Δίκη Χρυσής Αυγής: “Δεν ευσταθεί ότι σκότωσαν τον Φύσσα γιατί έμεινε τελευταίος”

Δίκη Χρυσής Αυγής: “Δεν ευσταθεί ότι σκότωσαν τον Φύσσα γιατί έμεινε τελευταίος”
Δίκη Χρυσής Αυγής ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Ολοκληρώθηκε ο σχολιασμός των καταθέσεων για την δολοφονία Φύσσα από την Υποστήριξη της Κατηγορίας. Ο λόγος στην υπεράσπιση που αναμένεται να ολοκλήρωσει τον σχολιασμό την Δευτέρα.

Ολοκληρώθηκε κατά την σημερινή συνεδρίαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ο σχολιασμός των συνηγόρων προς Υποστήριξη της Κατηγορίας επί των καταθέσεων για την δολοφονία του Παύλου Φύσσα από την εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή.

Η διαδικασία, που καθυστέρησε καθώς ενώ είχε ξεκινήσει διακόπηκε για γίνει έλεγχος ασφαλείας σε ύποπτο αντικείμενο στην είσοδο του Εφετείου, συνεχίστηκε με τις τοποθετήσεις των συνηγόρων των Αιγύπτιων Ψαράδων Θανάση Καμπαγιάννη, Κώστα Παπαδάκη και Κώστα Σκαρμέα οι οποίοι τόνισαν πως η θανατηφόρα επίθεση στον μουσικό αποτελεί περιστατικό τάγματος εφόδου που έδρασε απολύτως οργανωμένα και πειθαρχημένα.

“Δεν ήταν οι δράστες, απλά μέλη της Χρυσής Αυγής, αλλά η Χρυσή Αυγή ήταν ο δράστης αυτής της επίθεσης” τόνισε στην αρχή της τοποθέτησης του ο κ. Καμπαγιάννης.

Ο συνήγορος παρέθεσε όλα τα σημεία των καταθέσεων που ακούστηκαν στο δικαστήριο που, όπως τόνισε, καταδεικνύει πως η δολοφονία Φύσσα είναι το κορύφωμα μίας “πολυπρόσωπης καταδρομικής επίθεσης” που πρέπει να λάβει υπόψη του το δικαστήριο.

Είπε μάλιστα ο κ. Καμπαγιάννης τονίζοντας πως ο δράστης της δολοφονίας Γιώργος Ρουπακιάς δεν ήταν στο καφέ, από όπου ξεκίνησαν τα γεγονότα εκείνης της νύχτας: “Έχοντας τις ιδιότητες που είχε ο Ρουπακιάς, μέλος του πενταμελούς της τοπικής της Νίκαιας, σκέφτομαι πόσο πιο δύσκολο θα ήταν να αποδειχθεί ο οργανωμένος χαρακτήρας της επίθεσης αν ο Ρουπακιάς ήταν στο «Κοράλλι» εκείνο το βράδυ”.

Ο κ. Καμπαγιάννης, που διακόπηκε αρκετές φορές τόσο από τον Γιάννη Λαγό όσο και από συνηγόρους υπεράσπισης, υπογράμμισε ότι η επίθεση στελεχώθηκε μέσω της ενεργοποίησης του κομματικού μηχανισμού της Χρυσής Αυγής και στηλίτευσε την προσπάθεια της πλευράς των κατηγορουμένων να αναγάγει το περιστατικό σε “κάτι που έγινε μέσα στο “Κοράλλι””.

Επεσήμανε επίσης πως η ομάδα που κλήθηκε μέσω της ειδοποίησης του παρόντα στο “Κοράλλι” κατηγορούμενου Ιωάννη Άγγου “δεν ήταν φίλοι του αλλά ομάδα με σταθερά χαρακτηριστικά” που σύμφωνα με κατάθεση μάρτυρα αστυνομικού που είπε ότι την είχε δει σε εκδήλωση στην Νίκαια,“είχε συσταθεί ως ασφάλεια των γραφείων της Χρυσής Αυγής. Ήταν μια οργανωμένη ομάδα που αποτελούσε την ομάδα ασφάλειας των γραφείων της Χρυσής Αυγής. Αυτή η ομάδα που λέμε εμείς τάγμα εφόδου. Ο κ. Λαγός την γνωρίζει πολύ καλά αφού αυτός τη δημιούργησε, το ίδιο και ο Κασιδιάρης. Υπάρχει ομάδα κυρία πρόεδρε, το δείχνει το βίντεο για το οποίο σας κατέθεσε η κ. Φύσσα και είναι και στα αναγνωστέα, αποδεικνύει τον τρόπο λειτουργίας της συγκεκριμένης ομάδας και αποδεικνύει ότι υπήρχε σχέδιο το οποίο υλοποιήθηκε εκείνο το βράδυ” τόνισε και συμπλήρωσε λίγο μετά:“Προέκυψε ο οργανωμένος χαρακτήρας της επίθεσης με ένα modus operandi το οποίο θα το δείτε ξανά και ξανά και στις υπόλοιπες υποθέσεις που θα απασχολήσουν το δικαστήριό σας”.

