e-Πινάκιο: “Άνοιξε” η πλατφόρμα ηλεκτρονικής παρακολούθησης δικών

e-Πινάκιο: “Άνοιξε” η πλατφόρμα ηλεκτρονικής παρακολούθησης δικών
Δικαστήρια της Ευελπίδων eurokinissi

Εγκαινιάστηκε σήμερα το dikes.moj.gov.gr. Σε πραγματικό χρόνο από υπολογιστή, tablet ή smartphone η παρακολούθηση της πορείας των δικών.

Ένα «κλικ» απόσταση είναι πλέον η παρακολούθηση της πορεία του πινακίου σε κάθε δικαστήριο του Πρωτοδικείου της Αθήνας. Πριν λίγο εγκαινιάστηκε στα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων το dikes.moj.gov.gr, με το οποίο ο κάθε ενδιαφερόμενος θα μπορεί να παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο από υπολογιστή, tablet ή smartphone την πορεία των δικών.

Τα ηλεκτρονικά πινάκια έγιναν δεκτά με χειροκροτήματα από τους δικηγόρους, δικαστικούς υπαλλήλους και δικαστικούς λειτουργούς, παρουσία των υπουργών Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερακάκη. «Το συγκεκριμένο έργο μας φέρνει πιο κοντά στην ψηφιακή εποχή και είναι μια μεγάλη στιγμή για το νομικό κόσμο της χώρας και τους δικηγόρους. Ευχαριστώ τον κύριο Πιερρακάκη γιατί όταν του ζητάμε κάτι για την δικαιοσύνη ανταποκρίνεται πάντα και άμεσα» ανέφερε ο Κ. Τσιάρας, ενώ ο Κ. Πιερρακάκης επεσήμανε την σημαντικότητα του έργου. Το έργο αναμένεται να επεκταθεί σύντομα και στα πρωτοδικεία Πειραιά, Χαλκίδας και Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με το υπουργείο δικαιοσύνης, αντικείμενο του έργου με τίτλο «Υποσύστημα ενημέρωσης πολιτών για την πορεία των εκθεμάτων των Δικαστηρίων – Πιλοτική Εφαρμογή στο Πρωτοδικείο Αθηνών» είναι η ενημέρωση των ενδιαφερομένων(διαδίκων, μαρτύρων, πολιτών εν γένει) μέσω Διαδικτύου, σε πραγματικό χρόνο, των εκθεμάτων(πινακίων) των δικαστικών υποθέσεων και της πορείας διεξαγωγής των δικών του Πρωτοδικείου Αθηνών.

Οι ενδιαφερόμενοι δύνανται να αναζητήσουν την δίκη/υπόθεση ενδιαφέροντος τους, μέσω αριθμού κτηρίου, αριθμού αίθουσας ή κωδικού πινακίου. Έτσι δίνεται η δυνατότητα να γνωρίζουν σε πραγματικό χρόνο ποια υπόθεση εκδικάζεται σε συγκεκριμένο πινάκιο/αίθουσα/κτήριο του Πρωτοδικείου Αθηνών για την τρέχουσα ημερομηνία και μόνο, καθώς και για την πορεία των υποθέσεων της ημέρας (υποθέσεις που έχουν δικαστεί, που πρόκειται να δικαστούν ή που δεν θα δικαστούν και ανήκουν στο ίδιο πινάκιο).

Η υπηρεσία μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όλους τους Πολίτες χωρίς εγγραφή ή προσωποποιημένη σύνδεση. Οι πληροφορίες που παρουσιάζονται είναι ανώνυμες, κατ’ εφαρμογή του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων (GDPR). Η ενημέρωση πραγματοποιείται μέσω της άντλησης της πληροφορίας σε πραγματικό χρόνο από το Ολοκληρωμένο Σύστημα Πρακτικών των Δικαστηρίων(ΟΣΠΔ) βάσει των καταχωρήσεων διεξαγωγής των αντίστοιχων συνεδριάσεων από τους Γραμματείς της έδρας και παρέχεται στους ενδιαφερόμενους μέσω ειδικής web εφαρμογής (λειτουργικά συμβατή με όλους του δημοφιλείς φυλλομετρητές (Safari, Chrome, Firefox, Edge). Η εφαρμογή είναι προσβάσιμη από ηλεκτρονικούς υπολογιστές (σταθερούς ή φορητούς/laptops) ή/και από smartphones.

Να σημειωθεί ότι η μετάδοση των δεδομένων έχει καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και η τυχόν ακούσια ανακρίβεια δεν επιφέρει έννομες συνέπειες. Η διαδικασία αυτή εντάσσεται στην ευαισθητοποίηση του πληθυσμού, στην αποφυγή συνωστισμού στις αίθουσες του Πρωτοδικείου Αθηνών και στην ομαλότερη ροή των ποινικών και αστικών διαδικασιών.»

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα