Άρση περιοριστικών μέτρων: Κρίσιμα τα επόμενα 24ωρα για τα σχολεία

Άρση περιοριστικών μέτρων: Κρίσιμα τα επόμενα 24ωρα για τα σχολεία
Κλειστό σχολείο στην Αμερική (φωτογραφία αρχείου) AP

Ανοιχτό ακόμη το άνοιγμα των σχολείων. Τι συνυπολογίζουν οι επιστήμονες προκειμένου να εισηγηθούν την άρση του περιορισμού.

Τις συστάσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων σχετικά με μια σειρά σημαντικών θεμάτων αναμένει η Κυβέρνηση προκειμένου να αποφανθεί για τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων. Όπως αναφέρθηκε στην ενημέρωση Τετάρτης για την πορεία της επιδημίας του κορονοϊού, σε 48 ώρες η Επιτροπή αναμένεται να αποφασίσει τι θα γίνει σχετικά με τη χρήση μάσκας, τα διαγνωστικά τεστ αλλά και τα σχολεία.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας για τον νέο κορονοϊό, Σωτήρη Τσιόδρα, η στρατηγική άρσης των μέτρων αποτελεί ένα από τα κύρια θέματα που συζητά η Επιτροπή. Η επιστροφή στα σχολεία πρέπει να γίνει με προσοχή και με βάση την πορεία της επιδημίας, ώστε να προστατεύεται η υγεία των ευπαθών ομάδων, τόνισε.

“Τα κριτήρια του αν θα ανοίξουν τα σχολεία ή όχι, εξαρτώνται πάρα πολύ και από το τι επηρεάζεται και τι ακολουθεί αυτό το άνοιγμα των σχολείων, τις οικογένειες που υπάρχουν από πίσω, το αν οι οικογένειες αυτές έχουν ευπαθή ομάδα, το αν δίνεται η ευκαιρία σε αυτά τα παιδιά να έχουν τη δυνατότητα παρακολούθησης των μαθημάτων με τον τρόπο που γινόταν ως τώρα, ώστε να αποφευχθεί η πιθανή έκθεση ευπαθών ομάδων, το αν υπάρχει τρόπος αυτές οι ευπαθείς ομάδες να απομακρυνθούν από τον οικογενειακό περίγυρο σε ένα πιο ασφαλές περιβάλλον” ανέφερε ο καθηγητής

Επίσης ιδιαίτερα σημαντική ήταν η αναφορά του για τη συμβολή του κλεισίματος των σχολείων στον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού. Όπως είπε: “Σήμερα στην Επιτροπή συζητήσαμε το πόσο επέδρασε το κλείσιμο των σχολείων, αν μπορεί αυτό να αποτυπωθεί με κάποιο νούμερο, κάποιον αριθμό, στην όλη αντιμετώπιση της πανδημίας. Φαίνεται ότι είχε μια επίδραση, αν και όλα τα μέτρα μαζί δούλεψαν σε ένα ποσοστό 80% και πάνω. Φαίνεται ότι υπήρξε μια επίδραση εκεί της τάξεως του 15%, 20%, κάπου εκεί, χωρίς να μπορεί να το πει κανείς με σαφήνεια 100%. Θα δούμε και έχουμε την ευτυχία να έχουμε ένα μαθηματικό εργαλείο για το πώς το άνοιγμα των σχολείων, εάν αυτό κριθεί και υπάρξει αντίστοιχη εισήγηση από την Επιτροπή τις επόμενες 48 ώρες, θα επηρεάσει την πορεία της επιδημικής καμπύλης στη χώρα μας πολύ γρήγορα”.


ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα