“Αν ήμουν φορέας του HIV”: Ηχηρό μήνυμα συμπαράστασης από την ομάδα Action Team

“Αν ήμουν φορέας του HIV”: Ηχηρό μήνυμα συμπαράστασης από την ομάδα Action Team
Facebook

Ακτιβιστές βγήκαν στους δρόμους της Καβάλας και κοιτώντας στα μάτια τους συμπολίτες τους έθεταν το ερώτημα αν θα συνέχιζαν να τους εμπιστεύονται εάν μάθαιναν ότι είναι φορείς του ιού HIV.

Μπροστά σε ένα μεγάλο δίλημμα έβαλαν τους πολίτες της Καβάλας τα νέα παιδιά της δραστήριας εθελοντικής ομάδας “Action Team“, θέτοντάς τους το σημαντικό ερώτημα «Αν ήμουν φορέας του HIV….», τι θα κάνατε; Το νέο εντυπωσιακό project των παιδιών, με αφορμή τη χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, προβλημάτισε στέλνοντας ταυτόχρονα ηχηρό μήνυμα συμπαράστασης προς τους ανθρώπους που είναι φορείς του ιού HIV, αλλά την ίδια ώρα διασκεδάζοντας κοινωνικές προκαταλήψεις και διακρίσεις.

Facebook

Το Σαββατοκύριακο, κεντρικά σημεία της Καβάλας, πεζόδρομοι, εμπορικό κέντρο, αγορά, πλατείες, εκεί όπου καθημερινά κινούνται εκατοντάδες μόνιμοι κάτοικοι, αλλά και επισκέπτες της πόλης, γέμισαν με γιγαντοαφίσες στις οποίες παρουσιάζονται τα πρόσωπα δεκαοκτώ αναγνωρίσιμων Καβαλιωτών, προερχόμενοι από όλες τις επαγγελματικές τάξεις, οι οποίοι κοιτώντας στα μάτια τους πολίτες τους έθεταν το καίριο ερώτημα: θα συνέχιζαν να τους εμπιστεύονται στη δουλειά τους, αν ήταν φορείς του ιού HIV;

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, μεταξύ αυτών που συμμετείχαν στη νέα καμπάνια ενημέρωσης της Action Team περιλαμβάνονται ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Κώστας Αντωνιάδης, ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας Λεωνίδας Παππάς, ένας εκπαιδευτικός, ένας ραδιοφωνικός παραγωγός, δυο επιχειρηματίες, δυο δημοσιογράφοι τοπικών ΜΜΕ, ένας προπονητής Tae Kwon Do, δυο γραφίστες, τα μέλη του Νομαρχιακού Συλλόγου ΑμΕΑ και φυσικά τα μέλη της Action Team. Ο καθένας κοιτώντας στα μάτια τους συμπολίτες τους έθεταν το ερώτημα αν θα συνέχιζαν να τους εμπιστεύονται επαγγελματικά και κοινωνικά, εφόσον μάθαιναν ότι είναι φορείς του ιού HIV.

Η εξαιρετική αυτή πρωτοβουλία της Action Team, που αγκαλιάστηκε αμέσως από τον Δήμο Καβάλας και όλους τους Καβαλιώτες, στηρίχθηκε τόσο στην εθελοντική δουλειά των παιδιών, όσο και στην άριστη δημιουργική δουλειά του γραφίστα Χρήστου Αντωνιάδη και της φωτογράφου Χριστίνας Μπέζα.

«Σε αυτή τη μάχη ζωής πρέπει να υπάρχουν μόνο σύμμαχοι»

Ο εκπρόσωπος της Action Team, ο πάντα δραστήριος Νίκος Βουγιούκας, μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, υπογράμμισε την ανάγκη όλοι οι άνθρωποι να σταθούν αλληλέγγυοι απέναντι στους φορείς του ιού, σημειώνοντας με νόημα, «αν ήμουν φορέας του HIV θα έπρεπε να δώσω μια μάχη. Μια μάχη, κυρίως με τον εαυτό μου. Σε αυτή την μάχη ζωής θα πρέπει να υπάρχουν μόνο σύμμαχοι. Διότι η επόμενη ημέρα μπορεί να είναι διαφορετική για τον κάθε έναν από εμάς».

«Η μάχη ζωής που δίνουν καθημερινά οι άνθρωποι που έχουν τον HIV», σημειώνει ο Νίκος, «αποτελεί πηγή έμπνευσης και παραδειγματισμού για όλους. Καλούμε λοιπόν όλη την κοινωνία να ακολουθήσει τα ρηξικέλευθα και ιδιαιτέρως σπουδαία βήματα της επιστήμης, ώστε με αυτόν τον τρόπο να σπάσει ο φαύλος κύκλος του φόβου και των προκαταλήψεων. Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι το HIV/AIDS είναι κατεξοχήν μια “κοινωνική” νόσος η οποία “θεραπεύεται” με την ορθή και έγκαιρη ενημέρωση. Οι φορείς μπορούν να έχουν μια απόλυτα φυσιολογική ζωή και μάλιστα αν λαμβάνουν συστηματικά τη φαρμακευτική αγωγή μπορεί ο ιός να μην είναι ανιχνεύσιμος στο αίμα τους, άρα και μη μεταδοτικός».

Ο γραφίστας Κυριάκος Αντωνιάδης, που ανέλαβε εθελοντικά το δημιουργικό κομμάτι της καμπάνιας της Action Team, ενώ συμμετείχε και ο ίδιος ως πρόσωπο σε αυτήν, σημειώνει ότι το νέο project των παιδιών στέλνει ένας σαφές μήνυμα κατά του ρατσισμού, των κοινωνικών διακρίσεων και της διαφορετικότητας. Στέκεται στο πλευρό των ανθρώπων που είναι φορείς του ιού, που ζουν ανάμεσά μας, εργάζονται δίπλα μας, που σίγουρα δεν τους γνωρίζουμε, αλλά δίνουν καθημερνά το δικό τους αγώνα και θέλουν τη στήριξή μας όταν αυτό απαιτείται».

«Μακάρι», σημειώνει ο Κυριάκος, «όλα τα παιδιά να μεγαλώσουν και να είναι τόσο ευσυνείδητα, φιλότιμα και δραστήρια απέναντι στην κοινωνία όσο οι νέοι της Action Team. Είναι εύκολο να μην κάνεις λάθη όταν δεν κάνεις τίποτα. Είναι δύσκολο να τα κάνεις όλα σωστά όταν προσπαθείς να είσαι εκεί για όλους και για τα πάντα».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα