Ανελκύονται μετά από 30 χρόνια τα ναυάγια των 'Corfu Island' και 'Ευαγγελία'

ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ / ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΑΝΕΛΚΥΣΗΣ ΤΟΥ ΔΕΞΑΜΕΝΟΠΛΟΙΟΥ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ / ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΑΝΕΛΚΥΣΗΣ ΤΟΥ ΔΕΞΑΜΕΝΟΠΛΟΙΟΥ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Τα δύο ναυάγια βρίσκονται στην επισκευαστική βάση του Λιμένα (Πειραιώς) Περάματος

Την ανέλκυση και απομάκρυνση μετά από 30 χρόνια, των ναυαγίων των «Corfu Island» και «Ευαγγελία» από τα νερά της περιοχής του Περάματος αποφάσισε το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Τα δύο ναυάγια βρίσκονται στην επισκευαστική βάση του Λιμένα (Πειραιώς) Περάματος, το ένα πάνω από το άλλο. Το έργο της ανέλκυσης, απομάκρυνσης και καταστροφής των ναυαγίων  ανέλαβε η εταιρεία GREEK DIVING CENTER ΕΠΕ.

ADVERTISING

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Ναυτιλίας:

«Μετά από 30 χρόνια εγκληματικής αδιαφορίας, ανελκύονται από το Πέραμα τα ναυάγια “ΚΟΡΦΟΥ ΑΪΛΑΝΤ” και “ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ”.

Στο πλαίσιο των σαφών και ρητών εντολών του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτη Κουρουμπλή για άμεση απομάκρυνση των ναυαγίων, καθώς και των επικίνδυνων και επιβλαβών πλοίων από τα λιμάνια του Πειραιά και της Ελευσίνας, ο Διοικητής της Δημόσιας Αρχής Λιμένων, Δημοσθένης Μπακόπουλος, ανέθεσε στην εταιρεία GREEK DIVING CENTER ΕΠΕ την παροχή υπηρεσιών ανέλκυσης, απομάκρυνσης και καταστροφής των ναυαγίων “ΚΟΡΦΟΥ ΑΪΛΑΝΤ” και “ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ” από το Πέραμα.

Το Ε/Γ-Ο/Γ “ΚΟΡΦΟΥ ΑΪΛΑΝΤ” βυθίστηκε στην επισκευαστική βάση του Λιμένα (Πειραιώς) Περάματος, στις 20-5-1986, πάνω από την ήδη βυθισμένη φορτηγίδα ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ. Έκτοτε, για χρονικό διάστημα άνω των 30 ετών, δεν αναλήφθηκε καμία σοβαρή πρωτοβουλία για την ανέλκυσή τους.

Η ανάθεση ανέλκυσης, καταστροφής και απομάκρυνσης των ανωτέρω ναυαγίων έγινε αζημίως για το Ελληνικό Δημόσιο, το οποίο δεν υποχρεούται να καταβάλει οποιοδήποτε ποσό, από οποιαδήποτε αιτία. Αντίθετα, εξοικονομείται ποσό 1,5 εκατομμυρίου ΕΥΡΩ, το οποίο είχε ζητήσει από το Υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής η ΟΛΠ ΑΕ, προκειμένου να προβεί στην ανέλκυση των εν λόγω ναυαγίων.

Η εκτέλεση των εργασιών ανέλκυσης, απομάκρυνσης και καταστροφής των προαναφερόμενων ναυαγίων, είναι σύμφωνη με όσα ορίζονται στο α. 2 του ν.2881/2001 και αποτελεί σημαντικό βήμα για την αναβάθμιση του περιβάλλοντος του Λιμένα Πειραιά.

Με την αζήμια ανέλκυση των ναυαγίων “ΚΟΡΦΟΥ ΑΪΛΑΝΤ” και “ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ” συνεχίζεται ακάθεκτη η υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής απομάκρυνσης όλων των επικίνδυνων για το περιβάλλον και τη ναυσιπλοΐα πλοίων, καθώς και ναυαγίων που εδώ και 30 χρόνια υποβαθμίζουν το επίπεδο ζωής των κατοίκων του Αργοσαρωνικού, λόγω της εγκληματικής αδιαφορίας των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Ταυτόχρονα, δίνονται έμπρακτες απαντήσεις σε όσους αμφισβήτησαν την αποτελεσματικότητα της πολιτικής του Υπουργείου, καθώς και σε όσους εξακολουθούν να αναρωτιούνται για ποιό λόγο ιδρύθηκε, στελεχώθηκε και λειτουργεί η Δημόσια Αρχή Λιμένων.

Τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν και άλλες ανελκύσεις και απομακρύνσεις επικίνδυνων και επιβλαβών πλοίων, μέχρι ο αριθμός τους στον Αργοσαρωνικό να μηδενιστεί.»

(Φωτογραφία αρχείου)

24Media Network