Δίκη Τοπαλούδη: Συγκλονίζει ο ιατροδικαστής – “Υπήρξε βασανισμός και ακραία απάνθρωπη συμπεριφορά”

Δίκη Τοπαλούδη: Συγκλονίζει ο ιατροδικαστής – “Υπήρξε βασανισμός και ακραία απάνθρωπη συμπεριφορά”
Δίκη για τη δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη Dimitris Kapantais / SOOC

Καταπέλτης υπήρξε ο ιατροδικαστής Παναγιώτης Κοτρέτσος, που διενήργησε τη νεκροψία - νεκροτομή στη σορό της Ελένης Τοπαλούδη.

«Τα ευρήματα φώναζαν για εγκληματική ενέργεια. Υπήρχαν χαρακιές στο λαιμό από αιχμηρό όργανο. Υπήρχαν εκχυμώσεις στο τράχηλο που έδειχναν απόπειρα στραγγαλισμού», «το ότι τα τραύματα ήταν πολλαπλά δείχνει το λιγότερο βασανισμό», «η συγκεκριμένη περίπτωση δείχνει μια ακραία απάνθρωπη συμπεριφορά, δεν υπήρχε ίχνος ανθρωπισμού».

Για ακόμη μια φορά, οι περιγραφές του ιατροδικαστή Παναγιώτη Κοτρέτσου, ο οποίος διενήργησε τη νεκροψία -νεκροτομή στη σορό της Ελένης Τοπαλούδη, είναι ξεκάθαρες για τον εφιάλτη που έζησε η φοιτήτρια λίγο πριν αφήσει την τελευταία της πνοή ανοιχτά της Ρόδου.

Ο ιατροδικαστής κατέθεσε ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Εφετείου, παρουσία των δύο κατηγορουμένων που βρέθηκαν στη δικαστική αίθουσα. Όπως και η πρωτόδικη κατάθεση του έτσι και αυτή υπήρξε καταπέλτης για τον 26χρονο Ροδίτη και τον 24χρονο συγκατηγορούμενο του. Ο μάρτυρας επεσήμανε επίσης ότι θα ήταν δύσκολο ένας άνθρωπος να διαχειριστεί μόνος του τα σώμα του κοριτσιού, ιδίως αφού βρέθηκε σε λιπόθυμη κατάσταση, ενώ δεν εντοπίστηκαν ίχνη μεταφοράς της.

Αναφορικά με την αιτία θανάτου, ανέφερε ότι ήταν ο πνιγμός. «Υπήρχαν ευρήματα πνιγμού. Τα τραύματα της κεφαλής, όπως προείπα, θα μπορούσαν να είναι δυνητικά θανατηφόρα. Δεν πρόλαβαν όμως μεσολάβησε ο πνιγμός. Επίσης αυτά τα τραύματα της κεφαλής τα εντοπίζουμε όταν υπάρχει μειωμένη δυνατότητα αντίδρασης. Είναι πιθανό το άτομο να βρίσκονταν σε ημιλιπόθυμη κατάσταση».

Τα χτυπήματα στο κεφάλι θα μπορούσαν από μόνα τους να επιφέρουν θάνατο. Ο θάνατος επήλθε όμως αργότερα» ανέφερε.

Πρόεδρος: «Αν πήγαινε νοσοκομείο;»

Μάρτυρας: «Θα έμπαινε σε ΜΕΘ χωρίς να ξέρουμε αν θα ζούσε.»

Πρόεδρος: «Το τραύμα στο αυτί, από τη προήλθε;»

Μάρτυρας: «Δε μπορώ πω με βεβαιότητα. Ήταν ένα σοβαρό πλήγμα μάλλον από θλον όργανο. Η κοπέλα ήταν μεγαλόσωμη, ένα ψηλό κορίτσι περίπου 1.80 ύψους και τα εκτίμηση 70 και κιλά και πάνω.»

Πρόεδρος: «Θα μπορούσε ένα άτομο να τη σηκώσει;»

Μάρτυρας: «Ο πιο δυνατός άνθρωπος του κόσμου, ναι θα μπορούσε. Είναι δύσκολος ο χειρισμός του σώματος ενός ανθρώπου που χάνει τις αισθήσεις του. Δεν ήταν μόνο το να τη σηκώσει. Δεν είναι αδύνατο να το κάνει ένας άνθρωπος αλλά αν το έκανε ένας άνθρωπος θα μένανε σημάδια. Τέτοια σημάδια δεν υπήρχαν. Φαίνεται να μεταφέρθηκε στα χέρια. Δεν υπήρχε το παραμικρό στη σορό. Ούτε τρίψιμο σε κάποια επιφάνεια και μάλιστα το σώμα ήταν γυμνό.»

