Αστυνομικοί για την κάθοδο των αγροτών: Δεν θα γίνονται συνεχώς τα ΜΑΤ σάκος του μποξ

Αστυνομικοί για την κάθοδο των αγροτών: Δεν θα γίνονται συνεχώς τα ΜΑΤ σάκος του μποξ
Eurokinissi

Πυρετώδεις προετοιμασίες στην Αστυνομία, ενόψει της καθόδου των αγροτών στην Αθήνα την Παρασκευή. Πώς σχολιάζουν τη δήλωση Γεροβασίλη περί ανακοπής της πορείας τους. Ποια τα πιθανά αστυνομικά μπλόκα που θα αποτρέψουν την "επέλαση στο Σύνταγμα". Τι προβλέπει ο ΚΟΚ (Vid+Pic)

Χαρακτηριστικά αναμέτρησης με την κυβέρνηση φαίνεται να λαμβάνει πλέον το συλλαλητήριο που οργανώνουν για την Παρασκευή στην πλατεία Συντάγματος, οι αγρότες. Οι ίδιοι επικεντρώθηκαν στην αναζήτηση συσπείρωσης μαζικότερων φορέων για την επικείμενη κινητοποίηση ενώ την ίδια ώρα, εθνικά δίκτυα, κόμβοι, εφορίες και τελωνεία κλείνουν με ελάχιστα διαλείμματα, προκαλώντας μπλακ άουτ σε κυκλοφορία και εισαγωγές/εξαγωγές. Στο πλευρό των αγροτών στέκονται επιστημονικοί φορείς που δήλωσαν θετικοί στη συμμετοχή της Παρασκευής, ενώ από το συλλαλητήριο θα απέχουν με σχετική απόφαση που ελήφθη το μεσημέρι της Τρίτης στη Θεσσαλονίκη, αγρότες από “γαλάζια μπλόκα” των Τεμπών και Μικροθηβών.

Στο πλευρό των αγροτών και το ΠΑΜΕ, που οργανώνει συλλαλητήριο στην Ομόνοια και πορεία στη Βουλή το πρωί του Σαββάτου.

Την ίδια στιγμή, “φωτιά” στο ήδη τεταμένο σκηνικό των αγροτών βάζει η δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη που νωρίς το μεσημέρι της Τρίτης δήλωσε ότι: “Η στάση της ελληνικής κυβέρνησης δεν είναι στάση ανοχής”, προμηνύοντας ούτε λίγο, ούτε πολύ “μπλόκο” της ΕΛ.ΑΣ. στην κάθοδο των αγροτών και ουσιαστικά, τον αποκλεισμό τους, πριν προλάβουν να φτάσουν στην Αθήνα, πόσο μάλλον στο Σύνταγμα.

Ολόκληρη η δήλωση της Όλγας Γεροβασίλη έχει ως εξής: “Είναι στάση κατανόησης και αποδοχής στο δημοκρατικό δικαίωμα των Ελλήνων πολιτών να διαδηλώνουν προκειμένου να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους. Σήμερα, όμως, είδα την ανακοίνωση του μπλόκου των Τεμπών, που είπαν ότι δεν θα κατέβουν με τρακτέρ διότι θέλουν να προσέλθουν σε έναν διάλογο, και αυτό είναι κάτι που πρέπει να σημειώσουμε. Αλλά πρέπει και να πούμε ότι σε αυτή τη χώρα υπάρχουν νόμοι και κανόνες. Αν πάω και ανέβω με ένα αυτοκίνητο σε ένα πεζοδρόμιο, νομίζω ότι η τροχαία θα με σταματήσει και θα με κατεβάσει. Επίσης υπάρχουν νόμοι και κανόνες για το ποια οχήματα εισέρχονται στο κέντρο της Αθήνας και νομίζω είναι δουλειά της τροχαίας να δει τι θα κάνει απέναντι σε αυτό”.

Ποια η στάση της ΕΛ.ΑΣ;

Αν και το επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. αναμένεται να συζητηθεί/αποφασιστεί αύριο Τετάρτη ή και την Πέμπτη σε σχετική συνάντηση, μέλη της ΠΟΑΣΥ και η Ένωση Αξιωματικών της Αστυνομίας, μιλώντας στο ΝEWS 247 ξεκαθαρίζουν ότι “δεν μπορούν οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. να γίνονται συνεχώς ο σάκος του μποξ. Πώς θα μπορούν μόνοι τους οι τροχονόμοι να εμποδίσουν τους αγρότες; Αυτό απαιτεί κλούβες, αστυνομικά οχήματα και ΜΑΤ. Πρέπει ο πρωθυπουργός να προβεί σε πρωτοβουλίες και να ξανακαθίσει άμεσα σε τραπέζι διαλόγου με τους αγρότες. Μόνο έτσι θα λυθούν τα προβλήματα και όχι με την χρήση αστυνομικού τοίχους”.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ, Γρηγόρης Γερακαράκος ξεκαθαρίζει στο NEWS 247 ότι: “Εάν όντως αποπειραθούν οι αγρότες να φτάσουν στην Αθήνα, θα επικρατήσει κομφούζιο. Μιλάμε για πάνω από 15.000 αγροτικά μηχανήματα που θα επιδιώξουν να εισέλθουν από περίπου τέσσερις εισόδους στο λεκανοπέδιο Αττικής. Δεν είναι εύκολο να ελεγχτεί η κατάσταση αυτή. Αλλά πρέπει να κοιτάξουν οι αγρότες να μην χάσουν το δίκιο τους και να μην στραφεί όλη η κοινωνία εναντίον τους. Κι εμείς διαμαρτυρηθήκαμε στο Μαξίμου για το ασφαλιστικό. Και στείλαμε το μήνυμά μας στην κυβέρνηση, με ήρεμο και ειρηνικό τρόπο. Πρέπει ο πρωθυπουργός να λάβει πρωτοβουλίες δραστικές, προκειμένου να αποφύγουμε ακρότητες. Ελπίζω βέβαια ότι στο τέλος θα πρυτανεύσει η λογική. Γιατί πλέον μιλάμε μέτρα που πλήττουν τον αγροτικό τομέα και φυσικά, οι άνθρωποι έχουν δίκιο που διαμαρτύρονται. Αλλά μπορούν να πάρουν λεωφορεία και να κατέβουν στην Αθήνα. Να αφήσουν τα τρακτέρ στα μπλόκα. Και στο παρελθόν, άλλωστε αυτό έκαναν. Σε αντίθεση περίπτωση, δεν ξέρω τι μπορούμε να περιμένουμε. Και το ποια στάση θα τηρηθεί από πλευρά της ΕΛ.ΑΣ είναι κάτι που θα αποφασίσει το αρχηγείο”.

“Θα έρθουν λέει με τα τανκς (συγνώμη τα τρακτέρ εννοούσα) στην Αθήνα, για να κάνουν τι; Να εξοργίσουν ακόμα περισσότερο τους υπόλοιπους Έλληνες πολίτες με τους εκβιασμούς και την αδιαλαξία. Καλώς να έρθουν”, ήταν άλλωστε το ειρωνικό σχόλιο στο προσωπικό του προφίλ, του γενικού γραμματέα του Υπουργείου Εργασίας, Ανδρέα Νεφελούδη για την απόφαση των αγροτών να προβούν σε κάθοδο στην Αθήνα, αφήνοντας ταυτόχρονα και υπόνοιες για ακροδεξιές παρεισφρήσεις στα αγροτικά μπλόκα.

 

“Η κυρία Γεροβασίλη έκανε χρήση μιας τροχονομικής διάταξης του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας που είναι ορθή και που ουσιαστικά, απαγορεύει την είσοδο αγροτικών μηχανημάτων στο κέντρο αστικών πόλεων. Αλλά πρακτικά, ρίχνει το μπαλάκι στην Τροχαία. Φανταστείτε όμως τι θα γίνει εάν εισέλθουν χιλιάδες αγροτικά μηχανήματα στο Σύνταγμα”, αναφέρει από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών Ιωάννης Κατσιαμάκας . “Στην πραγματικότητα, ακόμη και κατά μήκος των εθνικών οδών που κινούνται είναι παράνομο και πρέπει να πάνε αυτόφωρο”.

Και συνεχίζει ο κ. Κατσιαμάκας:”Το θέμα είναι πώς θα μπορέσει ένα τροχονόμος να τους σταματήσει; Και εάν δεν υπακούσουν στην εντολή, δεν υπάρχει άλλη λύση, από τα ΜΑΤ. Αυτά που ήθελε η ίδια η κυβέρνηση να καταργήσει, αν θυμάστε. Άλλος τρόπος να αποκοπεί η διέλευση δεν υπάρχει. Το ίδιο έγινε και το 2009, όταν αγρότες από την Κρήτη αποπειράθηκαν να αποβιβαστούν στο λιμάνι του Πειραιά. Πάλι τα ΜΑΤ κατέβηκαν. Έγινε χρήση χημικών, με τον Γιώργο Παπανδρέου να κλαίει και τον Γιάννη Μίχα, σχεδόν να λιποθυμάει. Ακόμη και τότε, δεν τους είχε επιτραπεί να βγουν εκτός λιμανιού. Σε κάθε περίπτωση αυτά είναι θέματα που θα κανονίσει ο Αργηγός της ΕΛ.ΑΣ και ο διοικητής της Τροχαίας”.

“Εμείς εκτελούμε εντολές. Οπότε εάν λάβουμε εντολές να κόψουμε την πορεία τους, αυτό θα κάνουμε. Εάν μάς πουν αφήστε τους να φτάσουν στη Γλυφάδα, για παράδειγμα, αυτό θα κάνουμε. Ακόμη δεν έχουμε λάβει εντολές της ηγεσίας, είναι νωρίς. Πάντως το πιο πιθανό είναι ότι για λόγους παρακώλυσης της κυκλοφορίας και για λόγους ασφαλείας, θα δοθεί εντολή να διακοπεί η κυκλοφορία τους”, αναφέρει το μέλος του ΔΣ της ΠΟΑΣΥ, ο Σπήλιος Κρικέτος.

“Ψάχνουμε να  βρούμε ψύλλο στ’ άχυρα. Δεν θα χαθεί η Ελλάδα πάντως από τα τρακτέρ στο κέντρο. Το ασφαλιστικό θα το πληρώσουμε όλοι και οι αγρότες είναι καταδικασμένοι. Δεν ξέρω τι θα κάνουν και πού θα καταφέρουν να φτάσουν, αλλά μικρή σημασία έχει τελικά. Ακόμη και κατασκήνωση να κάνουν στην Αθήνα, δεν θα καταστραφεί κανένας. Μπορεί να έρθουν ακόμη και με τα πόδια, εάν εμείς τους εμποδίσουμε”, συμπληρώνει.

Πάντως, σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, τα πιθανά μπλόκα της αστυνομίας σε περίπτωση που οι αγρότες επιμείνουν στην κάθοδο στην Αθήνα, θα είναι στα εξής σημεία: 

Στα διόδια των Αφιδνών, της Ελευσίνας, στον Άλιμο, στο Παλατάκι Χαϊδαρίου και στο Σταυρό της Αγίας Παρασκευής. Επίσης, μπλόκο θα υπάρχει και στο λιμάνι του Πειραιά. Όσοι αγρότες έρθουν στην Αττική με λεωφορεία, η εντολή είναι να σταθμεύσουν τα λεωφορεία στη Λ. Αθηνών και στο Τάε Κβον Ντο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα