Δίκη Χρυσής Αυγής: Αντίστροφη μέτρηση για τις ποινές

Δίκη Χρυσής Αυγής: Αντίστροφη μέτρηση για τις ποινές
Στιγμιότυπο από την δίκη της Χρυσής Αυγής Eurokinissi

Το μεσημέρι της Τετάρτης θα εκφωνηθούν από το δικαστήριο οι ποινές των καταδικασθέντων στην δίκη της εγκληματικής οργάνωσης.

Αντίστροφα μετρά πλέον χρόνο για την απόφαση επί των ποινών σε βάρος των καταδικασθέντων για την εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή. Το δικαστήριο ύστερα από μια πολύωρη διαδικασία, διέκοψε τη συνεδρίαση για την Τετάρτη 12 το μεσημέρι, προκειμένου να εκφωνήσει τις ποινές που θα λάβουν για κάθε αδίκημα όσοι έχουν κηρυχθεί ένοχοι.

Ήδη, η εισαγγελέας της έδρας εκφώνησε την εισήγησή της, προτείνοντας για τον ηγέτη της Χρυσής Αυγής, Νίκο Μιχαλολιάκο, και τους υπόλοιπους έξι καταδικασθέντες ως διευθυντές της εγκληματικής οργάνωσης (Κασιδιάρη, Λαγό, Παππα, Γερμενή, Παναγιώταρο και Ματθαιοπουλο) σε ποινή κάθειρξης 13 ετών, κινούμενη μέσα στο πλαίσιο ποινής 5-15 που ορίζει ο νόμος.

Αντίστοιχα, η Αδαμαντία Οικονόμου πρότεινε για τους καταδικασθέντες για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση -ανάμεσά τους και τους βουλευτές Ηλιόπουλο, Μπαρμπαρούση, Ζαρούλια, Γρέγο, Ζησιμόπουλος, Κουζηλος, Κουκούτσης- την επιβολή ποινής κάθειρξης 7 έτη, ενώ σε όσους έχει αναγνωριστεί ελαφρυντικό -βουλευτές και μη- (όπως οι Αλεξόπουλος, Αρβανίτης, Μίχος και Μπούκουρας) να τους επιβληθεί ποινή φυλάκισης 5 έτη.

Για τον Γιώργο Ρουπακιά, τον δολοφόνο του Παύλου Φύσσα, η εισήγηση ήταν τα ισόβια δεσμά για την ανθρωποκτονία και για την ένταξη σε εγκληματική οργάνωση κάθειρξη 7 ετών.

Η εισαγγελική λειτουργός επίσης ζήτησε: 

  • για τους κατηγορουμένους της υπόθεσης δολοφονίας του Παύλου Φύσσα που καταδικάστηκαν για συνεργεία στην ανθρωποκτονία, ποινή κάθειρξης 8 ετών. Συγκεκριμένα, για τον πυρηνάρχη Νίκαιας Γιώργο Πατελη προτάθηκε ποινή κάθειρξης 8 ετών για την συνεργεία σε ανθρωποκτονια και 7 έτη για την ένταξη σε εγκληματική οργάνωση. Σε όσους έλαβαν ελαφρυντικό η προτεινόμενη ποινή είναι τα 6 έτη κάθειρξης.
  • Για την υπόθεση της επίθεσης σε βάρος των Αιγυπτίων αλιεργατών η εισαγγελέας πρότεινε ποινές κάθειρξης από 7-10 χρόνια για απόπειρα ανθρωποκτονίας. Για τον πυρηνάρχη Περάματος Αναστάσιο Πανταζή ζητά ποινή κάθειρξης 10 ετών για την απόπειρα ανθρωποκτονίας και 7 ετών κάθειρξης για την ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.
  • Για την επίθεση σε βάρος των αφισοκολλητών του ΠΑΜΕ ζητά να επιβληθεί ποινή 10 μηνών φυλάκισης για το αδίκημα της σωματικής βλάβης για κάθε θύμα. Εξαίρεση αποτελεί ο Χρήστος Χατζιδάκης ο οποίος έλαβε ελαφρυντικό και για αυτόν ζητά ποινή φυλάκισης 6 μηνών για κάθε πράξη.
  • Για το αδίκημα της οπλοφορίας η εισαγγελέα πρότεινε ποινή φυλάκισης από 6-18 μήνες κατά περίπτωση και χρηματικές ποινές. Μεταξύ των καταδικασθέντων για αυτό το αδίκημα είναι ο Νίκος Μιχαλολιακος, ο Ηλίας Κασιδιάρης, ο Γιάννης Λαγός, Γιώργος Γερμενής και Νίκος Μίχος.

Ακολούθησαν οι αγορεύσεις της υπεράσπισης γύρω από τις ποινές, με τον Τάκη Μιχαλόλια, συνήγορο του Νίκου Μιχαλολιάκου να αναφέρει στο δικαστήριο: «Την ιστορία δεν θα τη γραψουν μονο οι μέλισσες αλλά και οι λύκοι. Μέχρι τώρα δεν την έγραφαν οι μέλισσες, αλλά και οι κηφήνες. Πρεπει να εξοντώσουμε την οικογένεια Μιχαλολιάκου γιατί έτσι θέλουν τα ΜΜΕ. Με την επιμέτρηση της ποινής, πρέπει να πειτε ενα ηχηρό σκάσε σε όλους αυτούς που δικαζουν την απόφαση».

Από την πλευρά του, ο έτερος υπερασπιστής Νικ. Μιχαλολιάκου είπε πως ο εντολέας του «ήταν πάντα στη διαφάνεια, τον ήξερε όλος ο κόσμος, δεν αλλαξε γραμμή πλεύσης ούτε στο παραμικρό». Και συνέχισε: «Πως ξαφνικά για το διάστημα 2008-2013 δημιούργησε αυτή τη δράση ώστε να του πείτε ότι αποφάσισε να γίνει διευθυντής. Θεωρώ ότι ειναι δεδομένο ότι πρέπει να έχει το ελάχιστο και ανεξαρτήτως του νομικού πλαισίου θα διαλύσετε ο κάθε υπόνοια οποιοδήποτε τρίτου εντός εκτός μεγάρων, δημοσιογράφων, συναδέλφων ότι η προσέγγιση του δικαστηρίου Σας είχε να κανει με κάτι άλλο περα από την απόδοση Δικαιοσύνης».

Μεταξύ άλλων, η υπεράσπιση του Ηλ. Κασιδιάρη αναρωτήθηκε: «Γιατί ειναι διευθυντής; Επειδή ήταν εκπρόσωπος Τύπου; Επειδή εκανε χειρονομίες επειδή είχε λόγο; Τί πρεπει να σταθμιστεί για τα αίτια που τον ώθησαν να διευθύνει σε εγκληματική οργάνωση; Αυτό εκλιπαρώ μία εβδομάδα, το σπέρμα της αιτιολογίας σας. Το ποινικό μας σύστημα έχασε με αυτό που έγινε. Δυστυχώς. Ζητώ το ελάχιστο».

«Ο εντολέας μου δεν θα ζητήσει συγγνώμη για τους αγώνες του, ο ελληνικός λαός τον εξέλεξε να τον εκπροσωπήσει στο Ευρωκοινοβουλίου. Η ποινή είναι δυσανάλογη για τη συγκεκριμένη υπόθεση συγκριτικά με άλλες υποθέσεις που έχουν περάσει» ανέφερε η υπεράσπιση του Ιω. Λαγού.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα