Χριστούγεννα: Το αυγολέμονο και ο “γάλλος” – Τα έθιμα της Κέρκυρας

Χριστούγεννα: Το αυγολέμονο και ο “γάλλος” – Τα έθιμα της Κέρκυρας
Κέρκυρα. Φωτό αρχείου. Eurokinissi

Επηρεασμένα από την ενετική κυριαρχία αλλά και τις ελληνικές παραδόσεις τα έθιμα που αναβιώνουν κάθε χρόνο στην Κέρκυρα.

Στην Κέρκυρα εξελίσσονται κάθε χρόνο έθιμα για τις γιορτές των Χριστουγέννων που η μοναδικότητα τους έγκειται στο ότι είναι επηρεασμένα από την ενετική κυριαρχία, από τις ελληνικές παραδόσεις και παράλληλα από την αυθεντικότητα των Ιονίων νήσων.

Χριστούγεννα με χρυσωμένα καρύδια και θαλασσόξυλα με χρυσές και ασημένιες κορδέλες

Όλα ξεκινούν από την καθαριότητα και το γυάλισμα των ασημικών στο σπίτι, καθώς τις μέρες των γιορτών όλα πρέπει να λάμπουν και το τραπέζι των Χριστουγέννων να ξεχωρίζει.

Στον εορταστικό διάκοσμο του σπιτιού, το χριστουγεννιάτικο δέντρο είναι στολισμένο καρύδια χρυσωμένα, φρούτα και πολύ βαμβάκι , ενώ στους τοίχους κρέμονται θαλασσόξυλα με χρυσές και ασημένιες κορδέλες.

Το χριστουγεννιάτικο αυγολέμονο και ο “γάλλος”

Ανήμερα των Χριστουγέννων βασικό έθιμο των Κερκυραίων είναι στο γιορτινό τραπέζι να σερβιριστεί η πηχτή σούπα «αυγολέμονο» που γίνεται με πολύ ρύζι βρασμένο στον ζωμό κότας και «παχιά» κρέμα αυγολέμονου με πολλά αυγά. Τη σούπα συνοδεύουν το χειροποίητο ψωμί και το «μποτσόνι» μία γεμάτη πήλινη κανάτα με κόκκινο κρασί νέας σοδειάς.

Το εορταστικό γεύμα θα συμπληρώσει η γαλοπούλα, ή γάλλος όπως τη λένε οι ντόπιοι, παραγεμισμένη με κάστανα και κουκουνάρια, ενώ τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων την τιμητική του έχει το «μπουτίνο» ένα κορφιάτικο παστίτσιο σκεπασμένο με γλυκιά κρούστα. Στο τραπέζι πάντα σερβίρεται στους καλεσμένους ντόπιο αρετσίνωτο κρασί, άσπρο ή μαύρο με «συκομαΐδα», μία νωπή πίτα από ξερά σύκα, ζυμωμένα με μούστο ή ούζο, πιπέρι, σπόρους μάραθου και ξύσμα λεμονιού.

Χριστουγεννιάτικα κερκυραϊκά κάλαντα

Στην Κέρκυρα τα κάλαντα των Χριστουγέννων τα λένε και την παραμονή, αλλά και ανήμερα της μεγάλη γιορτής. Οι στίχοι δεν είναι οι γνωστοί όπως ψάλλονται σε όλη την Ελλάδα αλλά είναι βασισμένοι στην επτανησιακή ιδιομορφία, καθώς εξιστορούν τη γέννηση του Χριστού και την οργή του Ηρώδη. «…Εκ τη Περσίας έρχονται τρεις μάγοι με τα δώρα άστρον λαμπρόν τους οδηγεί χωρίς να λείψει ώρα. Φτάσαντες εις Ιερουσαλήμ με πόθον ερωτώσι, που εγεννήθη ο Χριστός να παν να τον ευρώσι. Δια Χριστόν ως ήκουσεν ο βασιλεύς Ηρώδης, αμέσως εταράχτηκε κι έγινε θηριώδης. Κράζει τους Μάγους κ’ ερωτά πού ο Χριστός γεννάται – Εις Βηθλεέμ το Σπήλαιον ως η γραφή διηγάται…» αναφέρουν μεταξύ άλλων. Τα κάλαντα θα τραγουδιστούν από όλους, μικρούς και μεγάλους, από τους πολιτιστικούς συλλόγους των χωριών, από τις χορωδίες του νησιού, αλλά και από φιλαρμονικές του τόπου που έχουν ξεκινήσει τις πρόβες, από τις αρχές του Νοέμβρη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα