Χρυσή Αυγή: Απαλλαγή των κατηγορουμένων ζητά η εισαγγελέας για το "Συνεργείο" - "Δείχνει" τον νέο Ποινικό Κώδικα.

Στιγμιότυπο από τη δίκη της Χρυσής Αυγής
Στιγμιότυπο από τη δίκη της Χρυσής Αυγής EUROKINISSI

Χωρίς να προχωρήσει στην ουσία της επίθεσης κατά του κοινωνικού χώρου "Συνεργείο", η εισαγγελέας της έδρας πρότεινε την απαλλαγή των κατηγορουμένων υποστηρίζοντας πως "υπάρχουν κολλήματα δικονομικού χαρακτήρα" εξαιτίας του νέου Ποινικού Κώδικα.

Την απαλλαγή και των εννέα κατηγορουμένων, δίχως καν να μπει στην ουσία της υπόθεσης, επικαλούμενη το νέο Ποινικό Κώδικα, πρότεινε η εισαγγελέας του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας, όπου εκδικάζεται η επίθεση χρυσαυγιτών σε βάρος του κοινωνικού χώρου «Συνεργείο» το 2013 στην Ηλιούπολη.

Η εισαγγελική λειτουργός αναλύοντας όλα τα αδικήματα που έχουν αποδοθεί στους κατηγορούμενους, ανάμεσά τους ο ευρωβουλευτής Ιω. Λαγός και ο πρώην βουλευτής Νικ. Μίχος ζήτησε την παύση της ποινικής δίωξης. «Επειδή είμαστε σε μεταβατικό στάδιο με το νέο Ποινικό Κώδικα εξαντλώ την πρότασή μου στο δικονομικό σκέλος της υπόθεσης. Θεωρώ πως δεν χρειάζεται να αναφερθώ σε πραγματικά περιστατικά για τους κατηγορούμενος καθως υπάρχουν κολλήματα δικονομικού χαρακτήρα» ανέφερε η εισαγγελέας, θέση για την οποία είχε προδιαθέσεις από την αρχή της εισήγησης, όταν είπε: «ο νέος Ποινικός Κώδικας και ο νέος Κωδικας Ποινικής Δικονομίας έφεραν μεγάλες διαφοροποιήσεις και αλλαγές. Το κατά ποσο θα είναι επιτυχημένα θα φανεί στην πράξη».

ADVERTISING

Αναλυτικά, η εισαγγελέας αφού αρχικά προχώρησε σε μία εκτενή περιγραφή του ιστορικού τηα επίμαχης δικογραφίας, η οποία αρχειοθετήθηκε και στη συνέχεια ξεκίνησε από την αρχή καθώς είχαν χαθεί τα δικόγραφα, προχώρησε στη δικονομική ουσία.

Σύμφωνα με την εισαγγελική λειτουργό, υπό το πρίσμα του νέο ΠΚ:

- Η απρόκλητη φθορά ξένης ιδιοκτησίας: έχει καταργηθεί, θα πρέπει να μετατραπεί σε απλή φθορά ξένης ιδιοκτησίας και να κηρυχθεί απαράδεκτη η ποινική δίωξη αφού η έγκληση δεν υποβλήθηκε από τον ιδιοκτήτη του χώρου αλλά τον πολιτικώς ενάγοντα. Επίσης, για την πράξη που τιμωρείται με ποινή φυλάκισης έως 2 έτη ή χρηματική ποινή, έχει παύσει υφ’όρου η ποινική δίωξη, σύμφωνα με το νόμο 4411/2016.

- Η απρόκλητη επικίνδυνη σωματική βλάβη: «Θα πρέπει να εξετάσουμε αν πράγματι οι βλάβες του πολιτικού ενάγοντα ήταν επικίνδυνες. Ο ίδιος αρνήθηκε την εξέτασή του από ιατροδικαστή και δεν προσκομίστηκε ποτέ σχετική ιατρική βεβαίωση. Αναγκαστικά θα βασιστούμε στις καταθέσεις των μαρτύρων, οι οποίες είναι αντιφατικές και δεν δείχνουν το μέγεθος των βλαβών. Ο πολιτικώς ενάγων μίλησε για 15 άτομα που τον χτυπούσαν αλλά δεν έχουμε άλλη κατάθεση σχετική, δεν υπάρχουν αυτόπτες μάρτυρες». Σύμφωνα με την εισαγγελέα, η βλάβη του παθόντα δεν φέρει τα χαρακτηριστικά επικίνδυνης και για αυτό θα πρέπει να μετατραπεί η κατηγορία σε απλή σωματική που «ένεκα της απειλούμενης ποινής έχει παύσει υφ’ όρων».

- Η ηθική αυτουργία στις παραπάνω πράξεις: «οι κατηγορούμενοι θα πρέπει να απαλλαγούν αφού δεν μπορούμε να μιλάμε για ηθική αυτουργία αφού παύει η ποινική δίωξη ή καταργείται το κύριο αδίκημα».

- Η οπλοχρησία: εφόσον δεν υπάρχει καταδικαστική απόφαση για τις κύριες πράξεις, δεν τίθεται ζήτημα τέλεσης της οπλοχρησίας. Δεν προκύπτει ότι το όπλο χρησιμοποιήθηκε.

Αυτή την ώρα αγορεύουν οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Χρυσή Αυγή, Δίκη
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Χρυσή Αυγή: Η ώρα του εισαγγελέα για το "Συνεργείο"

Δίκη Χρυσής Αυγής: "Ήμουν 20 χρονών. Δεν είχα σώας τας φρένας, δεν ήξερα τι υπέγραφα"

Δίκη Χρυσής Αυγής: Εμμένουν στα "δεν ήμουν παρών" - Δεν δέχονται ούτε τις απολογίες τους

Δίκη Χρυσής Αυγής: Στο επίκεντρο η επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες

SHARE:

24Media Network