Σε άλλο σημείο της τοποθέτησης του, ο κ. Καμπαγιάννης σχολιάζοντας την στάση των αστυνομικών εκείνη τη νύχτα τόνισε πως η δολοφονία έγινε παρόντων των αστυνομικών και αυτό είναι πειθαρχικά έως και ποινικά ελεγκτέο και γι’ αυτό οι αστυνομικοί προσπαθούν με τις καταθέσεις τους να το λειάνουν αυτό. Όλοι οι τρίτοι μάρτυρες, όμως, καταθέτουν ότι ήταν παρόντες οι αστυνομικοί που προσπαθούν να εξηγήσουν γιατί δεν έκαναν συλλήψεις πλην του Ρουπακιά. Οκτώ ένστολοι και ένοπλοι αισθάνθηκαν φόβο απέναντι σε αυτή την ομάδα”.

Τέλος ο κ. Καμπαγιάννης αναφέρθηκε εκτενώς στο θέμα της στοχοποίησης του Φύσσα λέγοντας πως στο κατηγορητήριο περιγράφονται οι στόχοι της Χρυσής Αυγής: μετανάστες, πρόσφυγες, πολιτικοί αντίπαλοι και οι θεωρούμενοι ως αντιφρονούντες, όπως η παρέα του Π. Φύσσα, που είναι διαρκής στόχος. Εκείνο το βράδυ η παρέα του Φύσσα στοχοποιήθηκε ως “αναρχοάπλυτοι”. Εκείνο το βράδυ ο Φύσσας στοχοποιήθηκε ως ο πιο δυνατός της παρέας του αλλά και επειδή τον ήξεραν! Το λένε οι ίδιοι οι κατηγορούμενοι. Λένε οι ίδιοι «το ξέραμε το “μπαστάρδι”», μας το κατέθεσε η κ. Φύσσα. Στο πρωτόδικο αυτά δεν τα ήξερε η οικογένεια και είχαν πει ότι δεν τον ήξεραν, όμως στη συνέχεια βγήκαν οι συνομιλίες”.

Και ο κ. Σκαρμέας στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε “στο modus operandi που είχε εκείνη την περίοδο η Χρυσή Αυγή η οποία στοχοποιούσε διά της βίας τους πολιτικούς της αντιπάλους. Μόλις εντόπισαν τον Φύσσα και την παρέα του, μέσα σε 20′ συγκεντρώθηκαν έξω από το «Κοράλλι 30-40 άτομα. Πάντα πολλοί εναντίον λίγων και αυτό είναι σημαντικό γιατί έτσι είναι όλες οι επιθέσεις της Χρυσής Αυγής, περιμένουν να γίνουν πολλοί για να επιτεθούν”.

Ο συνήγορος τόνισε πως ο Ρουπακιάς πήγε κατευθείαν στον Φύσσα, γεγονός που αποδεικνύει ότι είχε εντολή, διότι “αν δεν είχε εντολή γιατί δεν πήγε και στα άλλα 2 παιδιά (φίλοι του μουσικού) που ήταν κάτω, τραυματισμένα; Δεν ευσταθεί ότι τον σκότωσαν γιατί έμεινε τελευταίος. Τελευταίοι και πιο εύκολοι στόχοι ήταν ο Κοντονικόλας και ο Μελαχροινόπουλος ο Ρουπακιάς δεν έκανε την παραμικρή κίνηση προς αυτούς αλλά πήγε κατευθείαν στον Φύσσα”.

Ο κ. Σκαρμέας τόνισε πως ο ισχυρισμός περί αντιπαράθεσης μέσα στο “Κοράλλι” δεν ευσταθεί και τόνισε πως δράστης της επίθεσης είναι η Χρυσή Αυγή: “Το «είμαι δικός σας», που είπε ο Ρουπακιάς, δείχνει ότι ο δράστης εκείνης της επίθεσης είναι η Χρυσή Αυγή και όχι ο Ρουπακιάς. Και αυτό που λέει εδώ ο Λαγός, ότι «είμαστε τόσοι αθώοι άνθρωποι στη φυλακή», δείχνει ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι έδρασαν όλοι μαζί εκείνο το βράδυ για τη δολοφονία του Φύσσα”.

Ο κ. Κώστας Παπαδάκης αφιέρωσε την τοποθέτηση του στον εκλιπόντα Ανδρέα Τζέλλη που παραστάθηκε στην οικογένεια Φύσσα στην πρώτη δίκη.

Εξέφρασε επίσης την αποδοκιμασία του τόσο στις προκλήσεις του Κωνσταντίνου Πλέυρη “ενάντια στην κ. Φύσσα και ήδη έχει επιληφθεί ο ΔΣΑ και μας έχει απαλλάξει από την παρουσία του” ενώ αναφέρθηκε και στην στάση της υπεράσπισης: “Τοποθετήσεις πριν την ερώτηση, διακοπή του μάρτυρα όταν απαντά, μπούλινγκ, κλίμα κερκίδας, απαξίωσης, ειρωνείας απέναντι στους μάρτυρες. Να μιλήσω για μπηχτές στην πολιτική αγωγή γιατί δεν ήρθε η Τοσλούκου; Να μιλήσω για τις διακοπές των ερωτήσεων μας; Μέχρι και των σχολιασμών πριν από λίγο;”.

Όπως είπε ο κ. Παπαδάκης αναλύοντας μία προς μία τις χρονικές ενότητες που απαρτίζουν το περιστατικό που κατέληξε στην δολοφονία: “Εδώ υπάρχει 187Α (τρομοκρατικές πράξεις) χωρίς καμιά αμφιβολία και, χάρη στον κ. Ντογιάκο, δεν ασκήθηκε ποτέ δίωξη γι’ αυτό. Τον βρίζουν τον κ. Ντογιάκο ( η πλευρά των κατηγορουμένων) και έχουν το θράσος να λένε ότι συντασσόμαστε μαζί του, εμείς που τον έχουμε κριτικάρει από το 2014”.

Ο συνήγορος τόνισε πως το μοντέλο δράσης που προκύπτει ολοκάθαρα από όσα έγιναν εκείνο το βράδυ αποδεικνύει μία δράση που εμφανίζει συγκεκριμένο τρόπο: “Συνωμοτικότητα, κατόπτευση, επιλογή στόχου, συντονισμός και οργανωμένη μετάβαση ατόμων από διαφορετικές περιοχές, αλληλοεμψύχωση, κομβόι, ποδοβολητό, σπάσιμο ομάδας που ξεγελά σε κάποιο σημείο τους αστυνομικούς, βρισιές, απειλές, κυνηγητό, τρομοκρατία, εναλλασσόμενες ομάδες, καταμερισμός, δυνατότητα επιλογής μέσου πλήξης, επαγγελματικό μαχαίρωμα, οργανωμένη αναγνώριση του θύματος από τον θύτη, κλοιός στον Ρουπακιά, προσπάθεια απελευθέρωσης, αισθητή παρουσία στη γειτονιά που προκάλεσε την οργή του κόσμου, ψευδείς δηλώσεις τις επόμενες μέρες” συνόψισε ο κ. Παπαδάκης.

Αναφερόμενος νωρίτερα, στην πρώτη ενότητα των γεγονότων που αφορά στο “Κοράλλι” ο συνήγορος είπε πως η παρέα Φύσσα, που αρχικά ήταν ο μουσικός, η φίλη του και ένας ακόμη φίλος τους, είχε βρει θέσεις για να καθίσουν και οι άλλοι φίλοι τους: “Και αυτό έχει σημασία γιατί κάθονταν στην μέση του μαγαζιού και επομένως κάποιος που έχει ένταση με αυτή την παρέα βλέπει ότι αναμένονται και άλλοι και προετοιμάζεται ανάλογα”. Συνέχισε δε πως “Έξω από το «Κοράλλι», την ώρα που έφταναν οι οχτώ της παρέας Φύσσα, καθόταν κάποιος με έναν μαίανδρο ο οποίος έβλεπε πού πάρκαραν, πού κάθισαν και στη συνέχεια τηλεφωνούσε. Αυτός ήταν ο κατηγορούμενος Αναστάσιος Μιχάλαρος ο οποίος δεν ξαναμπήκε μέσα στο μαγαζί αλλά είχε αναλάβει τον ρόλο του επιτηρητή.. έχει αναλάβει το καρτέρι”.

Ο κ. Παπαδάκης περιέγραψε αναλυτικά όλη την εικόνα που προέκυψε από τις καταθέσεις για την δεύτερη σκηνή του περιστατικού με όσα γίνονται έξω από το “Κοράλλι” τονίζοντας πως οι συγκεντρωθέντες χρυσαυγίτες που διαρκώς αυξάνονται έρχονται με μαδέρια και κράνη και αρχίζουν ποδοβολητά.

Η τρίτη εικόνα είναι η έλευση των ομάδων ΔΙΑΣ κα των μηχανών. Πρώτα φτάνει η ΔΙΑΣ Κερατσινίου και δεν προλαβαίνει καλά καλά να φτάσει και έρχεται το κομβόι των χρυσαυγιτών. Από τα όπλα που είχαν οι αστυνομικοί δεν έπεσε ούτε μια προειδοποιητική τουφεκιά, όχι κάτι περισσότερο, αφού αγνοήθηκε το παράγγελμα «σταματήστε»”.

Ο κ. Παπαδάκης επισήμανε πως “ο στόχος ήταν ο Φύσσας εκείνη την ημέρα” και υπογράμμισε την σημασία της “σκηνής” όταν φτάνει το αυτοκίνητο του Ρουπακιά με κομβόι μηχανών και κοντοστέκεται μπροστά στον Φύσσα “αναζητώντας” την Κεφαλληνίας: “ενώ υπάρχουν, κατά τους μάρτυρες, συνεπιβάτες στο αυτοκίνητο! Ήταν βέβαιο ότι γνώριζε που ήταν η Κεφαλληνίας και θα μπορούσε σε κάθε περίπτωση να είχε πάρει την πληροφορία από τους συνεπιβάτες του. Ο λόγος που σταματάει είναι για να του υποδείξουν το θύμα”.

Θέλοντας να απαντήσει στην θέση της υπεράσπισης “ήταν ο Φύσσας κανένας επιφανής αντιφασίστας που τον έτρεμε η γη στη γειτονιά του”, ώστε να έχει στοχοποιηθεί, ο κ. Παπαδάκης αναφερόμενος σε τρομοκρατική δράση αναρωτήθηκε “αν για έναν μη επιφανή έγινε όλη αυτή η κινητοποίηση, τι θα γινόταν για έναν επιφανή;”.

Η διαδικασία συνεχίστηκε με τις τοποθετήσεις συνηγόρων υπεράσπισης. Ο συνήγορος του Γιώργου Ρουπακιά, Βασίλης Οπλαντζάκης στην τοποθέτηση του επανέλαβε την θέση του ότι οι μάρτυρες είναι αναξιόπιστοι και ότι η δολοφονία Φύσσα είναι αποτέλεσμα τυχαιότητας και όχι οργανωμένης δράσης ομάδας.

Πρώτος τοποθετήθηκε ο συνήγορος του Αρτέμη Ματθαιόπουλου Νίκος Ρουσόπουλος ο οποίος με ειρωνικό τόνο ρώτησε την πλευρά της Πολιτικής Αγωγής αν έχει διαβάσει το βιβλίο του Αλέξανδρου Παπαναστασίου “Ο Εθνικισμός” για να απαντήσει μόνος του “αλλά δεν πωλούνται αυτά τα βιβλία στο Εξάρχεια”.

Ο συνήγορος είπε πως “Οι καταθέσεις που έχουν δοθεί αμέσως μετά το συμβάν δεν μιλάνε για κλοιό, τίποτα. Λένε ήταν δύο και χτυπιόταν. Μετά όμως, στο Εφετείο εδώ, οι καταθέσεις διανθίζονται. Οι άνθρωποι αυτοί ταλαιπωρούνται ενώ το σύστημα γνωρίζει ότι είναι αθώοι. Και τους σέρνουν μπροστά σας ,αυτούς τους αθώους. Όλοι λένε για μια συμπλοκή δύο ανθρώπων που ο ένας βαρούσε τον άλλον. Ούτε κλοιός ούτε συνεργοί. Αυτή είναι η πραγματικότητα” είπε.

Ο σχολιασμός της Υπεράσπισης αναμένεται να ολοκληρωθεί την Δευτέρα και έτσι στην επόμενη δικάσιμο την Τετάρτη 5 Απριλίου είναι πιθανό να ξεκινήσουν οι καταθέσεις για την επίθεση στους ψαράδες στο Ικόνιο Περάματος.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα