Αυτό είναι το νέο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μετανάστευση

Αυτό είναι το νέο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μετανάστευση

Ένα σχέδιο δράσης 10 σημείων, το οποίο θα αποτελέσει τον βασικό άξονα της επερχόμενης Ευρωπαϊκής Ατζέντας για τη Μετανάστευση, παρουσίασε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ενώ ο Νίκος Βούτσης προανήγγειλε τα μέτρα που θα λάβει η ελληνική κυβέρνηση

«Είμαστε αντιμέτωποι με μια νέα πραγματικότητα στη Μεσόγειο», δήλωσε σήμερα από το Λουξεμβούργο ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μαζί με την Ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, λίγο μετά το έκτακτο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών και Εσωτερικών της ΕΕ.

Ο Δ. Αβραμόπουλος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας πως αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα η κρίση θα λάβει επικίνδυνες διαστάσεις τους επόμενους μήνες. Όπως είπε, απαιτείται δράση όχι μόνο σε ευρωπαϊκό αλλά και σε εθνικό επίπεδο, ενώ πρόσθεσε πως το σημερινό έκτακτο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών και Εσωτερικών της ΕΕ, υπογραμμίζει την αίσθηση του επείγοντος αλλά και την επιθυμία των χωρών-μελών για κοινή δράση.

Συνεχίζοντας, ο Δ. Αβραμόπουλος παρουσίασε το σχέδιο δράσης δέκα σημείων, το οποίο υιοθέτησαν οι υπουργοί Εξωτερικών και Εσωτερικών της ΕΕ και το οποίο θα αποτελέσει τον βασικό άξονα της επερχόμενης Ευρωπαϊκής Ατζέντας για τη Μετανάστευση.

Τα μέτρα που περιλαμβάνει το σχέδιο δράσης για τη μετανάστευση είναι τα εξής:

1. Ενίσχυση των κοινών επιχειρήσεων στη Μεσόγειο: "Τρίτων" και "Ποσειδών", με αύξηση των οικονομικών και άλλων πόρων. Επέκταση του επιχειρησιακού χώρου τους, που θα επιτρέπει μεγαλύτερο εύρος παρέμβασης.

2. Κατάληψη και καταστροφή των σκαφών που χρησιμοποιούν οι λαθρέμποροι. Τα θετικά αποτελέσματα από την επιχείρηση «Αταλάντα», θα πρέπει να μας εμπνεύσουν για νέες επιχειρήσεις εναντίον των λαθρεμπόρων στη Μεσόγειο.

3. Οι ευρωπαϊκοί οργανισμοί Europol, Frontex, EASO και EUROJUST θα συνεδριάζουν σε τακτική βάση και θα συνεργάζονται για την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τον εντοπισμό των λαθρεμπόρων, των μεθόδων τους, και την εξακρίβωση των οικονομικών τους πόρων . Η κοινή επιχείρηση JOT MARE αποτελεί παράδειγμα για το πώς μπορούμε να συντονισθούμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να εντοπίσουμε και να καταπολεμήσουμε τις εγκληματικές αυτές οργανώσεις.

4. Επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου στην Ιταλία και στην Ελλάδα υπό την αιγίδα της EASO. Η επεξεργασία τους δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τους δύο μήνες από την ημέρα υποβολή της αίτησης.

5. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να εξασφαλίσουν τη λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων από όλους τους μετανάστες.

6. Εξέταση εναλλακτικών επιλογών για τη δημιουργία μηχανισμού μετεγκατάστασης σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

7. Εφαρμογή διευρυμένου πιλοτικού προγράμματος στην Ε.Ε. για την επανεγκατάσταση μεταναστών σε εθελοντική βάση, προσφέροντας θέσεις για τα άτομα που χρήζουν επείγουσας προστασίας.

8. Δημιουργία νέου προγράμματος για ταχεία επιστροφή των παράνομων μεταναστών που θα συντονίζεται από τον οργανισμό Frontex και από τα κράτη μέλη που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Αυτό σημαίνει περισσότερες πτήσεις για την επιστροφή τους και ενημέρωση των μεταναστών στις χώρες διέλευσης για τα προγράμματα εθελοντικής επιστροφής, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στη μείωση των επικίνδυνων διαδρομών.

9. Συντονισμένη προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Εξωτερικής Δράσης με σκοπό τη συνεργασία με τις χώρες που περιβάλλουν τη Λιβύη. Ενδυνάμωση των σχέσεων με τρίτες χώρες, όπως για παράδειγμα οι πρωτοβουλίες στον Νίγηρα.

10. Τοποθέτηση αξιωματούχων υπεύθυνων για θέματα μετανάστευσης (ILO: Immigration Liaison Officers) σε τρίτες χώρες για τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με τα μεταναστευτικά ρεύματα και την ενίσχυση του ρόλου των ευρωπαϊκών αντιπροσωπειών.

Καταλήγοντας, ο Δ. Αβραμόπουλος τόνισε πως το μεταναστευτικό πρόβλημα αποτελεί μια από τις κορυφαίες προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σημείωσε, δε, πως η υιοθέτηση της ευρωπαϊκής ατζέντας για τη Μετανάστευση θα ανακοινωθεί στις 13 Μαΐου, πολύ νωρίτερα από ό, τι είχε αρχικά προγραμματιστεί.

Βούτσης: Κοινό σχέδιο αντιμετώπισης του μεταναστευτικού ρεύματος εκπονούν Ισπανία - Ιταλία - Ελλάδα. Σε λίγες ημέρες ανακοινώνεται το εθνικό σχέδιο της ελληνικής Κυβέρνησης

Σε κοινό σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση του προσφυγικού κύματος προσανατολίζονται η Ισπανία, η Ιταλία και η Ελλάδα υπό την εποπτεία της ΕΕ, όπως ενημέρωσε την Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης, ενώ επίσης υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη εκπονήσει ένα εθνικό σχέδιο, το οποίο θα ανακοινωθεί εντός των ημερών.

Ο υπουργός τόνισε, ότι στο πλαίσιο της διαμόρφωσης και εφαρμογής ενός τριμερούς σχεδίου δράσης - όπως κατέληξε το έκτακτο Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών και Εσωτερικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο - θα υπάρξουν συναντήσεις του Επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου με τους υπουργούς των τριών χωρών. Μάλιστα ο κ. Αβραμόπουλος ξεκινά από την Ισπανία την περιοδεία του, θα ακολουθήσει η Ιταλία ώστε στο τέλος της εβδομάδας ο Επίτροπος να βρίσκεται στην Ελλάδα.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρη Κρεμαστινού για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ρεύματος, ο κ. Βούτσης ενημέρωσε ότι η κυβέρνηση έχει εκπονήσει εθνικό σχέδιο και μάλιστα υπό τον πρωθυπουργό εξελίσσονται συναντήσεις με τις Λιμενικές αρχές, τις αρχές των Περιφερειών, τους Δήμους κ.λ.π. με στόχο την υλοποίηση συγκεκριμένων δράσεων.

Όπως εξήγησε ο αρμόδιος υπουργός, το Λιμενικό Σώμα θα λειτουργεί «προληπτικά και αποτρεπτικά» (χωρίς να διακυβεύονται ανθρώπινες ζωές και να δυσκολεύει το έργο των δουλέμπορων) αλλά και να μην επιβαρύνονται τα νησιά του Βόρειου και του Νότιου Αιγαίου. Αφού ο κ. Βούτσης τόνισε ότι οι μετανάστες στα νησιά δεν πρέπει να παραμένουν περισσότερες από τρεις ημέρες, έως ότου προωθηθούν στην ηπειρωτική χώρα, ενημέρωσε ότι η κυβέρνηση μελετά το ενδεχόμενο να δρομολογηθεί πλοίο με ειδικό σκοπό «να περνά από τα νησιά για να παίρνει αυτόν τον κόσμο». Είπε επίσης, πως στο Β. Αιγαίο υπάρχουν αρκετοί χώροι που θα μπορούσαν να γίνουν πρώτα κέντρα καταγραφής για προώθηση στον ηπειρωτικό κορμό ενώ για το Ν. Αιγαίο, που δεν υπάρχουν υποδομές, αυτές διαμορφώνονται σιγά σιγά.

Ο υπουργός Εσωτερικών πάντως, αναφερόμενος στην ΝΔ είπε πως λυπάται γιατί «η αξιωματική αντιπολίτευση ακόμα και σήμερα που είχαμε αυτά τα δραματικά ναυάγια αντί να σκύψει στο πρόβλημα και να δει ότι το ζήτημα έχει ευρωπαϊκή διάσταση επιδίδεται σε μικροκομματικές αντιπαραθέσεις στα όρια πολιτικού κυνισμού».

«Έχουμε πει ότι δεν είναι η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ που ενθάρρυνε το κύμα προσφύγων. Αυτό το κύμα, πολλαπλάσιο σκάει στην Ιταλία και Ισπανία» ανέφερε εξάλλου περιγράφοντας το φαινόμενο και εκφράζοντας την εκτίμηση πως βαίνει αυξητικά.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Μετανάστες
SHARE:

24Media Network