Δίκη Χρυσής Αυγής: Συζήτηση για ελαφρυντικά με “ξυπόλητους διαδηλωτές” και “γραφικούς βουλευτές”

Δίκη Χρυσής Αυγής: Συζήτηση για ελαφρυντικά με “ξυπόλητους διαδηλωτές” και “γραφικούς βουλευτές”
Τρίτη ημέρα της ακροαματικής διαδικασίας της απόφασης στην δίκη της Χρυσής Αυγής, Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2020 Eurokinissi

Τη Δευτέρα αναμένεται να ολοκληρωθεί το στάδιο της αναγνώρισης ελαφρυντικών με τη σχετική απόφαση του δικαστηρίου. Όλα όσα συνέβησαν στη συνεδρίαση της Παρασκευής.

Με κρεσέντο συνηγόρων για “ξυπόλητους” διαδηλωτές και “γραφικούς βουλευτές”, ολοκληρώθηκαν οι δευτερολογίες της υπεράσπισης των καταδικασθέντων στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Μετά από περίπου 7 ώρες, όπου εκτέθηκαν εκ νέου οι λόγοι που πρέπει να αναγνωριστούν ελαφρυντικές περιστάσεις στους κατηγορούμενους, το δικαστήριο διέκοψε τελικά για τη Δευτέρα, οπότε και θα ανακοίνωση την απόφαση του.

Η Μάγδα Φύσσα κατά την τρίτη ημέρα της ακροαματικής διαδικασίας της απόφασης στην δίκη της Χρυσής Αυγής Eurokinissi

Το νέο “ραντεβού” είναι για τις 10 το πρωί, οπότε και -μετά την αναγνώριση ή μη ελαφρυντικών- θα προτείνει η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου, σχετικά με το πλαίσιο ποινών που θα πρέπει να επιβληθεί σε κάθε καταδικασθέντα, ανάλογα με τα αδίκημα για το οποίο έχει κριθεί ένοχος.

Η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου κατά την τρίτη ημέρα της ακροαματικής διαδικασίας της απόφασης στην δίκη της Χρυσής Αυγής Eurokinissi

Η 455η συνεδρίαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ξεκίνησε το πρωί της Παρασκευής, με την παρέμβαση της εισαγγελικής λειτουργού, η οποία έχει δεχθεί επικρίσεις από τους υπερασπιστές αναφορικά με την άρνηση της να εισηγηθεί την αναγνώρισε ελαφρυντικών παρά το γεγονός ότι στην πρόταση της είχε ζητήσει την αθώωση τους. “Άφησαν αιχμές περί λιγοψυχίας και αλλαγής πλεύσης. Για να μην υπάρχουν σκιές, Παραμένω πίστη στην πρόταση μου, στην οποία προέβη κατά συνείδηση με γνώμονα τους κανόνες δικαίου. Ο εισαγγελέας ανεξάρτητα της προτάσής του οφείλει να λαμβάνει υπόψη την απόφαση, να την υιοθετεί και να προτείνει ανάλογα με αυτή. Ήμουν υποχρεωμένη παρά την πρόταση μου να κάνω αυτή την εισήγηση” είπε η ίδια, εμμένοντας στην πρόταση της περί απαλλαγής.

Στο Εφετείο η Τζώρτζια Γλέζου Eurokinissi

Ξυπόλητοι και γραφικοί

Κατά την πολύωρη συνεδρίαση, το λόγο πήραν κυρίως οι δικηγόροι πρώην βουλευτών, οι οποίοι ζήτησαν κατά περίσταση τα ελαφρυντικά του σύννομου βίου, της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, της μη εύλογης διάρκειας της δίκης, των μη ταπεινών αιτίων, αλλά και την ελαφρυντική περίσταση του 187 παράγραφο 6 του παλαιού Ποινικού Κώδικα.

Τρίτη ημέρα της ακροαματικής διαδικασίας της απόφασης στην δίκη της Χρυσής Αυγής, Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2020 Eurokinissi

Η υπεράσπιση του Νίκου Μιχαλολιάκου ζήτησε την αναγνώριση τεσσάρων ελαφρυντικών, υποστηρίζοντας για τον γενικό γραμματέα της Χρυσής Αυγής: «Η διαδρομή του συνάδει με πολιτικό αρχηγό, πατέρα, συγγραφέα, όσο και αν τον λοιδορούν», ενώ ο Τάκης Μιχαλόλιας αναφέρθηκε στον κόσμο που συγκεντρώθηκε έξω από το Εφετείο την ημέρα της απόφασης, κάνοντας λόγο για «ξυπόλητους Έλληνες που βρέθηκαν έξω και φωνάζανε», καταλήγοντας: «διεξήχθη μία δίκη ήρεμη, και μετά βλέπεις γραφικούς βουλευτές να λένε «δεν είναι αθώοι». Να σας δίνουν εντολές αν είναι ένοχοι ή αθώοι….».

Απολογία του επικεφαλής της Χρυσής Αυγής Νίκου Μιχαλολιάκου Eurokinissi

Λίγο αργότερα, ο υπερασπιστής του Νίκου Μίχου είπε πως: «η δημοκρατία επιβάλλει την ύπαρξη κομμάτων έστω και ακραίων αντιλήψεων. Επί παραδείγματι το ναζιστικό κόμμα στη Γερμανία είναι νόμιμο. Κανείς δεν είπε ότι είναι παράνομο επειδή λέει ότι είναι κατά των Εβραίων. Οι πολιτικές πεποιθήσεις πρέπει να γίνονται σεβαστές», ενώ η πλευρά του Ηλία Κασιδιάρη έκανε λόγο για αντίφαση από την πλευρά της εισαγγελέως καθώς ενώ αρχικά έκρινε ότι οι πρώην βουλευτές είναι αθώοι, σήμερα υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να λάβουν κανένα ελαφρυντικό. «Ποιο είναι το κριτήριο του συννόμου βίου καθ’ημάς; Αυτό που λένε οι δημοσιογράφοι την ιερή ώρα της δίκης; Δεν μας ενδιαφέρει αν λέγεται Κασιδιάρης ή Λεπέν ή αν είναι ο άνθρωπος που σκότωσε 78 στη Νορβηγία. Τί λέει η νομολογία για το σύννομο βίο μας νοιάζει. Αυτό πρέπει να σκεφτούν οι απέναντι και οχι να περιφέρονται και να λοιδορούν τους κατηγορούμενους» είπε ο συνήγορος του και συνέχισε: «Ποιο είναι το κριτήριο του συννόμου βίου καθ’ημάς; Αυτό που λένε οι δημοσιογράφοι την ιερή ώρα της δίκης; Δεν μας ενδιαφέρει αν λέγεται Κασιδιάρης ή Λεπέν ή αν είναι ο άνθρωπος που σκότωσε 78 στη Νορβηγία. Τί λέει η νομολογία για το σύννομο βίο μας νοιάζει. Αυτό πρέπει να σκεφτούν οι απέναντι και όχι να περιφέρονται και να λοιδορούν τους κατηγορούμενους. Τι κάνανε; Ένα κόμμα είχανε. Τί πρέπει να κάνουμε; Να τους εξαφανίσουμε;».

Για το Ιω. Λαγό, συνήγορος τους επεσήμανε ότι ο ευρωβουλευτής “ασκεί τα καθήκοντά του και θα συνεχίσει. Πήγαν εκπρόσωποι του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ και ζήτησαν την αρση της ασυλία του στο Ευρωκοινοβούλιο. (Απευθυνόμενος στην πολιτική αγωγή) Σύντροφοι χάσατε. Γιατί θελει αμετάκλητη απόφαση. Εκεί θα παραμείνει ο Λαγός».

Τέλος, η πλευρά του Κων. Μπαρμπαρούση είπε: «Μιλάμε για εξόντωση του κόμματος, ετρόθη η δημοκρατία. Μια φωνή ακατέργαστη που προερχόταν από την κοινωνία, έπαυσε να υπάρχει και για αυτό χαίρονται όσοι δηλώνουν δημοκράτες; Αυτά γίνονται θεσμικά» και ζήτησε μεταξύ άλλων και το ελαφρυντικό των μη ταπεινών αιτίων: «ο εντολέας μου μπήκε στη Βουλή για να εξυπηρετήσει την περιοχή του και εκεί εξαντλήθηκε ο ρόλος του. Περιορίστηκε στα καθήκοντα του, μπήκε για να προσφέρει στον πατριωτισμό και στον εθνικισμό, που τον είχε υιοθετήσει από την οικογένεια του».

Η επόμενη ημέρα

Τη Δευτέρα πάντως, αναμένεται αρχικά να ολοκληρωθεί το στάδιο της αναγνώρισης ελαφρυντικών με τη σχετική απόφαση του δικαστηρίου. Επόμενο ζήτημα είναι οι ποινές που θα επιβληθούν στους καταδικασθέντες, ξεκινώντας από την εισαγγελική πρόταση και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι τοποθετήσεις των συνηγόρων. Το δικαστήριο θα αποφασίσει και για το κρίσιμο θέμα των αναστολών, δηλαδή αν η έφεση θα έχει αναστέλλουσα δύναμη, Επί της ουσίας, αυτό σημαίνει ποιοί κατηγορούμενοι θα οδηγηθούν στη φυλακή εάν δεν δοθεί αναστέλλουσα δύναμη στην έφεσή τους.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα