Παραιτούνται οι περισσότεροι δήμαρχοι αν γίνουν απολύσεις. "Λουκέτο" στους δήμους Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη

ΕΚΤΑΚΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΚΕΔΕ---ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΠΟΕ ΟΤΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΕΞΩ ΑΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΚΑΡΑΒΕΛ --ΣΤΗ ΦΩΤΟ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΕΔΕ ΚΩΣΤΑΣ ΑΣΚΟΥΝΗΣ ΦΩΤΟ ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI
ΕΚΤΑΚΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΚΕΔΕ---ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΠΟΕ ΟΤΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΕΞΩ ΑΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΚΑΡΑΒΕΛ --ΣΤΗ ΦΩΤΟ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΕΔΕ ΚΩΣΤΑΣ ΑΣΚΟΥΝΗΣ ΦΩΤΟ ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI EUROKINISSI

Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις για τις απολύσεις στους Δήμους της χώρας. Τις παραιτήσεις τους υποβάλλουν στη συντριπτική τους πλειονότητα οι δήμαρχοι, κατά τη γενική συνέλευση της ΚΕΔΕ. Δεν παραιτείται ο Καμίνης (Vid+Pics)

Τις παραιτήσεις τους έθεσε στη διάθεση του προεδρείου της ΚΕΔΕ η συντριπτική πλειονότητα των δημάρχων, που μίλησαν στη γενική συνέλευση της Ένωσης, η οποία ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής.

Η συνέλευση διεξήχθη σε τεταμένο κλίμα μετά τα προβλεπόμενα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, που έρχεται προς ψήφιση την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή.

Την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου όλοι οι αιρετοί θα συγκεντρωθούν στο υπουργείο Εσωτερικών και θα πραγματοποιήσουν πορεία προς τη Βουλή, προκειμένου να επιδώσουν ψήφισμα στον πρόεδρο και τα πολιτικά κόμματα.

Άμεσα, η ΚΕΔΕ θα επιδιώξει συνάντηση με τον πρωθυπουργό για όλα τα επίμαχα θέματα και συνολικά για τον ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης στο πολιτικό σύστημα.

Κλειστοί οι Δήμοι Δευτέρα - Τρίτη και Τετάρτη

Η πλειοψηφία των Δημάρχων παραιτούνται αν δεν αλλάξουν τα μέτρα. Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη κλειστοί όλοι οι Δήμοι εκτός της Καθαριότητας, σύμφωνα με την τελική απόφαση της ΚΕΔΕ. Ωστόσο, οι εργαζόμενοι στην Καθαριότητα έχουν προγραμματίσει δικές τους κινητοποιήσεις για εκείνες τις τρεις ημέρες.

Δεν έλειψαν και κάποιες κριτικές φωνές απέναντι στην ίδια την ΚΕΔΕ και το διοικητικό συμβούλιό της για τις έως σήμερα πολιτικές επιλογές.

Επίσης, αρκετοί δήμαρχοι έχουν στηλιτεύσει το γεγονός ότι στη σημερινή σημαντική γενική συνέλευση παρίστανται το ένα τρίτο των δημάρχων.

Ως φλέγοντα ζητήματα δεν αξιολογούνται μόνον η κατάργηση των δύο κλάδων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δηλαδή των σχολικών φυλάκων και της δημοτικής αστυνομίας, αλλά και η ισχυρή επιτροπεία του Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας, μέσω του οποίου ο γενικός διευθυντής Οικονομικών του υπουργείου Εσωτερικών αποκτά αποφασιστική εξουσία στη σύνταξη των προϋπολογισμών των δήμων και ορίζεται ως αρμόδιος να υποδεικνύει στους ΟΤΑ τις παρεμβάσεις που πρέπει να εφαρμόζουν.

Από τις εισηγήσεις των δημάρχων, ωστόσο, διαφαίνεται ότι το νομοσχέδιο είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι σε σειρά σοβαρών προβλημάτων, που συσσωρεύτηκαν την τελευταία τριετία.

Γι αυτό, στην πρόταση ψηφίσματος της γενικής συνέλευσης αναφέρεται με σαφήνεια ότι, αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, θα εξεταστούν προτάσεις ακόμη και για ακραίες μορφές αντίδρασης, όπως παραιτήσεις όλων των μελών των δημοτικών συμβουλίων.

Ήδη, η ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, με χθεσινό ψήφισμά της προτείνει να τεθούν οι παραιτήσεις των 325 δημάρχων στη διάθεση της γενικής συνέλευσης της ΚΕΔΕ, ως ύστατη έκφραση διαφύλαξης της αξιοπρέπειας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Καμίνης: "Δεν παραιτούμαι"

Την αναστολή της λειτουργίας των δήμων από την ερχόμενη Δευτέρα, 15 Ιουλίου έως και την Τετάρτη, 17 Ιουλίου, οπότε θα τεθεί σε ψηφοφορία το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, πρότεινε κατά την έκτακτη συνέλευση της ΚΕΔΕ, ο πρόεδρος της Ένωσης, Κώστας Ασκούνης.

Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης δήλωσε ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Κύμα απεργιακών κινητοποιήσεων στον τομέα της Υγείας

SHARE:

24Media Network