Ανατολική Αττική: Καμία άσκηση ετοιμότητας τα τελευταία 10 χρόνια

Ανατολική Αττική: Καμία άσκηση ετοιμότητας τα τελευταία 10 χρόνια
Στιγμιότυπο από τη φωτιά στο Μάτι AP

Τι και αν κάποιοι -και όχι όλοι- οι δήμοι διαθέτουν πολιτική προστασία και κάποιοι ακόμα λιγότεροι σχέδια εκκένωσης της περιοχής τους σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Σύμφωνα με καταγγελίες δημοτικού σύμβουλου του δήμου Ραφήνας- Πικερμίου “τα τελευταία 10 χρόνια δεν θυμάται να έχει γίνει κάποια συντονισμένη άσκηση εκκένωσης στο σύνολο της Ανατολικής Αττικής”. Τι ανέφερε και ο ακαδημαϊκός κ. Χρήστος Ζερεφός.

Σε αποκαλύψεις προχώρησε δημοτικός σύμβουλος του δήμου Ραφήνας – Πικερμίου, με αφορμή τις φωτιές στο Μάτι. Ο κ. Μύρων Τσαγκαράκης μιλώντας στο Ραδιόφωνο 24/7 στους 88,6 είπε με νόημα ότι δεν θυμάται τα τελευταία δέκα χρόνια να έχει πραγματοποιηθεί κάποια συντονισμένη άσκηση εκκένωσης με την συμμετοχή των κατοίκων και όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Στιγμιότυπο από τη φωτιά στο Μάτι AP

 

Μάλιστα είπε χαρακτηριστικά: “Είμαι 50 ετών. Ζω και γνωρίζω όλη την Ανατολική Αττική και δεν θυμάμαι τουλάχιστον τα τελευταία 10 χρόνια κάποιο δήμο της περιφέρειάς μας να έχει προχωρήσει σε άσκηση εκκένωσης μιας συνοικίας. Δηλαδή, να μαζευτούν ανά 500 άτομα σε μια περιοχή και να τους δείξουν πως πρέπει να κινηθούν. Όσο καλό σχέδιο και αν έχεις αν δεν κάνεις μια ρεαλιστική άσκηση και όχι προσομοίωση δεν καταφέρνεις το παραμικρό”.

Σύμφωνα με τον κ. Τσαγκαράκη, ο δήμαρχος της πόλης που παρολίγον να χάσει τη ζωή του έδιωχνε τον κόσμο. “Ο Βαγγέλης Μπουρνούς ήταν μέσα στη φωτιά και παραλίγο να ήταν και θύμα της πυρκαγιάς. Εκκένωνε όποιον είχε δίπλα του. Γι αυτό μίλησε για νεκρούς”.

Ζερεφός: Μόνο με ασκήσεις ετοιμότητας μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτά τα φαινόμενα 

Από την πλευρά του ο Ακαδημαϊκός κ.Χρήστος Ζερεφός ανέφερε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 ότι όσα συνέβησαν είναι τραγικά. “Μόνο με ασκήσεις ετοιμότητας θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε  τέτοια φαινόμενα τα οποία δεν τα αποκλείω και στο μέλλον. Όπως μάθαμε να ζούμε με τους σεισμούς θα πρέπει να μάθουμε να προσαρμοστούμε στα ακραία φαινόμενα που οφείλονται στη διατάραξη της κλιματικής ισορροπίας”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα