Τελευταίο αντίο στον Αντώνη Λιβάνη - Παρόντες Παυλόπουλος, Τσίπρας και Καραμανλής

Κηδεία του πολιτικού και εκδότη Αντώνη Λιβάνη
Κηδεία του πολιτικού και εκδότη Αντώνη Λιβάνη EUROKINISSI

Πλήθος κόσμου, πολιτικοί, συγγενείς και συνεργάτες του Αντώνη Λιβάνη καθώς επίσης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Αλέξης Τσίπρας και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής είπαν το ύστατο χαίρε στον στενό συνεργάτη του Ανδρέα Παπανδρέου.

Το τελευταίο αντίο είπαν συγγενείς, φίλοι, πολιτικοί και εκπρόσωποι και επιχειρηματικού κόσμου στον Αντώνη Λιβάνη. Ο εκδότης και στενός συνεργάτης του Ανδρέα Παπανδρέου έφυγε από τη ζωή την περασμένη Τετάρτη σε ηλικία 94 ετών. Αποτέλεσε ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής του Εκδοτικού Οργανισμού Λιβάνη.

Αντώνης Λιβάνης
Αντώνης Λιβάνης EUROKINISSI

 Η εξόδιος ακολουθία τελέστηκε στη Μητρόπολη Αθηνών και η κηδεία θα γίνει στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών. Την παραχώρηση θέσεως στο Α΄Νεκροταφείο τιμής ένεκεν για την ταφή του Αντώνη Λιβάνη αποφάσισε ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης.

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, «ο εκλιπών επί πολλές δεκαετίες διαδραμάτισε σημαίνοντα ρόλο στα δημόσια πράγματα της χώρας, ίδρυσε έναν από τους μεγαλύτερους εκδοτικούς οίκους, ενώ έφηβος ακόμη καταδικάστηκε σε θάνατο από τους Γερμανούς κατακτητές».

«Επιθυμία της οικογένειας» είναι αντί στεφάνων να γίνουν δωρεές στο σωματείο «ΕΛΠΙΔΑ - Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στην κηδεία του Αντώνη Λιβάνη
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στην κηδεία του Αντώνη Λιβάνη NEWS 24/7
Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στην κηδεία του Αντώνη Λιβάνη
Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στην κηδεία του Αντώνη Λιβάνη NEWS 24/7
Ο Φώτης Κουβέλης στην κηδεία του Αντώνη Λιβάνη
Ο Φώτης Κουβέλης στην κηδεία του Αντώνη Λιβάνη NEWS 24/7
Ο Νίκος Παππάς στην κηδεία του Αντώνη Λιβάνη
Ο Νίκος Παππάς στην κηδεία του Αντώνη Λιβάνη NEWS 24/7
Ο Αλέκος Φλαμπουράρης στην κηδεία του Αντώνη Λιβάνη
Ο Αλέκος Φλαμπουράρης στην κηδεία του Αντώνη Λιβάνη NEWS 24/7
Η Βασιλική Θάνου στην κηδεία του Αντώνη Λιβάνη
Η Βασιλική Θάνου στην κηδεία του Αντώνη Λιβάνη NEWS 24/7
Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη στην κηδεία του Αντώνη Λιβάνη
Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη στην κηδεία του Αντώνη Λιβάνη NEWS 24/7
Στιγμιότυπο από την κηδεία του Αντώνη Λιβάνη
Στιγμιότυπο από την κηδεία του Αντώνη Λιβάνη NEWS 24/7
Τελευταίο αντίο στον Αντώνη Λιβάνη - Παρόντες Παυλόπουλος, Τσίπρας και Καραμανλής
NEWS 24/7
Τελευταίο αντίο στον Αντώνη Λιβάνη - Παρόντες Παυλόπουλος, Τσίπρας και Καραμανλής
NEWS 24/7

Ο Αντώνης Λιβάνης

Ο Αντώνης Λιβάνης γεννήθηκε το 1925 στην Πάτρα. Γόνος εύπορης οικογένειας εμπόρων με καταγωγή από τα Καλάβρυτα, αγωνίστηκε πολύ νέος στην Εθνική Αντίσταση και καταδικάστηκε σε θάνατο από τους Ναζί, αλλά σώθηκε χάρη στην παρέμβαση συγγενών του.

Σπούδασε στην Ανώτατη Εμπορική Σχολή και ασχολήθηκε με τις επιχειρήσεις. Παράλληλα με τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες, ο Λιβάνης έγινε δραστήριος παράγοντας της Πάτρας στην υπηρεσία του Γεωργίου Παπανδρέου, και ήταν στις αρχές της δεκαετίας του 1960 ένας από τους επιτελείς τους.

Όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου επέστρεψε στην Ελλάδα το 1961 με πρόταση του τότε Πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή, ο Αντώνης Λιβάνης έγινε Διευθυντής του Γραφείου του.

Κατά τη διάρκεια της Χούντας ο Αντώνης Λιβάνης συνελήφθη, περνώντας συνολικά 5,5 χρόνια σε φυλακές και εξορία, με μεσοδιαστήματα ελευθερίας. Την περίοδο εκείνη η οικογένεια Λιβάνη αναγκάστηκε να εκποιήσει τα περιουσιακά της στοιχεία προκειμένου να επιβιώσει.

Μετά την επιστροφή του από την εξορία, το Πάσχα του 1972, δημιούργησε τον Εκδοτικό Οργανισμό Λιβάνη, που εξελίχθηκε σε μία από τις πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις της Ελλάδας στο χώρο των εκδόσεων. Συμμετείχε στην προετοιμασία και τη διεξαγωγή της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου, κάτι που οδήγησε σε ανελέητο κυνηγητό από τις μυστικές υπηρεσίες της Χούντας με εντολή να συλληφθεί πάση θυσία. Ο Λιβάνης, όμως, κατάφερε να διαφύγει στη Ρώμη.

Παρά την παρουσία του δίπλα στον Ανδρέα Παπανδρέου, στο ΠΑΣΟΚ ουσιαστικά η ενεργός παρουσία του άρχισε το 1977, όταν έγινε η στροφή προς το Κέντρο εν όψει των εκλογών.

Με τη νίκη του ΠΑΣΟΚ το 1981, ανέλαβε Γενικός Διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του Πρωθυπουργού και Γενικός Διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, χωρίς ο ίδιος να είναι βουλευτής. Κράτησε αυτές τις θέσεις ως την πτώση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ το καλοκαίρι του 1989. Δεν μπήκε ποτέ στην επίσημη πολιτική για να γίνει βουλευτής.

Όταν το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε στην εξουσία το 1993, διορίστηκε Υπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και έγινε ο βασικός χειριστής όλων των ενδοκυβερνητικών υποθέσεων. Την παλιά θέση του Αντώνη Λιβάνη στο Πολιτικό Γραφείο Πρωθυπουργού ανέλαβε η Δήμητρα Λιάνη, με την οποία συγκρούστηκε αλλά τελικά συμβιβάστηκε.

Ο Κώστας Σημίτης του πρότεινε θέση στο Υπουργικό Συμβούλιο το 1996, αλλά δεν τη δέχτηκε.

Ο Αντώνης Λιβάνης ήταν νυμφευμένος με την Κατερίνα Κατέχου και έχει δύο παιδιά, τον Ηλία (που σήμερα διευθύνει τον εκδοτικό οίκο) και την Γιώτα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Αντώνης Λιβάνης
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Πέθανε ο Αντώνης Λιβάνης

Αντώνης Λιβάνης: 5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τον έμπιστο του Ανδρέα Παπανδρέου

Συλλυπητήρια Παυλόπουλου στην οικογένεια Λιβάνη

Μητσοτάκης για Λιβάνη: Εργάστηκε με συνέπεια και αποτελεσματικότητα

Δήλωση Τσίπρα για Λιβάνη: Εμβληματική φυσιογνωμία της προοδευτικής παράταξης

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Αντώνης Λιβάνης συνδέθηκε με όλες τις μεγάλες στιγμές του αριστερού και προοδευτικού κινήματος

Γεννηματά για τον θάνατο του Αντώνη Λιβάνη: Αποχαιρετούμε τον δικό μας άνθρωπο, το ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ

Γιώργος Παπανδρέου για Λιβάνη: Αφήνεις ένα βαθύ αποτύπωμα

SHARE:

24Media Network