Ανατρέπεται η σφράγιση του ναού στο κτήμα Προμπονά

Ανατρέπεται η σφράγιση του ναού στο κτήμα Προμπονά
Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) eurokinissi

Το ΣτΕ με απόφασή του δέχεται την προσφυγή του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Υπέρ του Οικουμενικού Πατριαρχείου τάσσεται το Συμβούλιο της Επικρατείας, κρίνοντας πως ο ιερός ναός του Αγίου Γεωργίου στο Κτήμα Προμπονά κακώς σφραγίστηκε με απόφαση της Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Mε την υπ΄ αριθμ. 1999/2018 απόφασή του το Δ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε κατά πελιπψηφία ότι ειπναι βάσιμη την αίτηση ακύρωσης του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

«Η προσβαλλόμενη πράξη η οποία διατάσσει τη σφράγιση του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου, Αγίων Αναργύρων και Αγίας Φωτεινής Κληροδοτήματος Δημητρίου Προμπονά, με την αιτιολογία ότι η θέση σε δημόσια λατρεία του Ναού από τον Ηγούμενο της μονής Βλατάδων πραγματοποιήθηκε χωρίς κανονική άδεια της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, δεν αιτιολογείται», αναφέρουν στο σκεπτικό τους οι συμβουλοι της επικρατείας.

Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και η Ιερά, Βασιλική, Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Βλατάδων ζητώντας την ακύρωση της απόφασής του (8.3.2018) με την οποία σφραγίστηκε η Εκκλησία εντός του κτήματος Προμπονά, με το σκεπτικό ότι πρόκειται για ιδιωτικό ναό που τέθηκε σε λειτουργία χωρίς την άδειά του. Της απόφασης του Αρχιεπισκόπου Αθηνών είχε προηγηθεί η προσπάθεια του Επισκόπου Αμορίου Νικηφόρου και ηγούμενου της Μονής Βλατάδων να τελέσει θεία λειτουργία των Χαιρετισμών στον ναό.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα