Χιόνια στην Αττική: Σε ετοιμότητα η Περιφέρεια- Σε συνεχή λειτουργία τα εκχιονιστικά

Χιόνια στην Αττική: Σε ετοιμότητα η Περιφέρεια- Σε συνεχή λειτουργία τα εκχιονιστικά
Χιονιάς MotionTeam

Μάχη από το απόγευμα της Δευτέρας για να μην παγώσουν οι δρόμοι. Όλες οι υπηρεσίες επί ποδός.

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται ο μηχανισμός της Περιφέρειας Αττικής για την αντιμετώπιση του νέου σφοδρού κύματος κακοκαιρίας που πλήττει τη χώρα, μετά τις έκτακτες συνεδριάσεις των Συντονιστικών Οργάνων Πολιτικής Προστασίας (Σ.Ο.Π.Π.) που είχαν συγκαλέσει οι χωρικοί αντιπεριφερειάρχες για την επιμέρους οργάνωση.

Από νωρίς το απόγευμα, με την άφιξη του χιονιά στα βόρεια προάστια και τα ορεινά της Δυτικής Αττικής, τα αποχιονιστικά των δήμων έριχναν στους δρόμους αλάτι για να μη σχηματιστεί παγετός. Οι δήμοι με ανακοινώσεις τους καλούσαν τους δημότες να προμηθευτούν από τις αποθήκες μικρές ποσότητες αλατιού, για προσωπική χρήση των πολιτών.

Η προσοχή τους εστιάζεται και στην προστασία των αστέγων και των ανθρώπων που χρήζουν βοήθειας. Για το λόγο αυτό, και με την συνδρομή των κοινωνικών υπηρεσιών τους, λειτουργούν οι θερμαινόμενοι χώροι που έχουν ήδη ανακοινωθεί από την Περιφέρεια.

Εξάλλου, σε συνεχή λειτουργία βρίσκονται ήδη και τα εκχιονιστικά οχήματα στην Πάρνηθα και στα άλλα ορεινά σημεία της Περιφέρειας από το πρώτο κύμα κακοκαιρίας. Σε πλήρη επιφυλακή και «δράση κατά περιοχή λειτουργούν τα αποχιονιστικά, ώστε να μην κλείσουν οι περιφερειακές και οι μεγάλες οδικές αρτηρίες από τη χιονόπτωση», ενημερώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ η υπεύθυνη Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Γιάννα Τσούπα.

«Με ομαλότητα εξελίσσεται το φαινόμενο» και στην βόρεια Αττική, βεβαιώνει από την πλευρά του ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Καραμέρος, κρατώντας κάποια επιφύλαξη για τη «διάρκεια της νύχτας». Όπως μας ενημέρωσε, ο ίδιος, στις 7 μ.μ. σημειώθηκε χιονόπτωση στους δήμους Αγ Παρασκευής, Κηφισιάς, Παπάγου, Χαλανδρίου, Βριλησσίων, Πεντέλης, με «τα εκχιονιστικά και τις ‘αλατιέρες’ της Περιφέρειας και των δήμων να διατηρούν ανοιχτούς τους δρόμους όπως και τις εισόδους-εξόδους των νοσοκομείων και των αμαξοστασίων των μέσων μαζικής μεταφοράς».

Στο έκτακτο Σ.Ο.Π.Π. της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής, ο αντιπεριφερειάρχης, Γιάννης Βασιλείου, επέστησε την προσοχή σε σημείο της Παλαιάς Εθνικής Οδού Αθηνών-Θηβών και συγκεκριμένα πλησίον του 40ου χλμ. που ακόμη δεν έχει επισκευαστεί, στο πλαίσιο της πλήρους απαγόρευσης διέλευσης βαρέως τύπου οχημάτων (άνω των 9 tn) σε όλο το μήκος της ΠΕΟΑΘ. 

Στη σύσκεψη, ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην ετοιμότητα κατάλληλων θερμαινόμενων χώρων για τη φιλοξενία και προστασία πολιτών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όσο αυτά διαρκέσουν. Ο αναπληρωτής προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας Δυτικής Αττικής, Ιωάννης Λειβαδάρος, παρουσίασε το σχέδιο αποχιονισμού, ενώ υπογράμμισε και την «ανάγκη ετοιμότητας των Συντονιστικών Τοπικών Οργάνων (Σ.Τ.Ο.) των δήμων».

Επίσης στην ανάγκη «24ωρης επικοινωνίας που πρέπει να υπάρχει μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων, για τον καλύτερο συντονισμό και την αποτελεσματικότερη ασφάλεια των συμπολιτών μας», αναφέρθηκε νωρίτερα και ο κ. Βασιλείου. Σε επικοινωνία μας για την εξελισσόμενη κακοκαιρία, ο αντιπεριφερειάρχης ανέφερε ότι «όλος ο μηχανισμός είναι σε ετοιμότητα» και ότι «μετά τις σχετικές αποφάσεις των δήμων θα παραμείνουν κλειστά όλα τα σχολεία της Δυτ. Περιφέρειας».

Σε έκτακτη επικοινωνία με τους δημάρχους και με την πολιτική προστασία των δήμων της περιφερειακής ενότητας Δυτικού Τομέα Αθηνών, ο αντιπεριφερειάρχης Σπύρος Τζόκας διαπίστωσε ότι υπάρχει επάρκεια αλατιού και εγρήγορση αναφορικά με τους θερμαινόμενους χώρους, ενώ για την λειτουργία ή μη των σχολικών μονάδων, πρότεινε οι ενδιαφερόμενοι να ενημερώνονται από τα αρμόδια γραφεία των δημάρχων.

Τέλος, ο αντιπεριφερειάρχης Αν. Αττικής, Πέτρος Φιλίππου, ενημερωμένος για την επικρατούσα κατάσταση από την κακοκαιρία στις περιοχές της χωρικής αρμοδιότητάς του, μας μετέφερε και τον σχετικό εφησυχασμό του αρμόδιου της Περιφέρειας από το κέντρο αποχιονισμού στη Μαλακάσα, σύμφωνα με τον οποίο, «προς το παρόν δεν συνέτρεχε λόγος ανησυχίας καθώς η χιονόπτωση εξελισσόταν σε ήπιο ρυθμό και τα αποχιονιστικά λειτουργούσαν συνεχώς ώστε να μην δημιουργηθούν προβλήματα».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα