Άρση Lockdown: Πρόκριμα στο άνοιγμα των μικρών μαγαζιών λιανικής

Άρση Lockdown: Πρόκριμα στο άνοιγμα των μικρών μαγαζιών λιανικής
Κλειστά καταστήματα λόγω lockdown MotionTeam

Τι ανάφεραν οι επιστήμονες προσκεκλημένοι στη διαδικτυακή συνέντευξη του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών. Ενισχύσεις για την επανεκκίνηση ζητούν και οι έμποροι.

Ρευστότητα για την επανεκκίνηση και των εμπορικών επιχειρήσεων – πέρα από την εξεταζόμενη υποστήριξη προς την εστίαση- ζήτα ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών, όπως ανάφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου στο περιθώριο διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου.

Πέραν της στήριξης, ο πρόεδρος του ΕΣΑ επέμεινε στην ανάγκη άμεσου ανοίγματος  λιανεμπορίου το συντομότερο δυνατό, αλλά με προϋποθέσεις που θα το διατηρήσουν ανοιχτό και το επόμενο διάστημα, αποφεύγοντας ένα «καταστροφικό» ακορντεόν.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, τοποθετήθηκαν και οι προσκεκλημένοι επιστήμονες, με τον καθηγητή του ΑΠΘ Δ. Σαρηγιάννη, τον πρόεδρο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Θ. Εξαδάκτυλου (που συμμετέχει και στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων που εισηγείται στην κυβέρνηση) και τον καθηγητή Πνευμονολογίας, Εντατικής Θεραπείας, Θ. Βασιλακόπουλο να προκρίνουν το άνοιγμα κατ’αρχάς των μικρών καταστημάτων λιανικής, εκτιμώντας ότι εμπορικά κέντρα και μεγάλα καταστήματα πρέπει να ανοίξουν σε δεύτερη φάση.

Ερωτηθείς για το θέμα, ο πρόεδρος του ΕΣΑ ανάφερε ότι ως σύλλογος δεν διαχωρίζει το μέγεθος του λιανεμπορίου, ωστόσο, εκτίμησε ότι σε πρώτη φάση θα μπορούσε να ανοίξουν περιφερειακές αγορές και μικρά καταστήματα, προκειμένου να εκτονωθεί αφενός η αγοραστική ανάγκη και αφετέρου να ενεργοποιηθεί η δραστηριότητα για τις μικρές και πιο αδύναμες επιχειρήσεις. Σημείωσε δε ο ίδιος ότι σε κάθε απόφαση της κυβέρνησης τόσο για το χρόνο, τον τρόπο, αλλά και το είδος των επιχειρήσεων που θα ανοίξουν, οι έμποροι είναι υπεύθυνοι να τηρήσουν τα πρωτόκολλα εντός των καταστημάτων τους.

Ο καθηγητής Δ. Σαρηγιάννης εκτίμησε πως η επανεκκίνηση του εμπορίου προσθέτει +6% στην πιθανότητα αύξησης των μολύνσεων, σημειώνοντας πως κανένα άνοιγμα δεν είναι «ακίνδυνο». Εκτίμησε ωστόσο πως υπάρχουν εργαλεία προστασίας (συσκευές απολύμανσης αέρα εντός των καταστημάτων), αλλά και τα self tests που εισέρχονται στην αγορά, τα αποτελέσματα των οποίων θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν ως μέσα περιορισμού της διασποράς.

Από την πλευρά του ο καθηγητής Θ. Βασιλακόπουλος, πρόκρινε το άνοιγμα του εμπορίου, προκειμένου να επιτευχθεί η ανακατεύθυνση του πληθυσμού από τις άναρχες επαφές σε πλατείες και σπίτια σε πιο συντεταγμένες δραστηριότητες.

Τέλος, στη μικρή του παρέμβαση ο Θ. Εξαδάκτυλος, επιβεβαίωσε ότι η επιτροπή συνεδριάζει σήμερα, εξετάζοντας και το άνοιγμα του λιανεμπορίου από τη Δευτέρα 5 Απριλίου.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα