Δεν θα πραγματοποιηθούν οι εκδηλώσεις του “Αθήνα Ελεύθερη” φέτος – Καμία ενημέρωση από Δήμο, Περιφέρεια, ΕΡΤ

Δεν θα πραγματοποιηθούν οι εκδηλώσεις του “Αθήνα Ελεύθερη” φέτος – Καμία ενημέρωση από Δήμο, Περιφέρεια, ΕΡΤ
Iστορικός περίπατος στο πλαίσιο των εκδηλώσεων "Αθήνα Ελεύθερη"

Λόγω κορονοϊού, δεν θα πραγματοποιηθούν εφέτος οι εκδηλώσεις του "Αθήνα Ελεύθερη" για την απελευθέρωση της πόλης από τους Ναζί και ενώ βρισκόμαστε λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση της ιστορικής απόφασης για τη Χρυσή Αυγή.

Μετά από πέντε χρόνια συνεχούς παρουσίας στα δημόσια δρώμενα της πόλης, οι εκδηλώσεις για την Απελευθέρωση της Αθήνας από τους Ναζί υπό την ομπρέλα του “Αθήνα Ελεύθερη” φαίνεται ότι εφέτος δεν θα πραγματοποιηθούν.

Γράφουμε φαίνεται γιατί προσώρας δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση από τους πέντε μεγάλους δημόσιους φορείς υπό την αιγίδα των οποίων λάμβαναν χώρα οι εκδηλώσεις από το 2015 έως και το 2019. Μιλάμε για το Δήμο της Αθήνας, την Περιφέρεια Αττικής, την ΕΡΤ, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους και το ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για το κοινοβουλευτισμό.

Μέχρι και πέρυσι τέτοιες ημέρες και με αποκορύφωμα την 12η Οκτωβρίου, ημέρα που οι Ναζί εγκατέλειψαν ηττημένοι την Αθήνα το 1944, η πόλη βρισκόταν σ’ έναν οργασμό εκδηλώσεων ιστορικής μνήμης. Οι κάτοικοι αγκάλιασαν όλο το πλέγμα των δράσεων οι οποίες έτειναν να γίνουν θεσμός για την πρωτεύουσα. Και εφέτος ξαφνικά σιωπή.

Προφανώς υπάρχει η πανδημία και η μεγάλη αλλαγή στις καθημερινές μας συνήθειες, ιδιαίτερα στο δημόσιο χώρο. Ομως οι φορείς υπό την αιγίδα των οποίων “έτρεχαν” οι εκδηλώσεις διαθέτουν αν μην τι άλλο την τεχνογνωσία έτσι ώστε να προσαρμοζόταν το πρόγραμμα στις νέες, covid-19 απαιτήσεις. Και ειδικά η ΕΡΤ θα μπορούσε να παίξει κομβικό ρόλο στο κομμάτι αυτό. Ομως, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα.

Η έλλειψη των εκδηλώσεων, ειδικά εφέτος, φαντάζει εντελώς παράταιρη. Λίγες ημέρες μόνο νωρίτερα, οι Αθηναίοι πανηγύρισαν στους δρόμους τη δικαστική απόφαση που χαρακτήριζε εγκληματική οργάνωση το νεοναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής. Ηταν, λοιπόν, μία τεράστια ευκαιρία να συνδεθεί το χθες με το σήμερα και η μεγάλη, ιστορική στιγμή της απελευθέρωσης της πρωτεύουσας με τη δικαστική απόφαση-σταθμός.

Το (πολύ μεγάλο και εν πολλοίς ανεξήγητο) κενό θα καλυφθεί εφέτος από την ιδιωτική πρωτοβουλία. Ο γνωστός ιστορικός Μενέλαος Χαραλαμπίδης θα διοργανώσει δύο εκπομπές (livestreaming) αφιερωμένες στον αντιστασιακό αγώνα.

Ο ιστορικός αντλεί υλικό από την έκθεση «14 Ιστορίες Αντίστασης», που έγινε στο πλαίσιο των παραπάνω δράσεων Δημόσιας Ιστορίας και είχα την επιμέλειά της μαζί με τον συνάδελφό του Γιάννη Γκλαβίνα.

Η πρώτη εκπομπή θα γίνει τη Δευτέρα 12/10 στις 7 το απόγευμα ζωντανά στη σελίδα του Μενέλαου Χαραλαμπίδη στο facebook.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα