Αποφυλάκιση Πατέλη: Τα βήματα έως την αναίρεσης της απόφασης για τον “ό,τι κινείται σφάζεται” της Χ.Α.

Αποφυλάκιση Πατέλη: Τα βήματα έως την αναίρεσης της απόφασης για τον “ό,τι κινείται σφάζεται” της Χ.Α.
Ο Γιώργος Πατέλης στη δίκη της ΧΑ InTime

Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασίλης Πλιώτας πήρε την υπόθεση της αποφυλάκισης Πατέλη πάνω του αλλά ο πυρηνάρχης της Χρυσής Αυγής είναι πλέον ελεύθερος μέχρι το Εφετείο.

Η αναταραχή που προκάλεσε σε κοινωνικό αλλά και σε πολιτικό επίπεδο, η απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών να αποφυλακίσει τον πυρηνάρχη της Χρυσής Αυγής, Γ. Πατέλη, καταλήγοντας -όπως όλα δείχνουν- στο σκεπτικό ότι δεν είναι ύποπτος φυγής ή τέλεσης νέων αδικημάτων, κινητοποίησε την ανώτατη βαθμίδα της ελληνικής Δικαιοσύνης.

Σε μία προσπάθεια να περιοριστεί η προκλητική -αν μη τι άλλο- αποδοχή της αίτησης Πατέλη, ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασίλης Πλιώτας, ζήτησε να λάβει γνώση, όπως έχει δικαίωμα, της απόφασης για την αναστολή εκτέλεσης της ποινής του καταδικασθέντα χρυσαυγίτη, για να εξακριβώσει αν τίθεται ζήτημα άσκησης αναίρεσης.

Όλα λοιπόν, θα κριθούν το επόμενο διάστημα, όταν ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός, εξετάσει το αιτιολογικό της δικαστικής απόφασης. Στη συνέχεια, κι εφόσον δεν έχει εφαρμοστεί ορθά ο νόμος στη συγκεκριμένη περίπτωση, έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει στην άσκηση αναίρεσης, επιστρέφοντας την υπόθεση πίσω στο Εφετείο, προκειμένου η αίτηση να συζητηθεί εκ νέου από το Πενταμελές Εφετείο Αναστολών, με διαφορετική σύνθεση.

Αυτό σημαίνει ότι η Ουράνια Κουζέλη, πρόεδρος του δικαστηρίου που άφησε ελεύθερο με περιοριστικούς όρους τον Γ. Πατέλη, δεν θα μπορεί να προεδρεύσει ξανά στη συγκεκριμένη υπόθεση. Αντίθετα, θα μπορεί να έχει την ίδια θέση σε άλλες αντίστοιχες αιτήσεις καταδικασθέντων της Χρυσής Αυγής, όπως άλλωστε είχε συμβεί και στο παρελθόν.

Όπως είναι γνωστό, η δικαστική λειτουργός, είχε ψηφίσει υπέρ της αποφυλάκισης του πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής Αντώνη Γρέγου και του στελέχους της οργάνωσης Νικόλαου Αποστόλου, αν και τελικά τα αιτήματα τους είχαν απορριφθεί, λόγω της στάσης άλλων μελών του δικαστηρίου.

Το ίδιο ισχύει και για τον εισαγγελέα Εφετών, Γ. Κούτρα, ο οποίος κατά την αγόρευση του έφτασε στο σημείο να δώσει ένα άλλο νόημα στην απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, που καταδίκασε το Γ. Πατέλη σε ποινή κάθειρξης 10 ετών για ένταξη στην οργάνωση Χρυσή Αυγή και για απλή συνέργεια στην ανθρωποκτονία του Παύλου Φύσσα.

Με μία μόνο φράση (“Η πράξη έγινε για συγκεκριμένους λόγους εν όψει συγκεκριμένων συνθηκών και δεν υπάρχει σοβαρά μεγάλη πιθανότητα τέλεσης νέας πράξης”) ουσιαστικά κατάφερε μέσα σε λίγα λεπτά της ώρας να αναιρέσει ένα μεγάλο κομμάτι μιας επίπονης ακροαματικής διαδικασίας, η οποία διήρκησε 5 έτη.

Σε κάθε περίπτωση, ο Γιώργος Πατέλης, που πριν μερικά χρόνια φώναζε “ό,τι κινείται σφάζεται”, ενώ -σύμφωνα με την καταδικαστική απόφαση- κατάφερε μέσα σε λίγες ώρες να συγκεντρώσει ένα τάγμα εφόδου που επιτέθηκαν στον Παύλο Φύσσα και την παρέα του, είναι πλέον ελεύθερος και θα παραμείνει τουλάχιστον μέχρι το εφετείο, εφόσον δεν παραβεί τους δύο περιοριστικούς όρους που του επιβλήθηκαν, της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης μία φορά το μήνα στο οικεία Αστυνομικό Τμήμα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα