Άρση περιοριστικών μέτρων: Πολύ νωρίς να συζητηθεί το άνοιγμα των σχολείων

Άρση περιοριστικών μέτρων: Πολύ νωρίς να συζητηθεί το άνοιγμα των σχολείων
Κλειστά σχολεία στην Αττική Eurokinissi

Η συχνή επαφή των παιδιών με ηλικιωμένους, αποτελεί βασική παράμετρο στο να μην ανοίξουν τα σχολεία κατά την πρώτη φάση της άρσης των περιορισμών λόγω κορονοϊού.

Ένα από τα κύρια ερωτήματα της Ελληνικής Κοινωνίας την περίοδο της απομόνωσης και των μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας λόγω κορονοϊού, αποτελεί η ημερομηνία επαναλειτουργίας των σχολείων. Σημειώνεται ότι το κλείσιμο σχολείων υπήρξε από τα πρώτα και ιδιαίτερα αποδοτικά μέτρα που λήφθηκαν. Όμως όπως σημείωσε χθες ο υπεύθυνος ενημέρωσης του Υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό κ. Σωτήρης Τσιόδρας, ακόμη είναι πολύ νωρίς να συζητάμε για το άνοιγμα το σχολείων καθώς από την αρχή της εξάπλωσης της επιδημίας ήταν γνωστό ότι τα παιδιά μπορούν εύκολα να μεταδώσουν τον ιό ενώ τα ίδια περνούν ήπια τη νόσο.

Όπως ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Τσιόδρας, «Η Ελλάδα έχει μια μεγάλη παράδοση ηλικιωμένων που είναι κοντά μας, που είναι στο σπίτι, που φυλάνε τα παιδιά. Άρα, όλα αυτά πρέπει να τα λάβει κανείς υπόψη του όταν παίρνει τέτοιες αποφάσεις. Και εμείς το συζητάμε ενεργά και μας απασχολεί το άνοιγμα κάποιων υπηρεσιών του Κράτους που αφορούν νέους ανθρώπους, λιγότερο ευπαθείς ομάδες, πάντα με κριτήριο και γνώμονα την αντοχή του συστήματος υγείας, αλλά και την προστασία των ευπαθών ομάδων που είναι οι ηλικιωμένοι».

«Θεωρώ ότι είναι νωρίς ακόμα, το συζητάμε. Δεν μπορούμε να ανακοινώσουμε κάτι επίσημα σχετικά με τα σχολεία» ανέφερε ο καθηγητής.

Σημείωσε ακόμη ότι «στη Δανία η οποία μείωσε το (συντελεστή μετάδοσης του ιού) R0 κάτω από το 1, στο 0,6, ανοίγουν σταδιακά τα σχολεία και ειδικά αυτά που φιλοξενούν μικρότερα παιδιά, αλλά με πάρα πολύ αυστηρούς κανόνες. Μέτρα υγιεινής, αποστάσεις, μέγιστο αριθμό παιδιών ανά τάξη, κυλιόμενα διαλείμματα, πολύ πλύσιμο των χεριών. Δεν επιτρέπεται να είναι πάνω από δυο παιδιά μαζί, πάνω από πέντε στο διάλειμμα. Καταλαβαίνετε πόσο δύσκολα είναι κάποια από αυτά» τόνισε.

Επίσης ανέφερε ότι αν η Δανία ανοίγοντας τα σχολεία σε δυο εβδομάδες, έχει περισσότερες μονάδες και εντατικές θεραπείες και θανάτους, θα τα ξανακλείσει.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Από την πλευρά του ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, επεσήμανε ότι αυτές οι αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν με βάση τα δεδομένα της στιγμής.

«Εάν μέσα στο επόμενο τριήμερο δεν είμαστε υπεύθυνοι και σοβαροί, όπως ήμασταν συντριπτικά όλο αυτόν τον καιρό, μπορεί να βρεθούμε προ απροόπτου. Και είναι κάτι το οποίο το λέει και η επιστημονική κοινότητα, το λέμε και όσοι ασχολούμαστε με το επιχειρησιακό σκέλος. Άρα αυτό που προέχει, η συζήτηση που προέχει αυτή την στιγμή, είναι να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να είμαστε συνεπείς, με την υπομονή και την επιμονή και την καρτερικότητα που έχουμε δείξει όλες αυτές τις εβδομάδες. Μέχρι τις 27 Απριλίου υπάρχουν αρκετές μέρες. Δεν πρέπει να κάνουμε τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από αυτό που λένε τα μέτρα. Και στις 27 Απριλίου να συζητήσουμε ο,τιδήποτε άλλο», επανέλαβε ο υφυπουργός.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα