Απαγόρευση συναθροίσεων: Κουβάρι η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων

Απαγόρευση συναθροίσεων: Κουβάρι η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων
eurokinissi

Ναι και όχι προκύπτει στο ερώτημα αν η Επιτροπή εισηγήθηκε την παρουσία ανώτατου αριθμού 100 ατόμων σε συγκεντρώσεις. Η αλήθεια είναι πως εισήγηση της Επιτροπής υπήρξε, όμως το περιεχόμενο είναι άγνωστο ακομη και στα μέλη της.

Ακόμη και η ίδια η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων στο σύνολό της δε γνωρίζει αν υπήρξε εισήγησή της την προηγούμενη Παρασκευή προς την Ελληνική Αστυνομία, με βάση την οποία επιτρέπονται δημόσιες συγκεντρώσεις με την παρουσία το πολύ 100 ατόμων. Σύμφωνα με πληροφορίες όλα τα μέλη που συμμετείχαν στην τηλεδιάσκεψη στις 22/1 συζήτησαν για το θέμα του ανοίγματος Γυμνασίων και Λυκείων, αλλά δεν γνωρίζουν όλοι για το θέμα των συγκεντρώσεων. Πάντως η ερώτηση τέθηκε και η απάντηση που δόθηκε, από όσα μέλη συμμετείχαν, ήταν θετική.

Εδώ ξεκινάει λοιπόν μια διαδικασία παρεξηγήσεων. Σύμφωνα με τις Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις σχετικά με τα “Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας”, τόσο στις 15/1 όσο και στις 22/1, φαίνεται ξεκάθαρα ότι Αναστέλλονται Συναθροίσεις/Δημόσιες ή κοινωνικές εκδηλώσεις, ανεξαρτήτως χώρου ιδιωτικού ή δημόσιου, εσωτερικού ή εξωτερικού, με την επιφύλαξη των δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων του άρθρου 11 του Συντάγματος και του ν. 4703/2020 (Α’ 131)”.

Ξεκάθαρα λοιπόν η Αστυνομία δεν χρειαζόταν κάποια νέα εισήγηση για να απαγορεύσει τις συγκεντρώσεις αφού έτσι κι αλλιώς η τελευταία ΚΥΑ στις 22/1 περιέχει την εισήγηση των Εμπειρογνωμόνων η οποία μάλιστα όπως είπαμε τις απαγορεύει εντελώς.

Το θέμα που προκύπτει λοιπόν είναι σε ένα βαθμό επικοινωνιακό. Δηλαδή η αστυνομία φαίνεται να “επιτρέπει” τις συγκεντρώσεις και όχι να τις υπονομεύει! Όμως θέτει και ένα όριο ατόμων, με τη σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής περνώντας το μήνυμα ότι “εμείς κάνουμε ότι μας λένε οι ειδικοί”. Βέβαια το γιατί ο αριθμός 100 δεν συμπεριλήφθηκε στην ΚΥΑ στις 22/1 και τελικά δημοσιεύτηκε νέα απόφαση από τον αρχηγό της αστυνομίας, δεν το γνωρίζουμε.

Το σίγουρο είναι πως και πάλι η Πολιτεία, “πετάει το μπαλάκι” στους επιστήμονες. Είναι γνωστό ότι στο σύνολό τους οι ειδικοί είναι κάθετα αντίθετοι με την οποιαδήποτε ενέργεια η οποία αυξάνει την κινητικότητα των πληθυσμών. Προέχουν τα σχολεία και κάποιες οικονομικές δραστηριότητες. Πολύ πιθανόν η πλειονότητα αυτών να θεωρούν επικίνδυνες τις συγκεντρώσεις, όπως ανέφεραν κιόλας για τη συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια της Χρυσής Αυγής τον Οκτώβριο.

Στο πλαίσιο αυτό όμως ποιος μπορεί να εξαιρέσει το δικαίωμα συμμετοχής σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για φλέγοντα ζητήματα; Χωρίς να μπορούμε να ξέρουμε το πως τέθηκε στην Επιτροπή του Υπουργείου Υγείας το ερώτημα αυτό που προκύπτει είναι ότι τα μέλη της Επιτροπής δεν τοποθετήθηκαν στο σύνολό τους.

Από κει και πέρα βέβαια υπάρχουν κατευθυντήριες γραμμές αποδεκτές από όλους, με βάση τις οποίες κάποιες αποφάσεις για εισηγήσεις μπορούν να λαμβάνονται χωρίς να χρειάζεται η συμμετοχή όλων. ¨Το ερωτηματικό που τίθεται είναι: όταν δεν υπάρχει περιορισμός στον αριθμό ατόμων που στέκονται σε “ουρές” καταστημάτων γιατί να υπάρχουν περιορισμοί στις συγκεντρώσεις.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ


Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα