Αντιπρόσωπος Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ στη Λέσβο: "Να υπάρξει διάλογος με τις τοπικές κοινωνίες"

Μωρό πρόσφυγας στη Λέσβο
Μωρό πρόσφυγας στη Λέσβο AP

Στο νησί της Λέσβου βρέθηκε ο Φιλίπ Λεκλέρκ, ο οποίος μίλησε για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μετά την καταστροφή του καταυλισμού της Μόριας.

Στη Λέσβο μετέβη ο Αντιπρόσωπος του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, Φιλίπ Λεκλέρκ.

Ο κ. Λεκλέρκ συνομίλησε με τους πληγέντες από τις φωτιές αιτούντες άσυλο και στη συνέχεια προχώρησε σε δηλώσεις στον Τύπο κατά τις οποίες ανέφερε τα εξής: "Βρισκόμαστε στη δομή έκτακτης ανάγκης που έστησαν στη Λέσβο οι ελληνικές αρχές με τη στήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται εδώ περίπου 1.100 άνθρωποι – κυρίως ευάλωτοι αιτούντες άσυλο. Από εδώ είναι που θα μπορέσουν να συνεχίσουν οι διαδικασίες τους για το άσυλο και να βρεθούν λύσεις".

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο τρέχον πρόγραμμα μετεγκατάστασης των προσφύγων, πρόγραμμα που αφορά έναν περιορισμένο αριθμό ανθρώπων – συγκεκριμένα, ασυνόδευτα παιδιά και ιδιαίτερα ευάλωτους αιτούντες άσυλο. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο οργανισμός καλωσορίζει τις πρόσφατες δεσμεύσεις που έγιναν από τη Γερμανία, τη Γαλλία και άλλες χώρες, συνεχίζει όμως να καλεί τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης να συνεχίσουν να στηρίζουν την Ελλάδα, η οποία φιλοξενεί πάνω από 100.000 αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες από τις ροές του 2015 και μετά.

Είναι πολύ σημαντικό που όλοι οι φορείς εδώ – ανάμεσά τους οι διεθνείς οργανισμοί όπως ο ΔΟΜ, ο Π.Ο.Υ., η UNICEF αλλά και όλες οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, όπως οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, οι Γιατροί του Κόσμου, η Praksis, η ΜΕΤΑδραση, η Hλιακτίδα, η Διοτίμα, που βοηθούν μέσα και έξω από τη δομή – προσπαθούν να συνδράμουν στην ανταπόκριση, η οποία παραμένει υπό τον συντονισμό και την ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης, σύμφωνα με τον Λεκλέρκ, ωστόσο τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει και διάλογος με τις τοπικές κοινωνίες, που είναι εύλογο να ανησυχούν, καθώς βλέπουν να συνεχίζει η κατάσταση με τα υπερπλήρη κέντρα υποδοχής.

Ενώ ο κ. Λεκλέρκ τόνισε την ανάγκη για όσο το δυνατό πιο ταχείες και δίκαιες διαδικασίες, ανέφερε ακόμη ότι χρειάζεται επίσης υπομονή και αποτελεσματικότητα από όλους: πρόσφυγες, τοπικές κοινότητες και αρχές. Αυτή τη στιγμή είναι ανάγκη να υπάρξει ηρεμία και ειρήνη για τους ανθρώπους ώστε να δοθεί ομαλή και οργανωμένη βοήθεια. Η απόγνωση είναι κατανοητή, αλλά δεν μπορεί να δικαιολογήσει τη βία. Η βία δεν μπορεί να φέρει καμία λύση. "Χρειαζόμαστε έναν ειρηνικό και οργανωμένο τρόπο για να αρχίσει να μετακινείται σταδιακά ο κόσμος από τη Λέσβο", δήλωσε ο Λεκλέρκ.

Στη συνέχεια μίλησε για τη βολήθεια της Ύπατης Αρμοστείας προς τη Ελλάδα λέγοντας τα εξής: "Οι ελληνικές αρχές είναι αποφασισμένες για την ανταπόκριση στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης και η Ύπατη Αρμοστεία κλήθηκε να βοηθήσει σε αυτό. Έχουμε προσφέρει σκηνές, είδη βασικής ανάγκης συνεχίζουν να παραδίδονται, ενώ η παροχή νερού θα γίνει σύντομα πιο συστηματική και ο στρατός συνεχίζει να κάνει εργασίες για το στρώσιμο του εδάφους με χαλίκι και το στήσιμο των σκηνών. Ο σχεδιασμός για το μέλλον είναι στην ευθύνη της ελληνικής πολιτείας, σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές".

Όσον αφορά την πανδημία, ανέφερε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να υπάρχουν κατάλληλες διαδικασίες ελέγχου, ανίχνευσης και θεραπείας. Η προσπάθεια αυτή γίνεται από το Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΔΥ, με τη στήριξη και της Ύπατης Αρμοστείας, ώστε να γίνονται τεστ και να μπαίνουν σε καραντίνα όσοι βρίσκονται θετικοί στον ιό. Για τις νέες αφίξεις είναι επίσης αναγκαίο να υπάρχουν κατάλληλες διαδικασίες καραντίνας και να ακολουθούνται τα σχετικά πρωτόκολλα για όλο τον πληθυσμό, προκειμένου να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία τόσο των προσφύγων όσο και των τοπικών κοινοτήτων.

Καταλήγοντας είπε ότι η λέξη κλειδί είναι οι «λύσεις». Αρχικά ανταπόκριση στην έκτακτη ανάγκη, αλλά στη συνέχεια εξεύρεση λύσεων, ώστε να μπορούν οι άνθρωποι να έχουν ελπίδα και εμπιστοσύνη στις διαδικασίες που ακολουθούνται.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Μόρια, Πρόσφυγες
SHARE: