Αρχαία Ολυμπία: “Μάχη” με τις φλόγες στον Ξηρόκαμπο – Μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής

Αρχαία Ολυμπία: “Μάχη” με τις φλόγες στον Ξηρόκαμπο – Μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής

Η φωτιά μαίνεται σε παρθένο δάσος προκαλώντας τεράστια κινητοποίηση της Πυροσβεστικής. Φωτιά και στο Δομοκό ενώ σε πορτοκαλί συναγερμό είναι για αύριο Κυριακή Αττική και Εύβοια σύμφωνα με το χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς που η ΓΓ Πολιτικής Προστασίας.

Μαίνεται η φωτιά που έχει ξεσπάσει από νωρίς το μεσημέρι του Σαββάτου σε παρθένο πευκοδάσος στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας και συγκεκριμένα μεταξύ των οικισμών Ξηροκάμπου και Νεμούτας στα όρια των νομών Ηλείας και Αρκαδίας.

Η κινητοποίηση των αρχών είναι μεγάλη καθώς αυτή την ώρα στη “μάχη” με τις φλόγες έχουν ριχτεί 112 πυροσβέστες με 33 οχήματα, 7 υδροφόρες ΟΤΑ, και 2 μηχανήματα έργου ενώ ρίψεις νερού από αέρος πραγματοποιούν 3 αεροσκάφη καναντέρ, 2 πετζετέλ και 5 ελικόπτερα προσπαθώντας να θέσουν τη φωτιά υπό έλεγχο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του News 24/7 δεν απειλείται άμεσα κάποιος οικισμός, ενώ το έργο της κατάσβεσης δυσχεραίνουν οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή όσο και η πυκνή βλάστηση, μιας και το συγκεκριμένο δάσος δεν έχει καεί στο παρελθόν.

Στο μεταξύ, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος,«τις απογευματινές ώρες υπήρξε μία αναζωπύρωση ή ένα νέο μέτωπο στην περιοχή Ξηρόκαμπος, δηλαδή περίπου 100 μέτρα από τη φωτιά που είχε εκδηλωθεί το μεσημέρι στην περιοχή Λούβρο».

Όπως πρόσθεσε ο αντιπεριφερειάρχης μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, «εξαιτίας των ανέμων που πνέουν στην περιοχή, μου ζητήθηκε από τους επικεφαλής της Πυροσβεστικής να ενημερωθούν άμεσα οι κάτοικοι της κοινότητας Ξηρόκαμπος». «Πράγματι», συνέχισε, «ενημερώσαμε μαζί με την Αστυνομία τους κατοίκους της κοινότητας να είναι σε ετοιμότητα, ώστε αν χρειαστεί, να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους».

Σε εξέλιξη φωτιά στο χωριό Βαρδαλή, του δήμου Δομοκού

Σε εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά στο χωριό Βαραδαλή του δήμου Δομοκού, στη Φθιώτιδα. Η φωτιά εκδηλώθηκε το απόγευμα πλησίον δασικής περιοχής με πουρνάρια και βοηθούμενη από τους ισχυρούς ανέμους, πήρε αμέσως μεγάλες διαστάσεις, χωρίς όμως να απειλεί κατοικημένες περιοχές.

Δέκα οχήματα της πυροσβεστικής με 23 πυροσβέστες, ένα πεζοπόρο τμήμα και δύο αεροσκάφη τύπου PZL από το αεροδρόμιο της Λαμίας και λίγο αργότερα άλλα δύο Καναντέρ ρίχτηκαν στη μάχη για να μπορέσουν να περιορίσουν τα μέτωπα.

Μέχρι αυτή τη στιγμή η μάχη είναι κρίσιμη, καθώς οι ισχυροί άνεμοι στην περιοχή δεν επιτρέπουν τόσο στις επίγειες όσο και εναέριες δυνάμεις να περιορίσουν την καταστροφική πορεία της φωτιάς. Ωστόσο ήδη οι δυνάμεις της πυροσβεστικής ενισχύονται και με άλλες δυνάμεις από γειτονικούς νομούς της Θεσσαλίας.

Νωρίτερα είχε εκδηλωθεί πυρκαγιά στο χωριά Μαντασιά. Στην περιοχή του χωριού Μαντασιά Δομοκού η φωτιά ξέσπασε λίγο πριν από τις 4 το μεσημέρι, ενώ στο σημείο έσπευσαν πυροσβεστικές δυνάμεις από τη Λαμία και το Δομοκό, τόσο επίγειες όσο και εναέριες και την πρόλαβαν πριν αυτή επεκταθεί σε δασική έκταση.

Σε “πορτοκαλί συναγερμό” Αττική και Εύβοια την Κυριακή

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται στις περιοχές της Αττικής και της Εύβοιας, για την Κυριακή, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ενώ υψηλός είναι ο κίνδυνος σε πολλές περιοχές της χώρας.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα