Δίκη Λουκμάν: Καταδίκη με ρατσιστικό κίνητρο ζητά ο εισαγγελέας

Πανό για τον δολοφονημένου μετανάστη από το Πακιστάν Σ. Λουκμάν στο συλλαλητήριο ενάντια σε κάθε ρατσιστική πολιτική
Πανό για τον δολοφονημένου μετανάστη από το Πακιστάν Σ. Λουκμάν στο συλλαλητήριο ενάντια σε κάθε ρατσιστική πολιτική EUROKINISSI

Για "μια ανόητη, φανατική και καταστροφική ιδεοληψία περί φυλετικής ανωτερότητας, μιας ιδεοληψίας που φέρνει μόνο καταστροφή για τους ανθρώπους και τα έθνη, όπως και στο παρελθόν" έκανε λόγο ο εισαγγελέας, προτείνοντας την καταδίκη των δύο κατηγορουμένων για τη δολοφονία του 27χρονου.

«Καταπέλτης» σε βάρος των δύο κατηγορουμένων για το θάνατο του Σαχζάτ Λουκμάν στα Πετράλωνα τον Ιανουάριο του 2013, ήταν ο εισαγγελέας του Μικτού Ορκωτού Εφετείου, ο οποίος ζήτησε την καταδίκη τους ανθρωποκτονία από πρόθεση κατά συναυτουργία με ρατσιστικό κίνητρο.

Ο εισαγγελικός λειτουργός έκανε λόγο για «συγκλίνουσα διαδοχική δράση» των Διον. Λιακόπουλο και Χρ. Στεργιόπουλο, «άσχετα με το ποιος επέφερε το θάνατο». Όπως υποστήριξε, δεν υπήρξε καμία συμπλοκή το μοιραίο βράδυ, αντίθετα η επίθεση ήταν «αναίτια και απρόκλητη», αφού «δεν προκλήθηκε κανένα ζιγκ ζαγκ από την πλευρά του Λουκμάν, ούτε κεφαλοκλειδώματα όπως ισχυρίζονταν οι κατηγορούμενοι».

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, υπήρχε συναυτουργία, αφού «οι δύο συναποφάσισαν, πήραν ίδια στιλέτα και πέρασαν από τα Πετράλωνα».

Ρατσιστικό κίνητρο

Κατά την εισαγγελική εισήγηση, το πρωτόδικο δικαστήριο ορθά επέκρινε το έγκλημα ρατσιστικό, προσθέτοντας πως και το δευτεροβάθμιο δικαστήριο δεν θα σφάλει αν εκτιμήσει ρατσιστικό κίνητρο, «άσχετα αν δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα ως προς την επιμέτρηση ποινής». Μάλιστα, εξήγησε πως έχει υποχρέωση να το εισηγηθεί, αφού η υπόθεση αφορά σε δύο νεαρά άτομα, οπλισμένα με μαχαίρια, τα οποία επιτίθενται σε αλλοδαπό, σε έναν άνδρα διαφορετικής εθνικής καταγωγής και φυλής. «Τον χτύπησαν γιατί κατάλαβαν ότι πρόκειται για άνδρας ασιατικής καταγωγής, όχι γιατί δεν οδηγούσε καλά το ποδήλατο» είπε.

Ωστόσο, ο εισαγγελικός λειτουργός αναφέρθηκε και στους δύο κατηγορούμενους, υπογραμμίζοντας το νεαρό της ηλικίας τους: «Κατέστρεψαν τη ζωή τους με το έγκλημά τους. Η δικαιοσύνη δεν είναι εκδικητική ούτε τιμωρητική. Τα δύο αυτά παιδιά παραπλανήθηκαν απο μια ανόητη, φανατική και καταστροφική ιδεοληψία περί φυλετικής ανωτερότητας, μιας ιδεοληψίας που φέρνει μόνο καταστροφή για τους ανθρώπους και τα έθνη, όπως και στο παρελθόν.

Ολοκληρώνοντας την αγόρευσή του, είπε: «η ψυχή του ανθρώπου είναι η πνοή του Θεού στον άνθρωπο. Η πνοή αυτή έχει θεϊκή καταγωγή, άσχετο αν το χρώμα είναι άσπρο ή κίτρινο». Παράλληλα, ο εισαγγελέας αποδόμησε όλους τους υπερασπιστικούς ισχυρισμούς των κατηγορουμένων, υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να απορριφθούν ως αβάσιμοι.

Ειδικότερα, υποστήριξε πως ο ενδεχόμενος δόλος για τους δύο κατηγορούμενους είναι πασιφανής: «το να μετατραπεί η ανθρωποκτονία από πρόθεση σε θανατηφόρο σωματική βλάβη ή επικίνδυνη, δεν αντέχει στη λογική. Δεν μπορούμε να πούμε ότι ο Λιακόπουλος δεν είχε πρόθεση να σκοτώσει, κι αυτό φαίνεται από τον τρόπο που λειτούργησε».

Έτσι, ο εισαγγελέας του ΜΟΕ ζήτησε την ενοχή των κατηγορουμένων για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση κατά συναυτουργία με ρατσιστικά χαρακτηριστικά, της οπλοφορίας - οπλοχρησίας και της αποδοχής προϊόντων εγκλημάτων. Υπενθυμίζεται πως πρωτόδικα έχουν καταδικαστεί σε ποινή ισόβιας κάθειρξης.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Δίκη
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Δολοφονία Λουκμάν: Αποδείχτηκε το ρατσιστικό κίνητρο των δραστών

Δίκη Λουκμάν: Τα ρίχνουν στο θύμα - "Απλά τον ακούμπησα με το μαχαίρι"

Πετράλωνα: Συγκέντρωση για τα έξι χρόνια από την δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν

SHARE:

24Media Network