Δίκη Χρυσής Αυγής: Πολιτικές σκοπιμότητες κατά "τίμιων ανθρώπων" είδε ο Αρ. Χρυσαφίτης

Η έδρα στη δίκη της "Χρυσής Αυγής"
Η έδρα στη δίκη της "Χρυσής Αυγής" EUROKINISSI

Ο Αρ. Χρυσαφίτης, ο τελευταίος κατηγορούμενος που απολογήθηκε για τη δολοφονία του Π. Φύσσα, υποστήριξε ότι οι διώξεις είναι αποτέλεσμα πολιτικών σκοπιμοτήτων. Ωστόσο και σε αυτή την απολογία, υπήρξαν κενά και αντιφάσεις. Η δίκη συνεχίζεται τον Σεπτέμβριο.

Σε πολιτικές σκοπιμότητες που οδήγησαν «τίμιους ανθρωπους και οικογενειάρχες» στη φυλακή μίλησε απολογούμενος στη δίκη της Χρυσής Αυγής ο Αριστ. Χρυσαφίτης. Πρόκειται για τον τελευταίο κατηγορούμενο που απολογείται για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα ενώ κατά την επόμενη συνεδρίαση, το Σεπτέμβριο, αναμένεται να ξεκινήσουν οι απολογίες για τη αιματηρή επίθεση κατά των Αιγύπτιων αλιεργατών.

Παρά την παρατήρηση της προέδρου Μαρίας Λεπενιώτη, ότι ο Αρ. Χρυσαφίτης πήρε θέση και για την ποινική εμπλοκή των συγκατηγορούμενων του, ο ίδιος επέμεινε ότι κανείς από τους γνωστούς του στην τοπική Νίκαιας δεν μπορεί να συμμετείχε σε δολοφονία. Υποστήριξε χαρακτηριστικά: «Προφυλακίστηκα λόγω πολιτικής σκοπιμότητας. Αν δεν ήταν το πολιτικό ζήτημα δεν θα ήταν έτσι τα πράγματα».

ADVERTISING

Πρόεδρος: «Ποιο ζήτημα;»

Κατηγορούμενος: «Οι διώξεις όλων αυτών των ανθρώπων. Μιλάμε για ανθρώπους οικογενειάρχες, με αρχές, τίμιους. Είναι καλοί άνθρωποι, βοηθούσαν. Δεν είναι σε καμία περίπτωση εγκληματίες. Δεν θα ήμουν εγώ στο χώρο αν ήταν. Δεν έκαναν κάτι κακό.»

Πρόεδρος: «Από τη άλλη υπάρχει μία ανθρποκτονία... στη δικογραφία εκτός από τον ένα που έδωσε τις μαχαιριές, φαίνεται πως υπήρχε στο σημείο ικανός αριθμός ανθρώπων και με την παρουσία τους είχαν συμμετοχή.»

Κατηγορούμενος: «Σε καμία περίπτωση δεν θα βοηθούσα...»

Πρόεδρος: «Επειδή λέτε για τους υπόλοιπους οτι είναι οικογενειάρχες.. Παίρνετε θέση και για άλλους...»

Κατηγορούμενος: «Γνώριζα ότι είναι καλοί άνθρωποι και οικογενειάρχες.»

Πρόεδρος: «Ακόμα και ο Ρουπακιάς;»

Κατηγορούμενος: «Σε καμία περίπτωση δεν θα μου πέρασε από το μυαλό, έπεσα από τα σύννεφα, δεν τον ήξερα καλά, αλλά δεν το περίμενα..»

Ο κατηγορούμενος ως μέλος του τάγματος εφόδου της Νίκαιας άφησε αρκετά κενά στις απαντήσεις του, ιδίως αναφορικά με κλήσεις που φέρεται να έγιναν με τον πυρηνάρχη Πατέλη λίγο μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Παρά το σφυροκόπημα που δέχθηκε τόσο από την πρόεδρο όσο και από την εισαγγελέα της έδρας, ο Αρ. Χρυσαφίτης δήλωσε πως ο λόγος που δέχθηκε τόσες τηλεφωνικές κλήσεις το βράδυ της 17ης Σεπτεμβρίου του 2013 είναι λόγω του... κοινωνικού του χαρακτήρα, επισημαίνοντας πως δεν θυμόταν λεπτομέρειες. «Είμαι κοινωνικό άτομο και μίλησα με πολλά άτομα εκείνο το βράδυ. Δεχόμουνα από παντού τηλέφωνα» ανέφερε.

Ο Αρ. Χρυσαφίτης υποστήριξε ότι οι κλήσεις που δέχθηκε δεν είχαν καμία σχέση με τη δολοφονία, αλλά με τους συγκατηγορούμενούς του μιλούσε περί ανέμων και υδάτων, με πάρεδρο να επισημαίνει: «παρά τα απανωτά τηλεφωνήματα που δέχεστε όλο το βράδυ, το επίμαχο διάστημα της δολοφονίας δεν δέχεστε και δεν κάνετε καμία κλήση». Όσο για τις κλήσεις που έκανε από τηλέφωνα φιλικών του προσώπων, ανέφερε ότι δεν είχε μονάδες στο δικό του κινητό, ενώ αρκετές φορές που έπεσε σε αντιφάσεις σε σχέση με την απολογία του στην ανάκριση, απέδωσε ευθύνες στην εφέτη ανακρίτρια.