Πρόεδρος: «Θα μπορούσαν να ξέρουν ότι ήταν ζωντανή όταν την έριχναν στη θάλασσα;»

Μάρτυρας: «Ξέρουμε με βεβαιότητα πως όταν την έριχναν στη θάλασσα ήταν ζωντανή. Τώρα αν το ήξεραν ή δε το ήξεραν δε μπορώ να πω. Αν είχαν ειδικές γνώσεις να μετράνε σφυγμούς, να δουν αναπνοή. Το να κάποιον νεκρό απαιτεί ειδικές γνώσεις.»

Πρόεδρος: «Οι κακώσεις στο κρανίο έγιναν για εξαναγκασμό σε σεξ;»

Μάρτυρας: «Αυτό δε μπορώ να το ξέρω. Το ότι τα τραύματα ήταν πολλαπλά δείχνει το λιγότερο βασανισμό. Τον βασανίζεις τον άλλο έτσι, ακόμη και αν δε θες να τον σκοτώσεις. Δεν υπάρχει συναίνεση στο θάνατο. Όλα αυτά μάλλον έγινε από δυο άτομα. Μια μπουνιά, ένας στραγγαλισμός μπορεί να γίνει και από έναν αλλά έχεις τη μεγάλη εικόνα. Αυτή τη πολλαπλότητα που αυξάνει τη πιθανότητα να εμπλέκονται περισσότεροι από ένας.»

Πρόεδρος: «Η παρουσία τόσου αίματος σε όλους τους χώρους, στο μπάνιο, στο δωμάτιο τι μας λέει;»

Μάρτυρας: «Χαρακτηριστικό των κακώσεων της κεφαλής είναι η μεγάλη απώλεια αίματος. Το ότι τα αίματα βρίσκονταν σε διαφόρους χώρους δείχνε ότι πρόκειται για κάτι με διάρκεια μεγαλύτερη από αυτό που λέμε μια στιγμή, καθώς ότι υπήρχε μετακίνηση.»

Πρόεδρος: «Δείχνει ότι έγινε μάχη;»

Μάρτυρας: «Η συγκεκριμένη περίπτωση δείχνει μια ακραία απάνθρωπη συμπεριφορά, δεν υπήρχε ίχνος ανθρωπισμού. Να πάρεις ένα σώμα και να το πετάξεις; Δεν υπήρχε συναίνεση, οποιαδήποτε ερωτική πράξη που έχει ως αποτέλεσμα τον θάνατο δεν μπορεί να έχει συναίνεση.»

Παράλληλα, στο βήμα του μάρτυρα ανέβηκε και ο Λιμενικός υπάλληλος Θωμάς Ζώβας, ο οποίος συμμετείχε στις έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών και την ταυτοποίηση του θύματος.

Όπως κατέθεσε, ο κατηγορούμενος με αλβανική καταγωγή είχε αναφέρει ότι «τη χτύπησαν και οι δυο, γιατί τους είπε ότι θα πάει στην Αστυνομία. Μας είπε ότι την κρατούσε ο ένας και ο άλλος τη χτυπούσε. Από τα ευρήματα φαινόταν ότι η κοπέλα έχει χτυπηθεί πολύ άσχημα. (…) Μου είπε ότι την πέταξαν μαζί και μετά επέστρεψαν να καθαρίσουν το σπίτι. Εκεί βρήκαμε ένα πλαστικό κομμένο κουβά που είχαν πετάξει τα ρούχα της κοπέλας αλλά κάποια αντικείμενα είχαν μείνει στα βράχια. Ψάξαμε και είδαμε πως κάτω από το σπίτι του 26χρονου έμενε η γιαγιά του».

Τέλος, κατά την έναρξη της διαδικασίας, ο 24χρονος κατηγορούμενος δήλωσε στο δικαστήριο: «Ήρθα να σας πω την αλήθεια όπως έγιναν τα γεγονότα. Θα αποδεχθώ τις ευθύνες μου. Ήρθα με όλο το σεβασμό στο δικαστήριό σας να πω τα γεγονότα όπως έγιναν. Υπήρξε αυτή η καθυστέρηση αλλά ο συνήγορός που είχε διορίσει αρχικά δεν είχε χρόνο να μελετήσει τη δικογραφία».

Πρόεδρος: Πάντως το να ομολογήσετε την αλήθεια είναι ένας τρόπος αποκατάστασης.

Κατηγορούμενος: Ναι θέλω να συνεργαστώ με το δικαστήριο σας.

Πρόεδρος: Θα το δούμε.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα