Δικαστές-Εισαγγελείς για Κουκάκι: Αστυνομία και υπουργοί προσπαθούν να παρέμβουν στη Δικαιοσύνη

Δικαστές-Εισαγγελείς για Κουκάκι: Αστυνομία και υπουργοί προσπαθούν να παρέμβουν στη Δικαιοσύνη
Ανακατάληψη του κτηρίου στον αριθμό 45 της οδού Ματρόζου, στο Κουκάκι, από αντιεξουσιαστές το Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2020. (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) Eurokinissi

"Οι Δικαστικοί και Εισαγγελικοί Λειτουργοί ενεργούν σύμφωνα με το προσκομιζόμενο αποδεικτικό υλικό" αναφέρει η Ένωση Δικαστών - Εισαγγελέων για τα πειστήρια των ποινών για το Κουκάκι.

Με σκληρή ανακοίνωσή της η Ένωση Δικαστών – Εισαγγελέων τοποθετείται σχετικά με το αίτημα της Ένωσης αστυνομικών υπαλλήλων να γίνει πειθαρχικός έλεγχος του εισαγγελέα που ήταν στα πρόσφατα επεισόδια της ανακατάληψης κτιρίου στο Κουκάκι, με αφορμή την απόδοση ποινών περί των αδικημάτων, μετά τη δίωξη που ασκήθηκε σε αντιεξουσιαστές.

Συγκεκριμένα, η Ένωση Αστυνομικών υπαλλήλων βρέθηκε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, ζητώντας την μετατροπή των κατηγοριών που έχουν απαγγελθεί από  πλημμέλημα σε κακούργημα, καθώς όπως επισημαίνει, “τυποποιείται τόσο το αδίκημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας όσο και αυτό της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης”. Μάλιστα, στράφηκε ευθέως κατά των εισαγγελικών αρχών υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να ελεγχθούν πειθαρχικά οι εισαγγελείς που άσκησαν τις πλημμεληματικές διώξεις.

Από την Τετάρτη η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών έχει εκδώσει ανακοίνωση, συμφωνία με την οποία οι ασκηθείσες πλημμεληματικές διώξεις είναι αποτέλεσμα του προανακριτικού υλικού που συνέταξε η Αστυνομία.

Η Ένωση Δικαστών – Εισαγγελέων τονίζει σε σημερινή ανακοίνωσή της πως “οι Δικαστικοί και Εισαγγελικοί Λειτουργοί ενεργούν σύμφωνα με το προσκομιζόμενο αποδεικτικό υλικό και τα στοιχεία που υπάρχουν στην δικογραφία”, ενώ καταγγέλλει πως υπουργοί της κυβέρνησης και εκπρόσωποι των αστυνομικών υπαλλήλων “πίεσαν προς τροποποίηση των διώξεων”, προσπαθώντας να παρέμβουν στη δικαιοσύνη.

“Έφθασε μάλιστα Ένωση αστυνομικών υπαλλήλων στο εξωφρενικό σημείο να ζητά τον πειθαρχικό έλεγχο Εισαγγελέα, γιατί δεν άσκησε δίωξη έτσι όπως οι ίδιοι θα επιθυμούσαν” σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Ανακατάληψη του κτηρίου στον αριθμό 45 της οδού Ματρόζου, στο Κουκάκι, από αντιεξουσιαστές το Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2020. (EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ) Eurokinissi
 

Η ανακοίνωση της Ένωσης “για την αμφισβήτηση των ποινικών διώξεων στο Κουκάκι”:

“Επιχειρήθηκε τις τελευταίες ημέρες συντονισμένα τόσο από Υπουργούς της Κυβέρνησης όσο και από εκπροσώπους των αστυνομικών υπαλλήλων μία έμμεση πίεση στους Εισαγγελικούς Λειτουργούς για τροποποίηση των ποινικών διώξεων που έχουν ήδη ασκηθεί σε βαθμό πλημμελήματος, προκειμένου να χαρακτηριστούν ως κακουργήματα συγκεκριμένες κατηγορίες υποθέσεων, που αφορούν επιθέσεις σε βάρος αστυνομικών.

Έφθασε μάλιστα Ένωση αστυνομικών υπαλλήλων στο εξωφρενικό σημείο να ζητά τον πειθαρχικό έλεγχο Εισαγγελέα, γιατί δεν άσκησε δίωξη έτσι όπως οι ίδιοι θα επιθυμούσαν.

Δεν έχει γίνει ακόμα κατανοητό ότι οι Δικαστικοί και Εισαγγελικοί Λειτουργοί ενεργούν σύμφωνα με το προσκομιζόμενο αποδεικτικό υλικό και τα στοιχεία που υπάρχουν στην δικογραφία.

Τηρούν απαρέγκλιτα τη νομιμότητα και δεν αυθαιρετούν ούτε ενεργούν με βάση την πολιτική συγκυρία και τα κελεύσματα της επικαιρότητας. Η κρίση τους για την υπαγωγή μιας πράξης σε συγκεκριμένη νομοτυπική μορφή αδικήματος είναι κρίση επιστημονική βασισμένη σε πορίσματα της νομικής θεωρίας και της νομολογίας και δεν μπορεί να γίνεται αντικείμενο διαπραγμάτευσης πολύ περισσότερο με όρους συναισθηματικούς και άρα αντιεπιστημονικούς.

Καλούνται άλλη μια φορά να συνεχίσουν να επιτελούν το καθήκον τους κλείνοντας τα αυτιά σε προτροπές και εκφοβισμούς”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version