Οι κλήσεις με Πατέλη και Τσόρβα

Ιδιαίτερη βαρύτητα έδωσε το δικαστήριο στο τηλεφώνημα που έκανε στις 00:53 -μία ώρα μετά τη δολοφονία- ο Αρ. Χρυσαφίτης μέσω τρίτου κινητού τηλεφώνου, προς τον πυρηνάρχη Νίκαιας, Γ. Πατέλη. Ο κατηγορούμενος που κατέθεσε πως ύστερα από μία γιορτή βρέθηκε στις 12:30 σε φιλικό σπίτι στον Αγ. Παντελεήμονα, είπε πως ο λόγος που μίλησαν, ήταν κάποια τρόφιμα που ήθελε να παραλάβει από τον Γ. Πατέλη την επόμενη ημέρα, πράγμα όμως που σχολιάστηκε αφού εκείνη την ώρα ο τελευταίος ήταν ήδη ενήμερος για το μαχαίρωμα.

Πρόεδρος: «Λέτε ότι λίγο πριν τη μία μιλάτε με τον Πατέλη για τα τρόφιμα. Σήκωσε το τηλέφωνο;»

Κατηγορούμενος: «Ναι. Απάντησε ο ίδιος...»

(Παρατεταμένη σιωπή)

Κατηγορούμενος: «Έχω λίγο...»

Πρόεδρος: «Έχουμε ακούσει ότι κάποια στιγμή ο Πατέλης δεν σήκωνε το τηλέφωνο, ότι έβγαινε η γυναίκα του και τον απέτρεπε να μιλήσει εκείνος. Μου κάνει εντύπωση να κάθεται ο Πατέλης να συζητάει με εσάς για τα τρόφιμα. Νομίζω ότι είναι μείζον ότι έχει μάθει για το μαχαίρωμα του Ρουπακιά και κάθεται και συζητάει με εσάς από πού θα πάρετε τα τρόφιμα;

Κατηγορούμενος: «Δεν το γνωρίζω...»

Πρόεδρος: «Δεν μπορείτε να το απαντήσετε. Δεν σας είπε κάτι; Δεν ήταν ταραγμένος;»

Κατηγορούμενος: «Όχι, δεν κατάλαβα κάτι...»

Πρόεδρος: «Και οι επαναλαμβανόμενες κλήσεις είναι κάπως...»

Κατηγορούμενος: «Το καταλαβαίνω. Εγώ μίλαγα απλά στο τηλέφωνο... βρέθηκα από τα θρανία του σχολείου σε ένα κελί φυλακής. Ζήτησα άρση του τηλεφωνικού απορρήτου, προσπάθησα να δείξω ότι δεν πείραξα κανέναν, έχω καθαρό ποινικό μητρώο.»

Πρόεδρος: «Τον Τσόρβα μιλήσατε;»

Κατηγορούμενος: «Δεν θυμάμαι...»

Εισαγγελέας: «Την ώρα που μιλάτε με τον Τσόρβα, εκείνος δήλωσε στην απολογία του ότι είναι στο σημείο των επεισοδίων...»

Κατηγορούμενος: «Δεν θυμάμαι...»

Πρόεδρος: «Αν ξαναμετρήσουμε τις κλήσεις είναι πολλές. Τι ήθελαν μέσα στη νύχτα όλα αυτά τα τηλέφωνα;»

Κατηγορούμενος: «Εγώ ξέρω ότι διασκέδαζα και βρέθηκα ξαφνικά στη φυλακή. Χωρίς να έχω σκοτώσει κανέναν, καταστράφηκε η ζωή μου, οι σπουδές μου. Έχω ένα νεογέννητο μωρό και θέλω να το μεγαλώσω. Δεν έχω πειράξει κανέναν άνθρωπος.»

Πρόεδρος: «Όταν βγήκατε, προσπαθήσατε να μάθετε τι είχε συμβεί;»

Κατηγορούμενος: «Ήμουν πολύ απογοητευμένος. Καταστράφηκε η ζώη μου. Επιχείρησα να μάθω. Συνάντησα άτομα, ρωτούσα «τι έχει γίνει;» και όλοι έλεγαν «δεν ξέρω».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Χρυσή Αυγή, Γιώργος Ρουπακιάς
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Δίκη Χρυσής Αυγής: Αντιφάσεις και διαφοροποιήσεις από τον Νικ. Τσόρβα

Δίκη Χρυσής Αυγής: Θέλησε να βοηθήσει "από ανθρωπισμό" ο Αθ. Τσόρβας

Δίκη Χρυσής Αυγής: "Δεν είδα διαπληκτισμό στο Κοράλλι" λέει ο Τσαλίκης

Δίκη Χρυσής Αυγής: Καταρρέουν βασικοί ισχυρισμοί από τον Τσακανίκα

SHARE:

24Media Network