Απογραφή 2021: Αντιδράσεις από κατοίκους - Τα σχόλια στο Twitter και οι θεωρίες συνωμοσίας

Κόσμος περπατά στην Αθήνα
Κόσμος περπατά στην Αθήνα INTIME

Πολίτες αρνούνται να λάβουν μέρος στην Απογραφή Πληθυσμού, πιστεύοντας πως εξυπηρετεί άλλες σκοπιμότητες. Αρκετοί έχουν συνδέσει τη διαδικασία με το εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η Απογραφή Πληθυσμού- Κατοικιών 2021, η οποία διενεργείται από την ΕΛΣΤΑΤ σε ολόκληρη τη χώρα.

Δεδομένων των συνθηκών που διαμορφώθηκαν λόγω της πανδημίας, η συλλογή των στοιχείων τροποποιήθηκε σε σχέση με τις προηγούμενες απογραφές (συμπλήρωση έντυπων ερωτηματολογίων με προσωπική συνέντευξη) με επαναπροσδιορισμό της απογραφικής διαδικασίας συνυπολογιζόμενης της υγειονομικής προστασίας του πληθυσμού.

Έτσι, φέτος, η απογραφή γίνεται μέσω του gov.gr, ενώ ήδη 60.000 απογραφείς έχουν ξεκινήσει να μοιράζουν σε κάθε σπίτι τα σχετικά έγγραφα προκειμένου να γίνει η ηλεκτρονική διαδικασία.

Η απογραφή διενεργείται ως εξής:

  • Ένας απογραφέας της ΕΛΣΤΑΤ αφήνει στην κατοικία έναν κλειστό ανώνυμο φάκελο που περιέχει τον «Μοναδικό Κωδικό Απογραφής» της κατοικίας.
  • Ένας εκπρόσωπος του νοικοκυριού, έχοντας τον «Μοναδικό Κωδικό Απογραφής» και τον κωδικό του στο taxisnet μπορεί μέσω της ψηφιακής πύλης του δημοσίου τομέα gov.gr να απογράψει την κατοικία και όλα τα μέλη του νοικοκυριού.

Η συμμετοχή στην απογραφή είναι υποχρεωτική, ενώ όσοι πολίτες δεν μπορέσουν, για οποιονδήποτε λόγο, να αυτοαπογραφούν ηλεκτρονικά έως και τις 26 Νοεμβρίου, θα απογραφούν από τον απογραφέα της περιοχής τους με τη διαδικασία της προσωπικής συνέντευξης.

Αντιδράσεις από πολίτες για την απογραφή

Παρόλα αυτά, φαίνεται πως αρκετοί είναι οι πολίτες που αρνούνται να απογραφούν, αναπτύσσοντας διάφορες θεωρίες συνωμοσίας που θέλουν την διαδικασία να αποσκοπεί αλλού και όχι στην καταμέτρηση του πληθυσμού.

Μεγάλη μερίδα πολιτών, μάλιστα, έχει συνδέσει την απογραφή με το εμβόλιο του κορονοϊού, θεωρώντας πως στόχος της είναι η καταγραφή των ανεμβολίαστων πολιτών. Σημειώνεται, πως σε αρκετές ομάδες στα social media, χρήστες καλούν τους συμπολίτες τους να μην δεχτούν να απογραφούν.

Απογραφή 2021: Τα βήματα της διαδικασίας

Η ηλεκτρονική απογραφή γίνεται μέσω του gov.gr στο πεδίο "Απογραφή Πληθυσμού - Κατοικιών 2021". Μόλις ο χρήστης επιλέξει "Είσοδος στην Υπηρεσία" οδηγείται στη φόρμα της ΕΛΣΤΑΤ, όπου του δίνεται η δυνατότητα να επιλέξει το πεδίο "Αυτοαπογραφόμενος". Για να γίνει αυτό όμως, ο χρήστης θα πρέπει να έχει τον μοναδικό «Κωδικό Απογραφής» τον οποίο θα έχει βρει στην πόρτα του σπιτιού του από τους απογραφείς.

Σε κάθε βήμα, οι απογραφόμενοι μπορούν να επικοινωνούν τηλεφωνικά με τον απογραφέα τους για ερωτήσεις / διευκρινίσεις.

Page: /

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Απογραφή 2021
SHARE:

24Media Network