Χαραλαμπόπουλος: Ο ανάπηρος δεν είναι ανίκανος

Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου EUROKINISSI

Ο δημοσιογράφος, συγγραφέας και μεταφραστής, Χρίστος Χαραλαμπόπουλος ανέδειξε με απλά αλλά χαρακτηριστικά παραδείγματα αφενός τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ΑμΕΑ και αφετέρου τη διαφορά νοοτροπίας που χωρίζει την Ελλάδα με τις προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες.

Μετά την επίμαχη ανάρτηση του Παύλου Πολάκη για τον Στέλιο Κυμπουρόπουλο που προκάλεσε τεράστιο πολιτικό θόρυβο ήταν χρήσιμο να γίνει μία ψύχραιμη συζήτηση που θα αναδείκνυε τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ΑμΕΑ στην Ελλάδα μακριά από πολιτικές κραυγές.

Ο δημοσιογράφος, συγγραφέας και μεταφραστής Χρίστος Χαραλαμπόπουλος, ΑμΕΑ ο ίδιος, ήταν το κατάλληλο πρόσωπο γι' αυτήν την κουβέντα η οποία εν τέλει έγινε το μεσημέρι της Μεγάλης Πέμπτης στον αέρα του News24/7 στους 88.6.

Με την οξυδέρκεια που τον χαρακτηρίζει, ο κ. Χαραλαμπόπουλος αρχικά τόνισε ότι "αυτό που χρειάζεται είναι να περάσουμε από την εισοδηματική πολιτική στην πραγματικά κοινωνική" και συμπλήρωσε ότι "στα ΑμΕΑ δεν μπορεί να λέει κάτι η έννοια των ίσων ευκαιριών".

ADVERTISING

Με συγκεκριμένα παραδείγματα εν συνεχεία ο Χρίστος Χαραλαμπόπουλος περιέγραψε μερικές από τις καθημερινές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρίες. "Ενας τετραπληγικός είναι φοιτητής. Πρέπει να μελετήσει ένα βιβλίο βαρύ με 700-800 σελίδες. Μπορεί να το σηκώσει και να γυρίσει τις σελίδες; Οχι. Αρα, αν το βιβλίο δεν υπάρχει σε ψηφοποιημένη μορφή, ο τετραπληγικός δεν μπορεί να μελετήσει".

Επίσης, "πολλοί άνθρωποι χρειάζονται για τη θεραπεία τους προγράμματα στην πισίνα για κινησιοθεραπεία κτλ. Οι υπηρεσίες αυτές σπανίως υπάρχουν στο δημόσιο. Αρα, κάποιος πρέπει να πληρώσει για να γίνει η θεραπεία στον ιδιωτικό τομέα".

"Ο ανάπηρος" τόνισε ο κ. Χαραλαμπόπουλος " δεν είναι ανίκανος και εφόσον βρει το κατάλληλα διαμορφωμένο περιβάλλον μπορεί να είναι απολύτως λειτουργικός. Πόσους ΑμΕΑ όμως απασχολούν οι 10 πρώτες ελληνικές ιδιωτικές επιχειρήσεις για παράδειγμα; Και πόσο προσβάσιμες είναι οι εγκαταστάσεις τους.

Επικαλούμενος, επίσης,παραδείγματα από το χώρο του ποδοσφαίρου, ο δημοσιογράφος θέλησε να καταδείξει την τεράστια απόσταση που χωρίζει την Ελλάδα σε θέματα νοοτροπίας με χώρες όπως, πχ, η Αγγλία. "Τα γήπεδα των ομάδων που συμμετέχουν στο αγγλικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου υποχρεούνται να έχουν το 0,5% των θέσεών τους κατάλληλα διαμορφωμένες για ΑμΕΑ. Στο "Ολντ Τράφορντ" της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ υπάρχουν 350. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Στα δημοσιογραφικά θεωρεία υπάρχουν 20 θέσεις ειδικά διαμορφωμένες για τυφλούς. Το παράθυρο είναι ανοιχτό για να απολαμβάνουν την ατμόσφαιρα του γηπέδου με το φυσικό ήχο ενώ ταυτόχρονα, εφόσον θέλουν, μπορούν να φορούν ακουστικά στα οποία άνθρωπος της Γιουνάιτεντ περιγράφει το ματς λεπτό προς λεπτό".

Ακούστε όλη την κουβέντα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κυμπουρόπουλος, Παύλος Πολάκης
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Στείλτε τον Πολάκη για χοχλιούς. Βλάπτει την κυβέρνηση, προσβάλλει την Αριστερά

Η ΝΔ συνεχίζει να πυροβολεί τον Τσίπρα για τον Πολάκη

Παπαδημούλης: Δεν διυλίζω τον Πολάκη για να καταπιώ τον Αδωνι Γεωργιάδη

Μητσοτάκης: Πολάκης ίσον Τσίπρας, Τσίπρας ίσον Πολάκης

Η αυτοκριτική Τσακαλώτου, τα όρια στην πολιτική και ο σεβασμός της αριστεράς στα άτομα με αναπηρία

SHARE:

24Media Network