Η “αυθόρμητη απολογία” που οδήγησε στη φυλακή το ζεύγος Παπαντωνίου

Η “αυθόρμητη απολογία” που οδήγησε στη φυλακή το ζεύγος Παπαντωνίου
Ο Γιάννος Παπαντωνίου οδηγείται στην ΓΑΔΑ μετά την απόφαση ανακριτή και εισαγγελέα για την προφυλάκισή του για την υπόθεση διαφθοράς Eurokinissi

Για 14 ώρες απολογούνταν ο Ανδρ. Μπάρδης, συγκατηγορούμενος του ζεύγους Παπαντωνίου, που έδωσε αναλυτικά στοιχεία για την υπόθεση. Ωστόσο, είχε ήδη μιλήσει αυθόρμητα προηγούμενη φορά.

Κίτρινοι φάκελοι, γεμάτοι δεσμίδες χρημάτων, άλλαζαν χέρια. Χρήματα που φέρονται παράνομα, μεταφέρονταν από την οικεία του Γιάννου Παπαντωνίου σε τραπεζικά ιδρύματα, με στόχο να χαθούν μέσα από δαιδαλώδεις διαδρομές. Μία «αυθόρμητη απολογία» που έμελε να αλλάξει το μέλλον του ζεύγους Παπαντωνίου.

Ο Ανδρέα Μπάρδης, συγκατηγορούμενος στην υπόθεση των 2,8 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων, που φέρεται να έλαβε ο πρώην υπουργός για τον εκσυγχρονισμό 6 φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού, είναι ο «άνθρωπος – κλειδί» που έδωσε ήδη από τις αρχές του καλοκαιριού το στίγμα στις δικαστικές αρχές, ότι το κουβάρι των τραπεζικών διαδρομών θα ξετυλιχθεί.

Ο πολιτικός μηχανικός με επαγγελματική εμπειρία κυρίως στο εξωτερικό, κλήθηκε στις αρχές του καλοκαιριού να απολογηθεί για την εμπλοκή του στην υπόθεση. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κατηγορούμενος προσήλθε μόνος του ενώπιον της ανακρίτριας κατά της Διαφθοράς, Ηλιάννας Ζαμανίκα, προκειμένου να λάβει προθεσμία για να προετοιμάσει τους υπερασπιστικούς του ισχυρισμούς. Αντ’ αυτού όμως, ξεκίνησε αυθορμήτως να αναφέρεται στα όσα ο ίδιος έχει ζήσει τη διετία 2002-2003 και κυρίως στο πως άρχισε να λαμβάνει χρήματα από το Γιάννο Παπαντωνίου για να τα καταθέσει αργότερα σε άλλους λογαριασμούς. Η πεποίθησή του ότι οι δεσμίδες χρημάτων προέρχονταν από νόμιμη προέλευση, μιας και ο Γιάννος Παπαντωνίου ήταν τότε ο τσάρος της Οικονομίας, «ο άνθρωπος που έβαλε τη χώρα ατην ΟΝΕ», ήταν μερικά από τα πράγματα που έθεσε στην ανακρίτρια.

Η «εξομολόγηση» του Ανδρέα Μπάρδη υπήρξε η αρχή του τέλους για το ζεύγους Παπαντωνίου, αφού παρά το γεγονός ότι ο κατηγορούμενος έλαβε την προθεσμία που αιτήθηκε, το ζητούμενο είχε πραγματοποιηθεί. Ο πολιτικός μηχανικός είχε βάλει στο «κάδρο» τον Γιάννο Παπαντωνίου και τη σύζυγό του, Σταυρούλα Κουράκου, ενώ εκείνοι συνεχίζουν να αρνούνται όλες τις κατηγορίες για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. 

Στο ανακριτικό γραφείο επέστρεψε με νέο συνήγορο υπεράσπισης, το Χρήστο Βρούστη, ύστερα από περίπου πέντε μήνες, και συγκεκριμένα την περασμένη Παρασκευή. Για περίπου 14 ώρες, από τις 10 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι, απολογήθηκε απαντώντας σε δεκάδες ερωτήσεις γύπες από τη γνωριμία του με το Γιάννο Παπαντωνίου και μία προς μία τις κινήσεις λογαριασμών που φέρεται ότι έκανε προς όφελος του πρώην υπουργού. Στο τέλος της μαραθώνιας απολογίας του αφέθηκε ελεύθερος με την καταβολή εγγυοδοσίας ύψους 500.000 ευρώ και τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα. Άγνωστο παραμένει αν έχει κατορθώσει να συγκεντρώσει το υπέρογκο ποσό και μαλιστα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα ή αν θα προχωρήσει σε άλλες ενέργειες. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ίδιος υποστήριξε κατά την απολογία του ότι δεν έλαβε κανένα αντάλλαγμα για αυτές του τις ενέργειες. Βρισκόταν για χρόνια στο εξωτερικό, εργαζόταν στη Σαουδική Αραβία και στην Ελβετία και όλα συνέβησαν μόλις είχε έρθει στην Ελλάδα, φέρεται να εξήγησε προσθέτοντας ότι δεν είχε καμία κομματική σχέση ή δραστηριότητα με το ΠΑΣΟΚ. «Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί την πραγματικότητα» εμφανίζεται να εξήγησε, καταλήγοντας πως την επίμαχη διετία έλαβε τμηματικά και σε δεσμίδες από τον Παπαντωνίου 2,5 εκατομμύρια ευρώ σε μετρητά. Αργότερα «σε μικρά ποσά γίνονταν οι καταθέσεις σε τράπεζα των Βορείων Προαστίων και εν συνεχεία τα λεφτά έφευγαν με προορισμό την Ελβετία και κατέληγαν σε τραπεζικό λογαριασμό με δικαιούχο τον πρώην Υπουργό και συνδικαιούχο τη σύζυγό του Σταυρούλα Κουράκου».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα