Χίος: Έφθασαν οι πρώτοι Τούρκοι αστυνομικοί στην Ελλάδα

Χίος: Έφθασαν οι πρώτοι Τούρκοι αστυνομικοί στην Ελλάδα

Έφτασαν οι πρώτοι Τούρκοι αστυνομικοί - παρατηρητές στη χώρα μας για την ταυτοποίηση προσφύγων και μεταναστών. Αναλαμβάνουν δράση από σήμερα (Vid)

Το βράδυ της Κυριακής έφτασαν οι 6 Αξιωματικοί της Τουρκικής Αστυνομίας (υπάγονται στη Διεύθυνση Αλλοδαπών Σμύρνης) στο νησί της Χίου μέσω Cesme.

Οι Τούρκοι παρατηρητές θα εγκατασταθούν στο Hotspot της Χίου στην περιοχή του Χαλκειούς με σκοπό την επίβλεψη της διαδικασίας επανεισδοχής στη γείτονα χώρα.

Στην αίθουσα επιβατών του Τελωνείου της Χίου τους υποδέχθηκε ο Διοικητής της Ασφάλειας Γ. Κεβόπουλος συνοδευόμενος από στελέχη της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χίου.

Ακολούθως οι 6 Τούρκοι Αξιωματικοί, πρόκειται για 4 άνδρες και 2 γυναίκες, μετέβησαν συνοδεία περιπολικών σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης όπου και θα διαμείνουν για όσο διάστημα χρειαστεί.

Δεδομένου ότι την  πρώτη ημέρα εφαρμογής της συμφωνίας που υπέγραψε η Ε.Ε. με την Τουρκία στη Χίο αφίχθησαν πάνω από 800 άτομα, η Αστυνομική Διεύθυνση Χίου είναι έτοιμη να ζητήσει την άμεση επαναπροώθηση μεταναστών στα απέναντι παράλια, υπό το φόβο συσσώρευσης μη διαχειρίσιμου αριθμού στο hotspot του νησιού, το οποίο πλέον έχει μετατραπεί από Κέντρο Πρώτης Υποδοχής (ΚΕΠΥ) σε Κέντρο Κράτησης.

Να σημειωθεί ότι οι τελευταίοι πρόσφυγες  που παρέμεναν στο νησί από την προηγούμενη εβδομάδα μέχρι και το βράδυ του Σαββάτου, αναχώρησαν τόσο για την Ελευσίνα με το πλοίο Blue Star Patmos, όσο και με το πλοίο «Αριάδνη» για τον Πειραιά το βράδυ της Κυριακής.

Η άφιξη των 6 Τούρκων Αστυνομικών στη Χίο είναι η πρώτη που πραγματοποιείται σε ελληνικό νησί, ενώ ακολούθησε και η άφιξη 18 Αστυνομικών στη Λέσβο το πρωί της Δευτέρας από το Δικελί.

Λιμενικοί της Χίου άνοιξαν πυρ κατά Τούρκων διακινητών στις Οινούσσες

Στη σύλληψη δύο νεαρών Τούρκων διακινητών ηλικίας 27 και 21 ετών προχώρησαν άλλωστε οι Λιμενικοί της Χίου, όταν οι πρώτοι έγιναν αντιληπτοί αμέσως μετά την αποβίβαση 20 μεταναστών στη νησίδα της Παναγίας Οινουσσών.

Παρά τις προειδοποιήσεις των λιμενικών, με βολές στον αέρα, οι διακινητές επιχείρησαν να επιστρέψουν στα τουρκικά παράλια με αποτέλεσμα να ακολουθήσει καταδίωξη, κατά τη διάρκεια της οποίας η ελληνική ακτοφυλακή άνοιξε πυρ κατά του δουλεμπορικού σκάφους καταστρέφοντας τις μηχανές του. Να σημειωθεί ότι μέσα στο σκάφος των διακινητών υπήρχε μία οπλισμένη επαναληπτική καραμπίνα καθώς και μαχαίρι.

Στο λιμάνι της Ελευσίνας κατέπλευσε το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο “Ελευθέριος Βενιζέλος” με 1433 μετανάστες και πρόσφυγες

Στο λιμάνι της Ελευσίνας κατέπλευσε το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο “Ελευθέριος Βενιζέλος” με 1433 μετανάστες και πρόσφυγες. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι μετανάστες και πρόσφυγες θα οδηγηθούν με πούλμαν σε κέντρο προσωρινή φιλοξενίας στον Σκαραμαγκά.

Στο μεταξύ περίπου 200 μετανάστες και πρόσφυγες από τους 582 περίπου που έφθασαν το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά με το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο “Αριάδνη” μεταφέρθηκαν με πούλμαν σε κέντρα προσωρινής φιλοξενίας στη Ριτσώνα και στη Μαλακάσα.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα το λιμενικό σώμα τουλάχιστον 1344 μετανάστες και πρόσφυγες έχουν περισυνελεγεί από την Παρασκευή το πρωί 18/03 έως τη Δευτέρα το πρωί 21/03 σε 26 περιστατικά έρευνες και διάσωσης που έλαβαν χώρα στις θαλάσσιες περιοχές Λέσβου, Χίου και Σάμου.

Πηγή: politischios.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα