ΕΛΑΣ: Απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις έως την 1η Φεβρουαρίου

ΕΛΑΣ: Απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις έως την 1η Φεβρουαρίου
A police officer holds a loudspeaker in front of riot police blockage as university students shout slogans during a rally in Athens, Thursday, Jan. 14, 2021. Police have used tear gas to disperse crowds at a rally in the Greek capital organized to protest plans to set up a state security division at university campuses. (AP Photo/Thanassis Stavrakis) AP

Ξαφνική απόφαση του Αρχηγού της ΕΛΑΣ απαγορεύει από σήμερα μέχρι και την 1η Φεβρουαρίου τις δημόσιες συναθροίσεις άνω των 100 ατόμων. Τι πρόστιμα θα κληθούν να πληρώσουν οι παραβάτες.

Με απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, απαγορεύονται από τις 06:00 σήμερα (26 Ιανουαρίου 2021) έως και τις 06:00 της 1ης Φεβρουαρίου 2021, σε όλη την επικράτεια, όλες οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, στις οποίες συμμετέχουν περισσότερα από 100 άτομα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛΑΣ, που δημοσιεύθηκε λίγο μετά τις 6 το πρωί της Τρίτης, για την έκδοση της απόφασης ελήφθησαν, μεταξύ άλλων, υπόψη:

  • η συνδρομή εξαιρετικώς επιτακτικών λόγων δημοσίου συμφέροντος, που αφορούν στην προστασία της δημόσιας υγείας και συνίστανται στη λήψη έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση του σοβαρού κινδύνου διασποράς του κορονοϊού COVID-19,
  • ο κίνδυνος περαιτέρω αύξησης του ρυθμού διάδοσης του κορωνοϊού από την πραγματοποίηση δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων με την αθρόα συμμετοχή ατόμων,
  • η από 22-01-2021 εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας, όπου, μεταξύ άλλων, προτείνεται ως ανώτατος αριθμός συμμετεχόντων σε δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις τα 100 άτομα.

Για τους παραβάτες, υπό την επιφύλαξη της εφαρμογής άλλων κυρώσεων που προκύπτουν από την κείμενη νομοθεσία, προβλέπονται οι ακόλουθες κυρώσεις:

  • διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ στα νομικά πρόσωπα και 3.000 ευρώ στα φυσικά πρόσωπα, που διοργανώνουν δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις και
  • διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ στα πρόσωπα που παραβιάζουν την απαγόρευση συμμετέχοντας σε δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις.

Το σκεπτικό της απόφασης

Σε συνέχεια της ανακοίνωσης για την Απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας σχετικά με το θέμα των δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων, κορυφαίες πηγές του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αναφέρουν, ότι δεν σχετίζεται με οποιαδήποτε προγραμματισμένη συνάθροιση, ενώ επίσης δεν αφορά στην παρουσία πολιτών σε εμπορικά σημεία, καταστήματα κλπ.

Πρόκειται όπως προσθέτουν για εισήγηση της αρμόδιας Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας, η οποία για να αποκτήσει τυπική ισχύ, όπως προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία, απαιτείται η έκδοση Απόφασης από τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, όπως και έγινε στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Ουσιαστικά με τη συγκεκριμένη Απόφαση, σύμφωνα με την εισήγηση της Επιτροπής, επιτρέπονται οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις μέχρι 100 άτομα, με την απαραίτητη τήρηση όλων των προβλεπόμενων μέτρων.

Ωστόσο, εξίσου κορυφαίες πηγές στον επιχειρησιακό τομέα της ΕΛ.ΑΣ. προφανώς και συσχετίζουν την λήψη της Απόφασης αυτής με τα επικείμενα συλλαλητήρια ειδικά για εκείνα που έχουν προγραμματιστεί να γίνουν για τον τρομοκράτη Δημήτρη Κουφοντίνα και τονίζουν ότι ελήφθη με τον ίδιο γνώμονα που έγινε και άλλες φορές όταν αναμενόταν μεγάλη προσέλευση συμμετεχόντων, για την προστασία της Δημόσιας Υγείας από την πανδημία.

Σημειώνουν μάλιστα ότι σε κάθε περίπτωση θα εφαρμοστούν και θα τηρηθούν όσα προβλέπονται και αν προκύψουν παραβάσεις αυτών των προβλέψεων αυτές θα αντιμετωπιστούν με τα προβλεπόμενα μέτρα.

https://www.news247.gr/download/4588//298000/fek.pdf

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα