Αποκαλυπτικό βίντεο του Εθνικού Αστεροσκοπείου: Οι ακραίες καιρικές συνθήκες την ώρα της φωτιάς

Αποκαλυπτικό βίντεο του Εθνικού Αστεροσκοπείου: Οι ακραίες καιρικές συνθήκες την ώρα της φωτιάς
Από τη φωτιά στο Μάτι Eurokinissi

Τις ακραίες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν την ώρα που οι φλόγες έζωναν την Ανατολική Αττική στις 23 Ιουλίου καταγράφει σε ένα αναλυτικό βίντεο το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Το ρόλο που έπαιξαν οι καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην Αττική την περασμένη Δευτέρα, συμβάλλοντας στην εξάπλωση της φωτιάς παρουσιάζει σε ένα άκρως κατατοπιστικό βίντεο το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών με το meteo.gr.

Στόχος του βίντεο είναι να περιγράψει και να εξηγήσει τις επιπτώσεις των μετεωρολογικών συνθηκών εκείνης της ημέρας στο να έχει η φωτιά αυτά τα φονικά και καταστροφικά αποτελέσματα.

Στο πλαίσιο αυτό, παρουσιάζει στοιχεία για το ανεμολογικό πεδίο της ημέρας, καθώς και μια πιλοτική εφαρμογή του μοντέλου διάδοσης του μετώπου πυρκαγιάς από την Πεντέλη προς τις ακτές της ανατολικής Αττικής.

Όπως αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στους μετεωρολογικούς σταθμούς του Αστεροσκοπείου σε Ισμό, Αγίου Θεοδώρους, Καπαρέλλι Βοιωτίας, Πάρνηθα, Πεντέλη, Άνω Λιόσια και Νέο Κόσμο οι ριπές του ανέμου που καταγράφηκαν τη συγκεκριμένη μέρα ήταν οι μεγαλύτερες που έχουν καταγραφεί καλοκαιρινούς μήνες την τελευταία οκταετία.

Ειδικότερα, στην ανατολική Αττική οι θυελλώδεις άνεμοι έδρασαν ως “καταβάτες” από τις ορεινές εξάρσεις της περιοχής προς τη θάλασσα. Οι καταβάτες θεωρούνται παγκοσμίως ως ο πιο επικίνδυνος παράγοντας για την εξάπλωση δασικής πυρκαγιάς.

Οι ειδικοί σημειώνουν, τέλος, ότι η βελτίωση του συγκεκριμένου μοντέλου είναι στις άμεσες προτεραιότητες του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ώστε να παραδοθεί στους ενδιαφερόμενους φορείς ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο πρόγνωσης της εξάπλωσης πυρκαγιάς.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα