββάτου 24/07/2021 εντοπίσθηκε πτώμα νεαρής αρσενικής μεσογειακής φώκιας Monachus monachus, εκβρασμένο σε βραχώδη ακτή της Νήσου Περιστέρα, απέναντι της Αλοννήσου. Το ζώο έφερε διαμπερές τραύμα από καμάκι ψαροντούφεκου (δελφινιέρα). Πρόκειται για τη γνωστή φώκια με τη διακριτική ονομασία “Κωστής” και έφερε το σχετικό καρτελάκι στη ουρά του. Ο “Κωστής” ήταν ιδιαίτερα φιλικός και κοινωνικός με τους ανθρώπους και ποτέ δεν είχε παρουσιάσει επιθετική ή άλλη προβληματική συμπεριφορά.

Η άτυχη φώκια μεταφέρθηκε με το σκάφος της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης MOm στο λιμάνι της Αλοννήσου όπου φορτώθηκε στο όχημα του Φορέα Διαχείρισης για να ταφεί στη συνέχεια σε χώρο που διαμορφώθηκε ανάλογα. Παράλληλα ελήφθησαν τα απαραίτητα δείγματα για περαιτέρω εργαστηριακή ανάλυση.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα