Δίκη Χρυσής Αυγής: Εγκώμιο για Λαγό - "Το κόμμα κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος"

Απολογία των πρώην βουλευτών Δημήτρη Κουκούτση και Αρτέμη Ματθαιόπουλου στην δίκη της Χρυσής Αυγής
Απολογία των πρώην βουλευτών Δημήτρη Κουκούτση και Αρτέμη Ματθαιόπουλου στην δίκη της Χρυσής Αυγής EUROKINISSI

Με τις απολογίες των πρώην βουλευτών Κουκούτση και Ματθαιόπουλου συνεχίστηκε σήμερα η δίκη της Χρυσής Αυγής.

Βουλευτή της χρονιάς.... επιχείρησε να βγάλει τον Ιωάννη Λαγό ο πρώην βουλευτής Δημήτρης Κουκούτσης, ο οποίος -μαζί με τον Αρτέμη Ματθαιόπουλο- απολογήθηκε στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Ο Δημήτρης Κουκούτσης που σήμερα δραστηριοποιείται στην Καλαμάτα, αφού έχει εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος, δήλωσε αθώος διότι όπως είπε «δεν έχει συνειδητοποιήσει ακόμα για τί κατηγορούμαι». Αναφέρθηκε στην ανεξαρτητοποίηση του από τη Χρυσή Αυγή το 2017, υποστηρίζοντας πως έγινε «καθαρά για προσωπικούς λογούς και για λογούς πολιτικής πρακτικής», καθώς «έκρινα ότι είχαν εγκλωβιστεί σε μία παλαιοκομματική κατάσταση, ότι η Χρυσή Αυγή λειτουργούσε όπως τα υπόλοιπα κόμματα, με ξύλινο λόγο, όπως τα άλλα κόμματα του Κοινοβουλίου».

ADVERTISING

Ο κατηγορούμενος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης επανέλαβε τοποθέτησή του ότι ο Ιω. Λαγός ήταν «ό τι καλύτερο έχει περάσει από την περιοχή». Ερωτώμενος από την πρόεδρο Μαρία Λεπενιώτη σχετικά με την επίμαχη δήλωσή του, ο Δημ. Κουκούτσης υποστήριξε ότι η περιφέρεια του Πειραιά ήταν μία περιοχή υποβαθμισμένη και «εκείνη την εποχή η δράση του, με το μοίρασμα τροφής, σε συγκεκριμένες γειτονιές ήταν μη αμφισβητήσιμη».

Πρόεδρος: Όσα αναφέρονται στις απομαγνητοφωνήσεις; Τα αμφισβητείτε; Δεν μπορείτε να εξηγήσετε κάποια μηνύματα που αφορούν το συγκεκριμένο βουλευτή που είπατε ότι ήταν ό,τι καλύτερο;

Κατηγορούμενος: Η δράση του εκείνο το 6μηνο έκρινα ότι ήταν αυτή που πρέπει να είναι για έναν βουλευτή που ενδιαφέρεται για τον κόσμο.

Όσο για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα κατέθεσε ότι βρισκόταν στην Καλαμάτα και ενημερώθηκε από τα ΜΜΕ, ωστόσο όταν επικοινώνησε με τα κεντρικά γραφεία για λεπτομέρειες του απάντησαν πως δεν ήξεραν τί είχε συμβεί. Παράλληλα, καταφέρθηκε κατά των Μέσων Ενημέρωσης, γιατί «είπαν πράγματα για εμένα που ήταν εξωφρενικά», ενώ έπλεξε το εγκώμιο για τους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής. «Ήταν άνθρωποι ταλαιπωρημένοι, φτωχοί. Είχαν υποστεί τις συνέπειες των μνημονίων και όλη της δυστυχία της χώρας μας» είπε.

Ανοργάνωτη η Χρυσή Αυγή, αλλά με περιφρούρηση


Ο Δημ. Κουκούτσης ερωτήθηκε σχετικά με στρατιωτική δομή της οργάνωσης, την οποία και ο ίδιος φέρεται είχε επικαλεστεί σε δηλώσεις του. «Η Χρυσή Αυγή δεν είχε καμία δομή. Κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος. Αν είχε τη στοιχειώδη οργανωση, δεν θα κατέρρεε. Ήταν όλα στον αέρα» κατέθεσε, ενώ επιχειρώντας να εξηγησει προγενέστερες δηλώσεις του περί στρατιωτικής δομής είπε: «Όπου και αν πηγαίναμε, υπήρχε τρομοκρατία. Δεν είναι λογικό κάποια στιγμή να υπερασπιστείς τα γυναικόπαιδα; Να έχεις περιφρούρηση; Το βρίσκω άδικο να κατηγορείται η Χρυσή Αυγή εκείνη την εποχή».

Πρόεδρος: Είχατε πει για τάγματα εφόδου...

Κατηγορούμενος: Απαντούσα σε συγκεκριμένη ερώτηση. Εννοούσα περιφρούρηση.

Πρόεδρος: Σας ρώτησαν και για την ανθρωποκτονία Φύσσα τότε. Δεν έχει καμία ευθύνη η Χρυσή Αυγή, είχατε πει. Ήταν προϊόν συζήτηση ή προσωπική σας άποψη; Γιατί ήταν και εντελώς πρόσφατο χρονικά.

Κατηγορούμενος: Προσωπική μου άποψη ήταν. Αλλά και από συζητήσεις με τους βουλευτές, οι περισσότεροι δήλωσαν άγνοια.

Μίλα ελληνικά ή ψόφα


Από την πλευρά του, ο Αρτ. Ματθαιόπουλος που επίσης απολογήθηκε ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, ξεκίνησε λέγοντας: «Δεν γνωρίζω καν ποιες είναι οι πράξεις που μου αποδίδονται. Είμαι εδω γιατί διετέλεσα βουλευτής του κόμματος».

Ο πρώην βουλευτής και καθηγητής μουσικής είπε πως το όνομα του Παύλου Φύσσα το άκουσε το βράδυ εκείνο, ενώ συνάντησε το Γ. Ρουπακιά πρώτη φορά μέσα στη δικαστική αίθουσα, όταν ξεκίνησε η δίκη το 2015. Μεταξύ άλλων, χαρακτήρισε αχάριστο το μάρτυρα και πρώην επιστημονικό συνεργάτη της Χρυσής Αυγής, Ηλ. Σταύρου, υποστηρίζοντας πως πρόκειται για «άνθρωπο με διαταραχές». «Σαν φίλος του έδωσα δύο συμβουλές για την κατάσταση του. Ανησυχούσα και του πρότεινα να απέχει για ένα διάστημα γιατί πίστευε ότι όλοι και όλα ήταν εναντίον του. Ήταν φίλος μου και δεν τον απείλησα. Του έδωσα μερικές συμβουλές. Μπορεί να επικαλεστεί ό,τι θέλει» ισχυρίστηκε.

Τέλος, ο Αρτ. Ματθαιόπουλος αναφέρθηκε και στο συγκρότημά του «Πογκρόμ», καθώς ρωτήθηκε για το τραγούδι που εκτελούσαν με τίτλο: «Μίλα ελληνικά ή ψόφα». Αφού είπε ότι πρόκειται για διασκευή ενός αγγλόφωνου τραγουδιού, τόνισε: «Δεν είμαι εδώ για να μιλήσω για τραγούδια. Αν τραγουδάω και αν διασκεδάζω, είναι δικό μου θέμα και δεν παρενέβη το νόμο».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Χρυσή Αυγή
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Κασιδιάρης: "Ποινικά αδιάφοροι" οι αγκυλωτοί σταυροί - Έμαθε για τον Ρουπακιά από τις ειδήσεις

Δίκη Χρυσής Αυγής: Ο Κασιδιάρης τώρα καταδικάζει τη βία - "Ιστορική κριτική" τα άρθρα για τον Χίτλερ

SHARE:

24Media Network