Δειπνώντας στο σκοτάδι: Μία κίνηση ενσυναίσθησης για ανθρώπους που στερούνται όρασης

Δειπνώντας στο σκοτάδι: Μία κίνηση ενσυναίσθησης για ανθρώπους που στερούνται όρασης
Από τα αριστερά προς τα δεξιά: Ο κ. Σπύρος Σπυρόπουλος Επικεφαλής του Τμήματος Οφθαλμολογίας Novartis Hellas, ο κ. Βαγγέλης Αυγουλάς Πρόεδρος και Ιδρυτής της ΑΜΚΕ «Με Άλλα Μάτια, η κα Sussanne Kohout Country President & Managing Director Novartis Hellas και ο Δρ. Γρηγόριος Ρομπόπουλος Chief Scientific Officer Novartis Hellas

Μια μοναδική εμπειρία ενσυναίσθησης από την ΑΜΚΕ "Με άλλα Μάτια". Μια νέα εμπειρία, ένα παιχνίδι, ένα στοίχημα.

Δείπνο στο σκοτάδι. Για πολλούς μια νέα εμπειρία, ένα παιχνίδι, ένα στοίχημα. Για αρκετούς όμως είναι τρόπος ζωής, καθημερινότητα, ανάγκη. Όπως το περπάτημα στο σκοτάδι, η εργασία στο σκοτάδι, οι σχέσεις στο σκοτάδι, η ζωή στο σκοτάδι. Αυτό βιώνουν εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο και για πολλούς από εμάς είναι δύσκολο να καταλάβουμε πως είναι να στερείσαι την αίσθηση της όρασης.

Με στόχο λοιπόν την ευαισθητοποίηση όλων μας για την κατανόηση τους τρόπου ζωής μια μεγάλης ομάδας συνανθρώπων μας, η Novartis Hellas και η Αστική Μη Κυβερνητική Εταιρεία “Με άλλα μάτια” διοργανώνουν το «Δείπνο στο Σκοτάδι». Το «Δείπνο στο Σκοτάδι» αποτελεί μία μοναδική βιωματική εμπειρία που μένει πραγματικά αξέχαστη. Ξυπνά κι οξύνει τις υπόλοιπες αισθήσεις, πλην της οράσεως, ενώ βοηθά επίσης τον κόσμο να ευαισθητοποιηθεί και να κατανοήσει καλύτερα την κατάσταση και την καθημερινότητα ανθρώπων που ζουν με απώλεια της όρασής τους.

Οι σερβιτόροι που καθοδηγούν και σερβίρουν τους καλεσμένους, είναι ειδικά εκπαιδευμένοι τυφλοί και βλέποντες εθελοντές, στα πρότυπα των Ευρωπαϊκών προτύπων «Dinner in The Dark». Οι παρευρισκόμενοι, καλούνται να δειπνήσουν στο απόλυτο σκοτάδι, χρησιμοποιώντας τις υπόλοιπες αισθήσεις τους, όπως η αφή και η όσφρηση, λαμβανομένων εκ των προτέρων όλων των απαραίτητων μέτρων ασφαλείας βάσει ευρωπαϊκών προδιαγραφών. Μέχρι σήμερα, τη διοργάνωση έχουν απολαύσει πάνω από 2.800 άτομα ανά την Ελλάδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ένας στους 5 ανθρώπους αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα όρασης και καθώς ο πληθυσμός της Γης αυξάνεται και γηράσκει, τα προβλήματα όρασης θα αυξάνονται ακόμη περισσότερο. Σε αυτό τον τομέα η εταιρεία Novartis διαθέτει σημαντική εξειδίκευση και μάλιστα κατέχει ισχυρά μερίδια αγοράς. Κατέχει τη δεύτερη θέση παγκοσμίως σε παθήσεις του αμφιβληστροειδούς και στο γλαύκωμα, καθώς και την πρώτη θέση σε αντιφλεγμονώδη, αντιμολυσματικά και αντιαλλεργικά σκευάσματα για τα μάτια. Μάλιστα έχει προχωρήσει δυναμικά με γονιδιακή θεραπεία για σπάνια κληρονομική αμφιβλήστροειδοπάθεια, ενώ υπάρχουν και κλινικές μελέτες για την αντιμετώπιση της πρεσβυωπία με φαρμακευτικό σκεύασμα.

Μέσω της δυναμικής ενασχόλησής της με την οφθαλμολογία, η εταιρεία ενισχύει τη δράση της ΑΜΚΕ “Με άλλα Μάτια” μέσω της οργάνωσης των δείπνων στο σκοτάδι. Πραγματικά η συγκεκριμένη εμπειρία είναι μοναδική. Όλοι όσοι τη βιώσαμε πετύχαμε έστω σε ένα μικρό βαθμό ενσυναίσθηση της τυφλότητας. Όσο και αν ξέραμε την παροδικότητα της εμπειρία και την μόλις μίας ώρας “τύφλωσή” μας, κατανοήσαμε πως η δυσκολία για μια απλή καθημερινή ανθρώπινη πράξη όπως η λήψη της τροφής είναι πολύ διαφορετική. Αλλά και δυνατή επίσης. Κατανοήσαμε ότι το σημαντικότερο δεν είναι να βοηθάμε μόνο τους ανθρώπους που δε βλέπουν.ή που βλέπουν με δυσκολία, αλλά να τους κατανοούμε και να νοιώθουμε τις ανάγκες τους

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα