Ασπίς Πρόνοια: Καταδικάστηκαν δύο εκ των 14 κατηγορουμένων

Ασπίς Πρόνοια: Καταδικάστηκαν δύο εκ των 14 κατηγορουμένων
Τα κεντρικά γραφεία της "Ασπίς Πρόνοια" Eurokinissi

Συνολικά 12 άτομα αθωώθηκαν από όλες τις κατηγορίες. Σύμφωνα με την ελληνική Δικαιοσύνη δεν υπήρξε εγκληματική οργάνωση που εξαπάτησε πολίτες.

Στην καταδίκη μόλις δύο από τους συνολικά 14 κατηγορούμενους για την υπόθεση της Ασπίς Πρόνοια κατέληξε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων. Η πολύκροτη υπόθεση έληξε με την απαλλαγή των υπολοίπων εμπλεκόμενων, μεταξύ των οποίων ειναι και η οικογένεια του επικεφαλής του Ομίκου, Παύλου Ψωμιάδη.

Στους υπεύθυνους επενδύσεων της ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ ΑΕΓΑ επιβλήθηκε κατά συγχώνευση ποινή κάθειρξης 12 ετών για τις πράξεις της απιστίας και του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος και επτά ετών για συνέργεια σε αυτές. Και οι δύο αφέθηκαν ελεύθεροι, αφού τους χορηγήθηκε αναστολή στην έφεση.

Σύμφωνα με την ετυμηγορία, δεν υπήρξε καμία εγκληματική οργάνωση που εξαπάτησε το επενδυτικό κοινό από το  2000 έως και το 2010, προχωρώντας σε αξιόποινες πράξεις όπως απάτες, υπεξαιρέσεις και πλαστογραφίες. Έτσι αθωώθηκαν 12 εμπλεκόμενοι, μεταξύ των οποίων η σύζυγος και τα δύο παιδιά του εκλιπόντος Παύλου Ψωμιάδη, οι οποίοι είχαν κριθεί προσωρινά κρατούμενοι μετά τις απολογίες τους. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Παύλος Ψωμιάδης είχε εξαπατήσει 37.014 πολίτες οι οποίοι κατέβαλαν συνολικά 248.322.729,3 εκατ. ευρώ σε ασφαλιστήρια συμβόλαια.

Σε δηλώσεις του, ο εκ των συνηγόρων υπεράσπισης Θανάση Βαρλάμη, υποστήριξε: «Ήταν μία διαδικασία που εξέτασε όλα τα περιστατικά με αντικειμενικότητα, νηφαλιότητα και σε βάθος. Προς τούτο ήταν σημαντική και η συμβολή του εισαγγελέα της έδρας Παναγιώτη Παναγιωτόπουλου ώστε να τεθεί η υπόθεση στα πραγματικά της όρια».

Ο υπερασπιστής Ιω. Αλετράς υποστήριξε: «Με την εν λόγω απόφαση, η οποία θα αποτελέσει  σαφώς νομικό δεδικασμένο, τόσο για την νομική της αντιμετώπιση, όσο  και για την πληρότητά της, ετέθησαν οι βάσεις για  την «διαφορετική» νομική αντιμετώπιση, της ποινικής  ευθύνης της οικογένειας, με την ευρεία έννοια, η οποία ουδεμία σχέση έχει με τις πράξεις, ποινικές ή μη, του πατέρα και  υπευθύνου δραστηριοτήτων. Είναι εμφανές ότι η εν λόγω απόφαση, δικαίωσε την οικογένεια του θανόντος, τα τέκνα και  τη σύζυγο αυτού, καθώς τα προηγούμενα έτη, η «τιμωρία» τους, για το συγγενικό δεσμό τους με το θανόντα Π. Ψωμιάδη, ήταν συνολική,  προσωπική, ηθική, ψυχολογική, περιουσιακή, διαμόρφωσε προσωπικές και κοινωνικές καταστάσεις, δημιουργώντας ένα αναπόδεικτο, μέχρι τότε επιβαρυντικό κλίμα, όπου μετρήθηκαν μόνο απουσίες και όχι παρουσίες».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα